Skocz do zawartości

[paczki rowerowe] Wysyłka szpeju rowerowego

pecio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie mam się gdzie wyżalić bo mnie nikt nie kocha i dla tego zakładam ten temat.  Sprawa dotyczy wysyłek szpeju rowerowego z każdego zakątka naszego globu. Wczoraj zaczęło mnie nurtować jedno pytanie - jak USA chce wygrać wojnę handlową z Chinami ?  Moja konkluzja oparta na doświadczeniach z ostatnich dni jest taka ,że nie mają szans . Kupuję szpej w USA  płacę za wysyłkę małej koperty bąbelkowej prawie 170 zł (po przeliczeniu ,najtańszą opcją ekonomiczną ) po czym czekam ponad miesiąc , gdzie przesyłki dalej nie widać.  W między czasie zakupione później części w Chinach i na Taiwanie gdzie przesyłka nic mnie nie kosztowała dochodzą po 12 i 14 dniach . Żeby było śmieszniej  z Tajwanu szedł szpej znanej amerykańskiej marki (prosto od producenta 😁).

Napisano

@JWO Tych znanych i mniej znanych. Ostatnio kupiłem narzędzie reklamowane na stronie jako wykonane i zaprojektowane od początku do końca w Szwajcarii.  Oczywiście tej alpejskiej  krainy nigdy na oczy ten multitool nie widział - chyba , że Szwajcaria leży na Morzu Wschodniochińskim.

Napisano

To wszystko to nie jest taka prosta sprawa bo Ameryka i Chiny to są dwa różne światy. Tu nawet nie chodzi o ekonomię tylko o realia w jakich funkcjonują te kraje. Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie ile może kosztować przesyłka z chameryki do Polski, a ile z Tajwan czy Shenzen do Polski. Tak patrząc realnie to te 170 zł ma sens, natomiast darmowa wysyłka z Chin wiadomo..fajnie, ale coś się nie klei. Ktoś lub cos musi sponsorować te koszty bo chyba oczywiste, że nikt za to nie płaci. Skoro wielcy producenci tam produkują wspierając w ten sposób ten kraj i przekazując im technologię oraz całe know how to w oczywisty sposób przychodzi do głowy dlaczego my konsumenci mam tam nie kupować. Dużo by pisać i różne refleksje przychodzą do głowy ale to nie tylko o ekonomię chodzi.

Napisano

Poza tym w Chinach (Mainland) dostawy sa bardzo dobrze zorganizowane i tez tanie. Kupowalem w Shenzen rzeczy warte 4RMB (0.5groszy) z darmowa wysylka do Szangahju :D 

To inny swiat i skala.

Napisano

Paczki a raczej wysyłka była do nie dawna mocno dotowana przez "Xi". Teraz ponoć biznes już sobie sam musi radzić. Inna kwestią to fenomenalna sieć logistyczna i związane z  nią zakupy terminali na całym świecie.

Napisano
2 godziny temu, pecio napisał:

Sprawa dotyczy wysyłek szpeju rowerowego z każdego zakątka naszego globu. Wczoraj zaczęło mnie nurtować jedno pytanie - jak USA chce wygrać wojnę handlową z Chinami ?  Moja konkluzja oparta na doświadczeniach z ostatnich dni jest taka ,że nie mają szans . Kupuję szpej w USA  

Jednak kupiłeś szpej z USA, Tak Chiny nie prześcigną gospodarki USA tylko samymi paczkami. 

Napisano

Ja myślę, że technologicznie oni mocno stoją i być może już niedługo będą bardziej innowacyjni niż reszta świata. Natomiast jest kwestia czy my chcemy aby Chiny były liderem i czy chcemy przejmować ich wzorce. Historia stanów nie jest kryształowa, chińczyki też mają sporo za uszami, a my będziemy musieli zdecydować jaki styl życia bardziej nam pasuje.

Napisano

Uwierzę że są mocno technologicznie kiedy zrobią coś takiego jak di2 lub axs.  

Z tym systemem co mają nigdy nie staną się dominatorem świata, poza tym nie mają nawet warunków do tego.

Napisano

@lewocz w tym wypadku wybór jest jedyny i słuszny - USA. Ale  z drugiej strony jak tak dalej będziemy dokarmiać "smoka"  , to jak nabierze "masy mięśniowej" może wszystko pożreć co stanie w zasięgu wzroku.

@clavdivs a AXS to nie genialni Amerykanie  tylko Niemcy z dawnego Sachsa , które wykupił lata temu Sram.

A co do warunków to je mają .  Potężne inwestycje w naukę , kuszenie i ściąganie  myśli technicznej z całego świata, komputery  exascalowane  itd.  Fakt jak by przeszli na model gospodarczy "zachodni" a nie centralnie sterowany ........ to strach się bać.

Napisano

Może jak by przeszli to właśnie na dobre by to wyszło. Być może okazało by się, że nowe, innowacyjne produkty i technologie wymagają ogromnych ilości kasy bez gwarancji na ich rentowność w przyszłości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...