Skocz do zawartości

[Kaseta kompatybilność] Sram Eagle - kaseta NX + przerzutka GX

Miro1970

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

planuję założyć napęd Eagle 12s. Z pewnych powodów (typ ramy, dobór koronek) chcę mieć kasetę NX 11-50, a jeszcze bardziej Sunrace 11-50. Ale do tego chcę dać przerzutkę GX Lunar i manetkę oraz korbę też GX.

Tu pytanie: czy to będzie bardzo dobrze chodzić? Bo kaseta GX ma koronki 10-12-14...50 (52), a NX/Sunrace 11-13-15...50. Wiem, że przerzutki Shimano akceptują takie różnice, ale dla pewności pytam, czy Eagle też?

Druga sprawa przy okazji: czy korby GX Boost i GX nie-Boost to te same korby, tylko zębatki mają inny offset?

Napisano

Chyba miałeś na myśli, dlaczego nie chcę kasety GX?

Chcę ten napęd do roweru wycieczkowego i zależy mi na jak najmniejszych odstępach w stopniowaniu. Przy takim samym blacie - powiedzmy 38T - 40T  - i dużych kołach przeskoki między 10-12-14-16... są odczuwalnie większe niż między 11-13-15-17... Poza tym poszczególne prędkości na tym samym blacie i przy tej samej kadencji bardziej mi odpowiadają na kasecie 11-13-15... niż 10-12-14..

Napisano

Rozumiem. Kaseta Sunrace prawie 100 gramów lżejsza przy takicha samych średnicach koronek. Ale masz rację, NX sprawdzona i pewnie trwalsza, no i ładniejsza.

Czekam jeszcze na odpowiedź na moje pierwsze pytanie, może ktoś spotkał się z taką konfiguracją, mało prawdopodobną...

Napisano

Będzie to działać bez problemu, wielu producentów stosuje takie manewry, nawet w Decathlonie jest/był rower z kasetą NX i przerzutką GX.
Ja mam obecnie w domu dwa frankensteiny, u żony przerzutka 12 XO i kaseta Shimano SLX, u mnie Przerzutka GX AXS i też kaseta SLX, działa bez zarzutu.
Kasety GX są piekielnie drogie, dlatego zdecydowałem się na wymianę bębenka w rowerze żony i kasetę SLX, wszystko razem wyszło taniej niż kaseta GX ;)
U mnie było zawsze Shimano, ale teraz dostałem GX ASX to wleciał w miejsce XT ;)

Napisano

Dziś takiej używałem bo się zamieniłem na chwilę na rowery. W dół tylko o 1. Na większe wchodzi po kilka*, ale jest też model do elektryków, który wciąga tylko o jedną tarczę.

* nie policzyłem ile dokładnie wciąga - dóbre kilka, zrzucanie zauważyłem, bo w moim jest XT, co zrzuca po 2. Ale ten GX działa bardzo miło i lekko.

Napisano

Nigdy nie wiedziałem jak nazywać biegi w rowerze. Jeśli tak jak w samochodzie, to z 12 na 7 było sprawdzane - czyli z najmniejszej zębatki na 6 w kolejności. Bo szybko się "redukuje" czyli wrzuca większe zębatki. Oczywiście wiem, że to dla Was oczywiste :). Przyznam, że nie sprawdzaliśmy wchodzenia na największe - płasko było.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...