nossy Napisano 1 Listopada 2022 Napisano 1 Listopada 2022 W dniu 24.10.2022 o 13:42, artur_ napisał: Podepnę się pod temat. Używka dla całkowicie początkującego. Czy się opłaca? https://www.olx.pl/d/oferta/rower-kolarski-giantm-CID767-IDQTLMH.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0 opłaca się...conduct to dobry system i najlepszy z hybrydowych-dzięki krótkiej lince do centralki działa niemal jak pełne hydro, mało awaryjne tylko wygląda lipnie. Mostków na olx i w giant storach jest trochę więc jakby co problemów nie będzie. Licznik montujesz na mostku, lampkę na kierze i po temacie- nie wiem co tam jeszcze chciałoby się montować. M-ka będzie dobra. U mnie przy 176cm M w contendzie ar idealnie (wiadomo liczy się długość giry itp.). Plusem każdego ar jest to , że wsadzisz tam 35c lub 38c i zrobisz lekką szutrówkę. Minusem ar2 w stosunku do ar1 jest osprzęt (tiagra vs 105, hamulce conduct vs 105, koła sr2 vs pr2- te drugie trochę lżejsze i nieco mniej awaryjne- choć powiedzmy sobie szczerze po wymianie kół i opon na lżejsze ten rower zaczyna zupełnie inaczej jeździć. Te pr2 to chyba jeszcze starszy model z erto 17...nowe mają już 22mm). W oby dwóch masz siodło giant contact forward- bardzo fajne siodło, ale dla osób, które stosują wąskie siodła, niecałe 130mm. W nowych masz jakąś kanapę ponad 140mm szerokości. No i tu przechodzimy do sprzętu, który wsadziłeś przed chwilą...przy tym przebiegu będą to raczej normalne rzeczy jak napęd (kaseta, łańcuch), klocki itp. Warto obadać ramę pod kątem przetarć i ew. pęknięć oraz sztycę- w jednym drugim jest już d-fuse karbonowy. Gdyby to byłoby bliżej to sam bym po niego pojechał bo w garażu ar czeka na upgrade i by mi się wtedy nie opłacało. p.s. Tylko ten niebieski ma opis, że to rozmiar S, a dalej że m-ka...
artur_ Napisano 2 Listopada 2022 Napisano 2 Listopada 2022 Niebieskiego ogladalem w weekend i faktcznie stan bdb i juz bym kupil, gdyby nie to, że wydawał się jakiś taki za mały na M (na FV wpisane nawet L). Naklejki nie było więc zadzwoniłem do salonu Gianta podajac nr ramy bo nie dawało mi to spokoju. Jak sie okazało, z systemu wyskoczył rozmiar S....właściciel zmienił już ogłoszenie ale widzę, że tylko w tytule. Powracając do tego AR 1 na 105. Co ile wymienia się kasete i łańcuch w takim napędzie (średnio oczywiście bo wiem, że to też sprawa indywidualna)? Czy od razu po kupnie należałoby wymienić razem z klockami? To chyba nie rozrząd w samochodzie, przy używce, że lepiej od razu w ciemno? Jak dobrze hamuje, a napęd nie szwankuje to jaki jest limit na wymianę? Ile powinienem na tym jeszcze pojeździć? Zestaw kaseta+łańcuch+klocki do 105 orientacyjnie z wymiana ile mnie wyniesie? Ostatnie najważniejsze. Czy za 4tys warto? Dzieki!
Mihau_ Napisano 2 Listopada 2022 Napisano 2 Listopada 2022 Kaseta 200-250, łańcuch 120. Klocki to szeroki temat bo dedykowane mają teraz astronomiczne ceny i ciężko je kupić także trzeba sobie znaleźć zamienniki, ja jeżdżę na takich za 25 plnów/oś. Elementy eksploatacyjne wymienia się kiedy się zużyją a nie profilaktycznie, czas zużycia zależy od warunków, techniki jazdy, kultury serwisowej właściciela Warto
Chociemir Napisano 2 Listopada 2022 Napisano 2 Listopada 2022 10 godzin temu, artur_ napisał: Używka z przebiegiem 5tys km. Co moze niepokoic i czy juz cos do wymiany? Przy takim przebiegu może (nie musi) się okazać, że jeszcze nic nie jest do wymiany,
nossy Napisano 3 Listopada 2022 Napisano 3 Listopada 2022 za 4k warto (nawet cena dziwnie dobra) tylko ciekawi mnie jedna rzecz na zdjęciu...mianowicie zacisk sztycy lub coś co na owym zacisku jest. W contendzie zacisk jest w ramie, a tutaj jakby coś dodatkowego na zacisku było ponad ramą. Nie mogę dojrzeć.
artur_ Napisano 3 Listopada 2022 Napisano 3 Listopada 2022 To prawda. W innym contendzie tego nie bylo. Wlasciciel twierdzi ze ma to od nowosci i przez to tak sie porysowala sztyca.
nossy Napisano 3 Listopada 2022 Napisano 3 Listopada 2022 Dziwna akcja, pierwszy raz widzę coś takiego...sztyca się porysowała bo latała góra/dół. Wg właściciela to zacisk czy jakiś dodatkowy uchwyt montażowy do czegoś tam? Zadzwoń sobie do jakiegoś giant store może powiedzą coś więcej. Teraz, nossy napisał: Dziwna akcja, pierwszy raz widzę coś takiego...sztyca się porysowała bo latała góra/dół. Wg właściciela to zacisk czy jakiś dodatkowy uchwyt montażowy do czegoś tam? A może jakiś adapter do dfuse żeby zwykłą sztycę wsadzić.Zadzwoń sobie do jakiegoś giant store może powiedzą coś więcej.
artur_ Napisano 3 Listopada 2022 Napisano 3 Listopada 2022 Sztyca jest oryginalna D-fuse. A porysowała się od przymiarek do butów spd. Kilka razy wystarczyło dźwignąc i już tak się porysowała...ponoć.
artur_ Napisano 3 Listopada 2022 Napisano 3 Listopada 2022 Co może być powodem, że Giant nie może znaleźć numeru ramy u siebie w systemie?
abdesign Napisano 3 Listopada 2022 Napisano 3 Listopada 2022 Nic nie stoi na przeszkodzie ale jeśli wymaga to jakiegokolwiek wysiłku to mają to w pompie. Nie mają obowiązku szukać takich informacji dla kupującego z drugiej ręki... to nie będą tego przesadnie szukać. Ty byś szukał bo jakiś Artur ma problem?
Tomek595 Napisano 3 Listopada 2022 Napisano 3 Listopada 2022 48 minut temu, artur_ napisał: Sztyca jest oryginalna D-fuse. A porysowała się od przymiarek do butów spd. Kilka razy wystarczyło dźwignąc i już tak się porysowała...ponoć. Wystarczy że zacisk nie był w pełni dokręcony i sztyca zjechała pod cięzarem .
artur_ Napisano 3 Listopada 2022 Napisano 3 Listopada 2022 Niby nie ale jak za pierwszym razem dzwoniłem to podali. Rzetelnie i bez marudzenia powiedzieli wszystko nt. roweru.
Tomek595 Napisano 3 Listopada 2022 Napisano 3 Listopada 2022 Skoro już wszystko podali to może nie chce im się powtarzać tego samego drugi raz 😉
artur_ Napisano 3 Listopada 2022 Napisano 3 Listopada 2022 Tym razem pytałem o inny rower:) Wcześniej pisałem wam o takim niebieskim Contendzie 2 Odpowiedź Gianta nt. obejmy: Cytat Dzień dobry, Obejma taka występuje jest ona dodatkiem do roweru i służy w przypadku gdybyśmy chcieli zamontować błotniki. Nie musimy z niej korzystać. Pod nią jest właściwa obejma która trzyma siodło. Odpowiedź Gianta nt. wielkości ramy: Cytat Niestety nie, prawdopodobnie według informacji jakie otrzymałem z Giant Polska, może być to rama po wymianie gwarancyjnej.
nossy Napisano 3 Listopada 2022 Napisano 3 Listopada 2022 A pytałeś w zwykłym sklepie co ma gianta czy giant store? Może tak być, że rama była walnięta, wgnieciona, coś z lakierem-mnóstwo baśni idzie do tego dopisać. Najważniejsze, że się wyjaśniło z tym adapterem na sztycy. Czy na tej ramie też nie ma podanego rozmiaru? Zawsze możesz zmierzyć rurę podsiodłową i wtedy wyjdzie.
artur_ Napisano 3 Listopada 2022 Napisano 3 Listopada 2022 4 minuty temu, nossy napisał: A pytałeś w zwykłym sklepie co ma gianta czy giant store? I tu i tu. Nigdzie rama się nie pokazuje. Właściciel twierdzi, że roweru nie oddawał na gwarancji. Sklep w którym kupiono to samo - rower przyjechał z takim numerem z hurtowni. 5 minut temu, nossy napisał: Zawsze możesz zmierzyć rurę podsiodłową i wtedy wyjdzie. Tez mi tak Pan w Giant proponował zrobić. Rozmiar powinien wynosić dla M - 50cm
Mihau_ Napisano 3 Listopada 2022 Napisano 3 Listopada 2022 Jak już coś mierzyć to główkę ramy, nie ma miejsca na błąd w pomiarze
Mihau_ Napisano 3 Listopada 2022 Napisano 3 Listopada 2022 Tak, mierzysz po prostu rurkę od krawędzi do krawędzi
nossy Napisano 3 Listopada 2022 Napisano 3 Listopada 2022 Faktycznie lepiej główkę ramy. U mnie w contendzie ar w rozm M główka 150mm, podsiodłowa od osi suportu do górnej krawędzi 480mm, od krawędzi 500mm.
artur_ Napisano 4 Listopada 2022 Napisano 4 Listopada 2022 Hmm a powinno być 150... jest jeszcze A ale jakies takie nie w calosci
nossy Napisano 5 Listopada 2022 Napisano 5 Listopada 2022 ale jazda...główka w m-ce powinna mieć 150mm, s-ka ma 135, podsiodłowa jeśli mierzona od krawędzi do krawędzi to wychodzi m-ka. Na serio nie ma rozmiaru nigdzie na ramie???
Mateusz3211 Napisano 5 Listopada 2022 Autor Napisano 5 Listopada 2022 W dniu 4.11.2022 o 18:54, artur_ napisał: Hmm a powinno być 150... Lol to niezla ta glowka w M-ce taka racingowa - dziwne w h.... chyba ze liczone z podkladka przez producenta toby sie wszystko zgadzalo poniewaz ona ma zazawyczaj 10mm.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.