Skocz do zawartości

[tarcza do korby] Shimano Ultegra

bastard83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Znajomemu w gravelu Stevens Strada 1000 brakuje przełożeń i chciałby wymienić tarczę w korbie najlepiej na 30, ewentualnie 32 zęby. Czy są w ogóle takie tarcze?

Korba:

• FC-R8000
  • 50-34 T
  • BB type: Pressfit BB86 / Hollowtech II
Napisano

No cóż, typowo szosowe przełożenia i to z tych "miększych" ;)

Łatwiej będzie kasetę wymienić na 11-32 czy 11-34 (i łańcuch, bo obecny będzie za krótki) niż dobrać tarczę.

30T to w grx występuje, ale czy będzie pasować i działać ok to nie wiem.

Napisano

Dzięki. Też mu to sugerowałem żeby zmienić kasetę ale uparł się na korbę (tarczę). Chyba będzie musiał zmienić zdanie. Tylna przerzutka to:

• RD-R8000-SS
  • 11-speed
  • Total capacity: 35 T

więc obsłuży kasetę 11-34T, dobrze rozumiem?

Czy SHIMANO CS-R7000 - kaseta 11-rzędowa Shimano 105 będzie ok? Czy poleciłbyś coś innego?

Największa koronka jaką obsłuży to 30T więc powyższa kaseta odpada.

Shimano przerzutka Ultegra RD-R8000 SS 11rz

Napisano

RD-R8000-SS obsługuje maksymalnie kasetę 11-30. Opisuje to "parametr największa zębatka maks." Jak chcecie 11-34, trzeba zmienić na GS (*).

https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/ultegra-r8000/RD-R8000-SS.html

Pojemność przerzutki opisuje co innego.

Kaseta 105 może być jak najbardziej. 

Jak chcecie zmieniać zębatki z przodu, to raczej do wymiany cała korba i przednia przerzutka, bo do tej korby nie zamontujesz blatu mniejszego niż 34 (nie pozwala rozstaw śrub), a przerzutka i tak nie obsłuży różnicy większej niż 16 zębów między tarczami (*). Wtedy najlepszą opcją jest wymiana na GRX. Będzie kompatybilne z resztą napędu i manetkami.

(*) Mowa oficjalnych specyfikacjach shimano, jak ktoś lubi bardzo kombinować, to można je lekko naciągnąć.

Napisano

Nie, nie wchodzą, do szosowej korby shimano na 4 śruby nie da się założyć mniejszej zębatki niż 34t - nawet jakby istniała.

Żółte - otwory montażowe, zielone linie zębów 34t - czerwone linie zębów 32t

34-32.jpg

@nctrns oficjalnie czyli jak sam zauważyłeś wg. tabel shimano masz rację - zdecydowanie mniej oficjalnie, co też sam sugerujesz wózek ss daje radę na 11-32 - sprawdzone.

Napisano

Czyli kaseta 32T może się zmieści. Właściwie jeździ tym gravelem bez problemu. Tylko większe górki sprawiają mu problem, jak  stwierdził brakuje mu jednego przełożenia. I właśnie może tej 30 (ewentualnie 32).

Dzięki za wszystkie rady.

Napisano

Nie mogę już edytować postu. 

Czy Shimano kaseta CS-R7000 105 11-32 11rz będzie ok? Różnica w cenie między Shimano Ultegra 11rz CS-R8000 11-32T a CS-7000 jest spora. Do tego dochodzi łańcuch i kółka przerzutki. Co byście polecili do tego napędu?

Napisano

Mam teraz w szosie zestaw ultegra ss + kaseta 11-32 + korba 52-36

Generalnie "działa", zmiana przełożeń jest ok ale na 3 najmniejszych koronkach przy młynku łańcuch luźno wisi, przerzutka nie daje rady go napiąć przy tej długości

Na pewno nie szedłbym w kasetę 11-32 w gravelu, gdzie napinanie łańcucha jest o wiele bardziej istotne niż w szosie, będzie tłukło. Tym bardziej, że najbardziej nierówne fragmenty będzie jechał i tak na młynku, gdzie napięcie będzie najbardziej kulało.

Lepiej wymienić korbę na jakieś 46-30, finansowo wyjdzie na prawie to samo a chociaż będzie spoko działało

A jakby co to kasety 105 11s są kompatyblilne z ultegrą

Napisano

IMHO kwestia przeliczenia czy korba + przednia przerzutka czy kaseta + tylna przerzutka ;)

U siebie mam szosowy kompakt 50/34T pożeniony z tyłu z kasetą 11-34 wraz z przerzutką r7000 z długim wózkiem i wszystko jest ok.

Napisano

Chyba nie ma co kombinować. Jak robi to serwis i coś nie pasuje to zawsze włoży to do innego rowery, a ja "biedny miś" zrobię z tą kasetą.

Zawsze będzie trochę lepiej. Dzięki.

Brać Ultergę czy 105?

Polecicie coś, gdzie dostanę komplet, tj kasetę+łańcuch+kółka przerzutki??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...