Skocz do zawartości

[Do max 14 tys.] Uniwersalny elektryczny hardtail

DjDario

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
30 minut temu, chudzinki napisał:

Zwykle największy problem jest w dolnym trójkącie od strony podsiodłówki. Wątpię żebyś zmieścił więcej niż jest napisane. A błotniki żeby spełniały swoją funkcję to na 99% musiałbyś wymienić.

@XC100S, za 300 zł powietrznego to chyba się nie kupi?

Skoro rower nie jest jednak za duży, to może faktycznie warto najpierw pokusić się o te modyfikacje Treka. Miejsca na szersza oponę i błotnik trochę tam jeszcze jest.
Co do amortyzatora to może dopiero po wymianie opon, i zmierzeniu widelca żeby właśnie nie zmienić jakoś znacznie geometrii. No ciekawy wątek się z tego robi... 😁

55.jpeg

Napisano
2 godziny temu, DjDario napisał:

Załączam zdjęcia jak siedzę na Treku - mocno za duża ta rama dla mnie?

Zacznij od zdjęcia lub wideo z pozycją w trakcie jazdy, bo jak dla mnie to siodełko jest mocno za nisko. Dobre zwijane opony na mleku zmienią tu naprawdę dużo.

Napisano
4 godziny temu, JWO napisał:

Blotnik, i odbicie ramy w nim.

Tak, dokładnie! 😃

4 godziny temu, marcesco napisał:

Zacznij od zdjęcia lub wideo z pozycją w trakcie jazdy, bo jak dla mnie to siodełko jest mocno za nisko. Dobre zwijane opony na mleku zmienią tu naprawdę dużo.

Sprawdzę jeszcze te ustawienia siodełka - cofnę lekko do tyłu i podniosę do góry. Jakiś konkretny model opon polecasz? Może takie 42mm z trochę bardziej agresywnym bieżnikiem?

Napisano
17 godzin temu, DjDario napisał:
22 godziny temu, JWO napisał:

Blotnik, i odbicie ramy w nim.

Tak, dokładnie! 😃

A myślałem, że to jakiś uchwyt z prawej strony do którego przykręcony jest błotnik...

W takim razie miejsca jest sporo.

Jak zdecydujesz się na amortyzator to dobrze wszystko pomierz żebyś nie zrobił z tego jakiegoś potworka 😀.

Napisano

Zmierz odległość od dołu rury sterowej do miejsca mocowania osi koła. 

Ten Judy jest powietrzny więc też ugięciem wstępnym możesz się ustawić. 

Błotniki np takie https://amzn.eu/d/bchPtoz 

Zwracaj uwagę na szerokość błotnika. 

Plastikowe zawsze można łatwo dopasować. 

Napisano

Dziękuję Panowie za pomoc 👍 Plan na początek jest taki - zmiana opony na 1,75" i jeśli będzie trzeba (a raczej tak) to również błotników. Chyba fajnie spasują takie aluminiowe SKS https://allegro.pl/oferta/bltoniki-sks-bluemels-trekking-edge-al-28-szer-56-10618457961  Pojeżdżę trochę i zobaczę jaki jest efekt. Jak będzie coś lepiej, to dalsze modyfikacje raczej odpuszczę i prędzej zmienię rower, a jak będzie choć trochę lepiej to Trek zostanie ze mną na dłużej 😁
Przy mojej wadze 70 kg, jakie najniższe ciśnienie będzie można zastosować przy tych oponach?

Napisano
52 minuty temu, DjDario napisał:

Plan na początek jest taki - zmiana opony na 1,75"

Rozdrabnianie... Kup jedną sztukę dwucalową - nic nie stracisz, a zyskasz na komforcie i przyczepności. Załóż na początek na tył i zobaczysz jak z miejscem. Jakby przypadkiem było krucho z błotnikiem to dasz ją na przód, a na tył wtedy kupisz węższą.

Napisano

Gość ze "wsparcia" Treka odpisał mi na maila: "Nie ma możliwości założenia widelca amortyzowanego do tego roweru. Założenie widelca zmieniłoby geometrię ramy. Jest to klasyfikowane jako modyfikacja ramy i unieważnia gwarancję. Maksymalny rozmiar opon to 700 x 40 mm z błotnikami, 700 x 50 mm bez błotników". Natomiast w instrukcji i na stronie  piszą "700 x 45mm z błotnikami i 700x50mm bez błotników". Tak więc wybór 1,75" zgodnie z podpowiedzią @XC100S powinien być ok i takie dziś zamówiłem 😃👍 Zobaczymy jak to wyjdzie, zawsze można kupić kolejne 😁 PS. Bliźniaczy Trek DualSport+ na tej samej ramie ma fabryczne oponki 50mm (bez błotników).

Napisano

Taki hint o którym już pisałem, starego widelca nie wyrzucisz ani nie sprzedaż, jeśli jakimś cudem strzeliła by rama to na potrzeby gwarancji wkładasz oryginalny widelec i tyle. 

Napisano

Opony które proponowałem 1,75 na obręczy 23 mm mają 45 mm przy 2 barach. 

Też bym od razu widelec zakładał a gdyby co ... jak kolega wyżej napisał. 

Napisano

Super, dzięki za info. Przez weekend założę te nowe oponki bo dziś już przyszły. Fajnie wyglądają i pewnie założę też takie do roweru od żony. 
Z widelcem chętnie bym pomajstrował, ale brak mi w tym doświadczenia, więc pewnie bym coś spieprzył, a w lokalnych sklepach rowerowych nie chcą się tego podjąć tylko radzą abym kupił u nich nowy rower... 😁 
Na Pepperku piszą w komentarzach, że w podobnym Trek DualSport 2, RS JUDY  "będzie pasował ale podniesie kierownicę o 3cm, tak więc lekko zmieni się geometria roweru, plus koło przednie pójdzie albo 5 albo 9mm do przodu". Oraz  Są dwa amortyzatory powietrzne, które nie zmienią geometrii, bo są dedykowane do rowerów crossowych:  ROCK SHOX Paragon Gold RL - lekki 1.8kg, bez regulacji rebound, wysokość 48cm, więc jak Suntour, skok 65.  Suntour NCX-E AIR-LO - podobne parametry. 

No ja tego samodzielnie nie ogarnę, więc na razie zmieniam oponki, a jak znajdę kogoś w okolicy, kto przerobi mi amorek, to może spróbuję i tego. Coś czuję, że wtedy już całkiem o zakupie nowego roweru mógłbym zapomnieć i Trek cieszyłby mnie w pełni 🥰

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...