Skocz do zawartości

[ratched] problem z wyjęciem ratched w dt swiss 350

montell81

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

czyściłem i smarowałem dziś ratchet w dt350. Niestety przez nieuwagę nie wsadziłem sprężynki od strony piasty przez co nie mogę wyjąć ratchet. Nowy smar go mocno trzyma i nie ma jak go złapać. 

Macie pomysł jak rozwiązać ten problem? 

P.S. załączam zdjęcie 

20231026_144004.jpg

Napisano

Ta tulejka powinna się chyba wyciągać, wtedy będzie szpara. Jak nie spróbuj magnesem neodymowym, a najlepiej dwoma po przeciwnych stronach żeby się nie kantował . Nie pamiętam z czego jest pierścień ratchet ale powinien być magnetyczny.

Jak to nie pomoże może wejdą tam dwa cieniutkie płaskie śrubokręty, żeby go podważyć albo spróbować wymyć smar odtłuszczaczem do hamulców w spray. Proponuję tylko obrócić koło tą stroną w dół żeby odtłuszczacz nie poszedł w łożyska. Niby są uszczelniane ale on jest bardzo rzadki. 

Napisano
Godzinę temu, piter614 napisał:

Najlepiej wybić oś w drugą stronę  wtedy bez problemu śrubokrętem wyciągniesz 

Druga opcja ściąg tulejkę co wchodzi na nią bębenek i np imbusem wyciągniesz do siebie koronkę 

🙄 zlituj się, wybijać oś, łożysko??? A potem wprasuje łożysko czym, kawałkiem drewnianego kołka? 

Jak już napisano - tulejkę ściągnij.

Napisano

Udało się. Tą srebrną tuleję da radę zdjąć kombinerkami i robi sie przestrzeń na wyjęcie ratchet. 

Bardzio dziękuję za pomoc :)

P.S. Po nałożeniu smaru bębenka prawie nie słychać :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...