Skocz do zawartości

[kaiwei centrownica] problem z ustawieniem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

U chińczyka się kupi za 50, ale obawiam się, że w przypadku tej konkretnej centrownicy po ustawieniu takim narzędziem bedzie dobrze działała tylko dla obręczy o szerokości narzędzia. Podobnie jest nawet w centrownicach do 1000zł, gdzie ze względu na pewne niedoróbki podczas kopiowania park toola każde ramię żyje swoim życiem.

Napisano
18 godzin temu, RabbitHood napisał:

Narzędzie do centrownic w cenie centrownicy.

Widzisz - trza było zostać przy trytytkach :D

Jeśli już to lepiej kupić taki przyrząd do sprawdzania symetrii koła (w końcu to koło i jego precyzyjne wykonanie jest ostatecznym celem, a nie posiadanie symetrycznej centrownicy):

Park Tool WAG 5 Narzędzie diagnostyczne do centryczności kół - Rowertour.com

W praktyce moim zdaniem do celów amatorskich wystarczy zwykłe sprawdzanie symetrii koła poprzez przełożenie go na drugą stronę w centrownicy (lub nawet w ramie czy widełkach roweru) i obserwację, czy obręcz pozostaje na miejscu czy ucieka w którąś stronę. 

• 1 miesiąc temu...
Napisano
W dniu 11.10.2023 o 16:32, MarcinPyra napisał:

witam  kupiłem sobie centrownice do felg i mam problem z dokładnym ustawieniem jej. czy ktoś jest w stanie mi pomóc w tej kwestii 

malaaaCENTROW1.gif

Napisano

Masz tam end-capy z piasty wyciągnięte? Mocuj tak, żeby koło siedziało w hakach centrownicy (czyli oś ma być osiowo w piaście) jak w rowerze a nie żeby tak wisiało jak na foto. Druga sprawa - co rozumiesz przez ustawianie centrownicy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...