Skocz do zawartości

[Opony] Continental Race King vs. Terra Trail

Miner

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Rower to MTB hardtail użytkowany pół na pół miasto/asfalty + leśne trasy na spokojnie, bez skakania, wyłącznie na sucho. Do tej pory jeździłem na oponach Continental Race King 27,5"x2.0 i w zasadzie nie mam żadnych uwag, gdybym kupował drugi raz to wybrałbym je ponownie bo jest spoko :) Ale ponieważ składam od nowa 29era i kupuję nowe oponki - pomyślałem o gravelowych Terra Trailach. I tu moje pytanie do kolegów - czy wybierając Terra Traila powiedzmy 29x40 (bo widziałem 35, 40, 45) odczuję jakąś różnicę w stosunku do Race Kinga 29x2.0" (nie wiem ile to użytkowej szerokości w mm)? W sensie - czy zyskam taką oponą na asfaltach, ale stracę w terenie czy może wyjdzie na to samo? No i czy rower MTB nie będzie wyglądał głupio z takimi oponami? Nie wiem jak one wyglądają w realu, ale widziałem już wynalazki MTB + jakieś semi slicki o szerokości o-ringa i wygląda to jak karykatura :P Nowa obręcz będzie miała szerokość wewnętrzną 22,5 mm, zewnętrzną 27 mm :) 

Napisano

Cal ma 2,54 cm więc opona 2" teoretycznie ma 50-51 mm o ile trzyma wymiar bo z tym jest różnie. Jak bardzo chcesz opony w typie grawelowych to są np. Schwalbe Allroad 29x2,25" ale Race King jest dość szybką oponą i nie jestem przekonany czy coś zyskasz. Może raczej jakiś semi-slick typu Schwalbe Hurricane 29x2,25", Continental Double Fighter III 29x2.00" czy Schwalbe Thunder Burt 29x2,25"? Ale tu już na pewno stracisz w terenie

Napisano

Z oponą gravelową z MTB zrobi się trochę rower crossowy, a przynajmniej będzie tak wyglądał. Może coś typy Maxxis rekon race lub Icon ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...