acid1234 Napisano 21 Grudnia 2023 Napisano 21 Grudnia 2023 Cześć, Jako laik w temacie mam już koła "zamleczone" drugi sezon i wszystko jest ok. Nie zaglądam do nich, ale mleko Stans już pewnie po takim czasie pozasychało w większości. Chcę zmienić opony na nowe(też na mleku) i zamontować na obecne koła. 1. Czy muszę zrywać starą taśmę i od nowa oklejać obręcz przy każdej zmianie np. po sezonie? Jaka jest trwałość takiego oklejenia obręczy i czy jeśli nic się nie dzieje to musze to zmieniać co jakiś czas? 2. Co z wentylem czy można go użyć ponownie np. po ponownym oklejeniu?
KNKS Napisano 21 Grudnia 2023 Napisano 21 Grudnia 2023 Jeśli taśma nie nosi śladów uszkodzeń, to spokojnie może zostać. Wentyl ? Wystarczy przeczyścić światło wentyla + maszynkę.
RabbitHood Napisano 21 Grudnia 2023 Napisano 21 Grudnia 2023 Znajomek z opowiadań na izolacyjnej jeździ czwarty rok.
kazafaza Napisano 21 Grudnia 2023 Napisano 21 Grudnia 2023 Dopóki izolda nie popierduje mlecznymi bąkami to zostaw ją w spokoju. Wentyl po użyciu trzeba umyć, proszę Pana, i używać dalej.
acid1234 Napisano 21 Grudnia 2023 Autor Napisano 21 Grudnia 2023 "Wystarczy przeczyścić światło wentyla + maszynkę." KNKS>>> Co to jest maszynka ? 18 minut temu, kazafaza napisał: Dopóki izolda nie popierduje mlecznymi bąkami to zostaw ją w spokoju. Wentyl po użyciu trzeba umyć, proszę Pana, i używać dalej. Wentyl zostawiasz w obręczy i czyścisz wykręcając ten wkład(bo wyjmując cały można uszkodzić taśmę w obręczy )?
kazafaza Napisano 21 Grudnia 2023 Napisano 21 Grudnia 2023 Tak, jak się da przepłukać bez demontażu to bonus, jak nie to wek, chlup i bec z powrotem
CoolBreezeOne Napisano 21 Grudnia 2023 Napisano 21 Grudnia 2023 @acid1234, demontowałeś już opony? Jeśli nie, a dlugo były zamleczone, to uważaj, żeby nie zeszły razem z taśmą. Jak miałeś założoną taśmę z zapasem mm, to mogło się zdarzyć, że opona wstrzeliła się razem z taśmą. Mleko to ładnie skleiło i psikus gotowy. U mnie tak się porobiło i przy zdejmowniu opon musiałem w kilku miejscach pilnować, żeby mi całej taśmy nie odkleiło. Finalnie stara taśma została. Stary wentyl oczyszczony na obręczy pilnikiem i alko, plus wymiana zaworku.
acid1234 Napisano 21 Grudnia 2023 Autor Napisano 21 Grudnia 2023 CoolBreezeOne >>> jeszcze nie demontowałem opon. Będę uważał...
KNKS Napisano 21 Grudnia 2023 Napisano 21 Grudnia 2023 Godzinę temu, acid1234 napisał: KNKS>>> Co to jest maszynka ? Wewnętrzny element wentyla/ wkład wentyla. Wkręcany do środka i zakręcany/odkręcany od strony pompki 😉
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.