Eathan Napisano 13 Lutego 2023 Napisano 13 Lutego 2023 Szukam klucza, nasadki na grzechotkę 1/2 cala. Niby prosta sprawa, ale nasadka ma spełniać 2 warunki: głęboki dzwonek - chodzi o to, że nasadka ma podejść pod nakrętki na tarczach i uwzględnić end capy, płaska krawędź - klucze, które znalazłem mają zaokrąglone krawędzie i ząbki. To powoduje, że nie łapie to pewnie nakrętek na tarczach (i niektórych suportów Tokena), Niby znalazłem coś takiego => https://www.centrumrowerowe.pl/klucz-do-lozysk-suportu-bike-hand-hollowtech-2-yc-29bb-pd10570/ Głębokość ok. Niestety są te zaokrąglenia. Ktoś z forumowiczów zna klucz, który na dzień doby będzie wykończony na płasko i przy tym odpowiedni głęboki?
Semtex Napisano 13 Lutego 2023 Napisano 13 Lutego 2023 Ja nie znalazłem, bo szukałem swego czasu z podobnym założeniem, choć chodziło o suport Tokena do PF, więc problem podobny i to zaokrąglenie mi też przeszkadzało. Kupiłem taki jak z linka i okazało się, że się nie sprawdza, no ale został. W Twoim przypadku mam jedną radę, kup ten z linka, idź do warsztatu ślusarskiego i niech Ci to przetoczą na płasko, moim zdaniem to najszybsza solucja, ewentualnie szyba, kilka różnych papierów ściernych i jechane U ślusarza też mogą przeszlifować.
Eathan Napisano 13 Lutego 2023 Autor Napisano 13 Lutego 2023 Nie mają. Płytkie albo takie oczkowe z rączką
MikeSkywalker Napisano 13 Lutego 2023 Napisano 13 Lutego 2023 Szlifowanko się kłania. Tak sobie zrobiłem nasadkę do rozbierania widelca. I mam dokładnie taką jak ta wyżej z Bitula. Narzędzi na pamiętam, raczej zgrubnie szlifierka stołowa. a potem polerowanie papierem. Ale - zalecam ostrożność. "Punkt przyłożenia klucza" - bo nie wiem jak to inaczej nazwać, powoduje że nasadki lubią się ześlizgiwać z nakrętek tarczy. Jeśli odkręcałbyś/dokręcał zakrętarką udarową czy coś ma to sens, ale jak klasyczną grzechotką - to jest szansa że zeskoczy. Lepszego narzędzia niż pewny (czyli dobrze wykonany, szeroki, sztywny a nie blaszany) płaski klucz HTII, który przytrzymuje się w płaszczyźnie nakrętki tarczy chyba nie wymyślono. Nasadki używam do suportów (nieszlifowanej) ale do tarcz zawsze płaskiego klucza Bitula. Czasem jest nieporęczny ale przynajmniej można trzymać go równo z nakrętką. Dobrze mieć rękawiczki żeby jak dłoń zeskoczy na szprychy nie obetrzeć palców.
Eathan Napisano 13 Lutego 2023 Autor Napisano 13 Lutego 2023 @MikeSkywalker chciałem pod klucz dynamometry. Płaski mam i tutaj masz rację
tobo Napisano 13 Lutego 2023 Napisano 13 Lutego 2023 2 godziny temu, Eathan napisał: Szukam klucza, nasadki na grzechotkę 1/2 cala. Niby prosta sprawa, ale nasadka ma spełniać 2 warunki: głęboki dzwonek - chodzi o to, że nasadka ma podejść pod nakrętki na tarczach i uwzględnić end capy, płaska krawędź - klucze, które znalazłem mają zaokrąglone krawędzie i ząbki. To powoduje, że nie łapie to pewnie nakrętek na tarczach (i niektórych suportów Tokena), Niby znalazłem coś takiego => https://www.centrumrowerowe.pl/klucz-do-lozysk-suportu-bike-hand-hollowtech-2-yc-29bb-pd10570/ Głębokość ok. Niestety są te zaokrąglenia. Ktoś z forumowiczów zna klucz, który na dzień doby będzie wykończony na płasko i przy tym odpowiedni głęboki? Klucze będą miały "fazę", konieczność do normalnego użytku. Klucz w tym wypadku szlifujesz. 15 minut temu, MikeSkywalker napisał: Szlifowanko się kłania. Tak sobie zrobiłem nasadkę do rozbierania widelca. I mam dokładnie taką jak ta wyżej z Bitula. Narzędzi na pamiętam, raczej zgrubnie szlifierka stołowa. a potem polerowanie papierem. Ale - zalecam ostrożność. "Punkt przyłożenia klucza" - bo nie wiem jak to inaczej nazwać, powoduje że nasadki lubią się ześlizgiwać z nakrętek tarczy. Jeśli odkręcałbyś/dokręcał zakrętarką udarową czy coś ma to sens, ale jak klasyczną grzechotką - to jest szansa że zeskoczy. Lepszego narzędzia niż pewny (czyli dobrze wykonany, szeroki, sztywny a nie blaszany) płaski klucz HTII, który przytrzymuje się w płaszczyźnie nakrętki tarczy chyba nie wymyślono. Nasadki używam do suportów (nieszlifowanej) ale do tarcz zawsze płaskiego klucza Bitula. Czasem jest nieporęczny ale przynajmniej można trzymać go równo z nakrętką. Dobrze mieć rękawiczki żeby jak dłoń zeskoczy na szprychy nie obetrzeć palców. Klucz płaski do ht w tym przypadku- stalowych najniższych modeli nakrętek- się nie nadaje. W niektórych przypadkach są fabrycznie tak dopieprzone że bez nasadki, do tego zamocowanej do piasty , odkręcenie nie jest możliwe.
Sobek82 Napisano 13 Lutego 2023 Napisano 13 Lutego 2023 Jak nie ma klucza, z pomocą przychodzi żabka 😉 Pozdrow'er
tobo Napisano 13 Lutego 2023 Napisano 13 Lutego 2023 Próbowałeś nią łapać lockringi z niskich modeli tarcz shimano, stalowe?
adas651 Napisano 2 Marca 2023 Napisano 2 Marca 2023 może ten: https://allegro.pl/oferta/lezyne-2in1-klucz-do-suportow-i-kaset-12632705256?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery-akc_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=17958852426&gclid=EAIaIQobChMIv7z3w7G-_QIV0wWiAx3eywhvEAQYBSABEgI2RPD_BwE
tobo Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 W dniu 13.02.2023 o 16:16, Eathan napisał: Szukam klucza, nasadki na grzechotkę 1/2 cala. Niby prosta sprawa, ale nasadka ma spełniać 2 warunki: głęboki dzwonek - chodzi o to, że nasadka ma podejść pod nakrętki na tarczach i uwzględnić end capy, płaska krawędź - klucze, które znalazłem mają zaokrąglone krawędzie i ząbki. To powoduje, że nie łapie to pewnie nakrętek na tarczach (i niektórych suportów Tokena), Niby znalazłem coś takiego => https://www.centrumrowerowe.pl/klucz-do-lozysk-suportu-bike-hand-hollowtech-2-yc-29bb-pd10570/ Głębokość ok. Niestety są te zaokrąglenia. Ktoś z forumowiczów zna klucz, który na dzień doby będzie wykończony na płasko i przy tym odpowiedni głęboki? Ten jest bardzo głęboki, szlifujesz rant i masz taki jak potrzeba
Simple Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 Do odkręcania nakrętek tarcz hamulcowych shimano (nie tych stricte pod klucz do kaset czy ht2) polecam tl-rl11. Do suportów tokena sprawdza się zeszlifowany bike hand.
wr81 Napisano 8 Marca 2023 Napisano 8 Marca 2023 Cytat Do odkręcania nakrętek tarcz hamulcowych shimano (nie tych stricte pod klucz do kaset czy ht2) polecam tl-rl11 Dzięki za ten wpis, ponownie skierował on moją uwage na to narzędzie - kiedyś już szukałem czegoś takiego i myślałem zę to jest klucz do wolnobiegu.. Kupiłem i odkręcenie cienkiej nakrętki z tarczy której nie imały się - YC-29BB - klucz z decathlonu do hollowtech II - Knipex cobra 250 powiodło się (co prawda pokrętło było dość długie ale poszło). Przykręcone na pewno było "solidnie" - fabrycznie przez Meridę. porównanie z kluczem do kaset
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.