Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] 10/11 do kasety 9 rzędowej

Kingins

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak, będzie działać, tylko będzie losowanie, zgaduj zgadula na którą koronkę wskoczy łańcuch.
Do poprawnego działania potrzeba 9rzędowej przerzutki.

Kup 13rzędową Campę Ekar i podziel się wrażeniami 😘

Napisano
6 godzin temu, Kingins napisał:

Czy przerzutka tylna 10/11 będzie działać z manetką 9 z kaseta 9 rzędową?

Przerzutka 9rz z manetką 10rz przeskakuje o 2 koronki na kasecie 10rz. Przypuszczam że w drugą stronę też będzie doopa. 

Napisano

Są przerzutki 10-rzędowe, które będą bez problemu obsługiwać taką kombinację, czyli manetka 9-rzędowa i kaseta 9-rzędowa, ale są to przerzutki z grup szosowych: 4600, 5600, 5700/5701, 6600, 6700. 

Obecnie jako nowe można kupić jedynie 105-ki, ale taka z dłuższym wózkiem (GS), z powodzeniem może być użyta jako zamiennik starej, 9-rzędowej mtb, jeśli tylko pojemność i największa zębatka kasety nie przekroczy możliwości przerzutki.

5701 - Przerzutki rowerowe - Allegro.pl

Napisano
1 godzinę temu, marvelo napisał:

jeśli tylko pojemność i największa zębatka kasety nie przekroczy możliwości przerzutki.

W pytaniu nie było mowy o zakresie kasety. 

Dlatego będzie działać, z uwzględnieniem powyższego ograniczenia. 

Napisano
8 godzin temu, Kingins napisał:

One nie obsłużą kasety 11-46

A które '9 rzędów' tutaj dyskutujemy? Bo są conajmniej trzy systemy - Sram ESP, Shimano SIS i Microshift Advent.

Do srama ESP podejdzie dowolna 10/11/12 rzędowa shimano i 11/12 rzędowa sram przeznaczona do systemu 1xX, ale one nie obsługują więcej niż jednego blatu. Shimano ma wypusty na duże kasety na 2 rzędy.

Do starego shimano to jest tylko Sunrace RDM900, którego mam na sell, tak na marginesie, ale ten nie obsługuje wielu blatów, to Cię nie interesuje.

Advent to już w całości osobny ekosystem, nie kompatybilny chyba z niczym.

10 godzin temu, marvelo napisał:

Obecnie jako nowe można kupić jedynie 105-ki

Alivio, acera i altus wciąż latają na 9 rzędowym MTB.

Napisano

Mówiłem o dostępności nowych przerzutek szosowych z grup 10-rzędowych, które były kompatybilne ze starym ciągiem 2:1, używanym w napędach mtb/cross w grupach 7-9 rzędowych (i dla których mogą być solidnym zamiennikiem). A z tych dostępna jest tylko 105-ka 5701. Ale taka 105-ka i tak jest moim zdaniem znacznie lepiej wykonana niż Alivio czy nawet Deore 9 rz (ale już Shadow, bo tylko te są dostępne obecnie). O nowych Alivio, Acerze i Altusie to lepiej w ogóle nie wspominać, bo spróbuj sobie złapać taką za koniec wózka i poruszać na boki. Tam są od nowości większe luzy niż w mojej kilkunastoletniej XT czy Ultegrze. Sama konstrukcja Shadow to w ogóle porażka pod względem sztywności. 

Napisano

hmm, podepnę się, najwyżej dostanę burę 😉

20 godzin temu, marvelo napisał:

Są przerzutki 10-rzędowe, które będą bez problemu obsługiwać taką kombinację, czyli manetka 9-rzędowa i kaseta 9-rzędowa, ale są to przerzutki z grup szosowych: 4600, 5600, 5700/5701, 6600, 6700. 

czy któraś z tych przerzutek (lub inna spełniająca ww. wymagania, czyli współpracująca z kasetą 9rz) ma może sprzęgło? A może jest ono raczej zbędne w przypadku przerzutek z krótkim wózkiem ?

10 godzin temu, uzurpator napisał:

Do starego shimano to jest tylko Sunrace RDM900, którego mam na sell, tak na marginesie, ale ten nie obsługuje wielu blatów, to Cię nie interesuje.

Byłbyś uprzejmy trochę rozwinąć temat ? Wiem że masz słabość do różnych "technicznych rozkmin".... 😀
Byłbym zainteresowany (może) posiadaniem przerzutki ze sprzęgłem do kasety 9rz (11-32) oraz korby 3rz (44-32-22). Kiedyś przy wymianie tylnej przerzutki 9rz zainteresowałem się tematem, z tego co pamiętam natrafiłem na informacje o Microshift Advent, ale odpuściłem temat z racji ewentualnej konieczności wymiany manetek i zastrzeżeniu o współpracy z 1rz.
Teraz się dowiedziałem o jakimś innym wynalazku, Sunrace RDM900. Rozumiem że ten sprzęt działa z manetką shimano 9rz ?

Zaspokoisz moją ciekawość dlaczego ta przerzutka działa (oficjalnie) tylko z jednoblatową korbą ? Chodzi o ewentualną mniejszą ruchliwość na boki kółek przerzutki czy problem jest w czymś innym ? Jak myślisz, to (tj. Sunrace RDM90) w ogóle nie zadziałoby z korbą wieloblatową (ewentualnie działało tylko np. ze środkową tarczą), czy też działałoby to po prostu źle (nędzna kultura pracy) ?

Napisano

Wymienione przeze mnie przerzutki nie mają sprzęgła, ale ich krótki i lekki wózek i dość mocne sprężyny go napinające powodują, że na wertepach nie jest tak źle. Wiadomo, że trochę się tłucze, ale można dać na rurkę łańcuchową jakiś ochraniać i problemu nie będzie.

Napisano
50 minut temu, Robman napisał:

Teraz się dowiedziałem o jakimś innym wynalazku, Sunrace RDM900. Rozumiem że ten sprzęt działa z manetką shimano 9rz ?

Zaspokoisz moją ciekawość dlaczego ta przerzutka działa (oficjalnie) tylko z jednoblatową korbą ? Chodzi o ewentualną mniejszą ruchliwość na boki kółek przerzutki czy problem jest w czymś innym ? Jak myślisz, to (tj. Sunrace RDM90) w ogóle nie zadziałoby z korbą wieloblatową (ewentualnie działało tylko np. ze środkową tarczą), czy też działałoby to po prostu źle (nędzna kultura pracy) ?

Wg producenta - tak, działa. Sam kupiłem bo chciałem korzystać z ciernej manetki.

Nie obsłuży dobrze wieloblatowej korby, gdyż to jest przerzutka z pozomym pantografem i dużym offsetem kółka prowadzącego. Jak ustawisz to prawidłowo na blacie, to prowadzące będzie uderzać w kasetę, jeżeli ustawisz prawidłowo na młynku, to ma blacie braknie zakresu i / lub zmiana biegu będzie niemożliwa, bo prowadzące będzie kilometr od kasety.

Napisano
6 godzin temu, graveloiksctrailowka napisał:

manetka sram 9, ciąg linki 1:1

Manetka sram 9 będzie działać z przerzutką shimano 10 lub 11 na kasecie 9 ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...