Skocz do zawartości

[wybór roweru crossowego] Trek dual sport 2 czy Madeira DB DR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zależy co oznacza dla Ciebie lepszy. Trek to rower nieco bardziej sportowy, wygodny, nada się na dłuższe dystanse, Madeira ma geometrie według mnie za mocno przegiętą w kierunku wyprostowanej pozycji, wiec fajnie będzie ale na krótkich dystansach albo do spokojnej, turystycznej jazdy z wieloma postojami. 

Osprzętowo - Northtec bezapelacyjnie wygrywa. 

Napisano

Mam dylemat między tymi dwoma rowerami. Chcę rower dobry jakościowo, który mi da szansę jazdy w grupie, razem z innymi osobami, nie zostawać w tyle.  Chyba, że ktoś zaproponuje inny jeszcze model dla wysokiej kobiety.

Napisano

tereny różne, las, ścieżki i asfalt. Rowery tez mają różne, od firmowych po jakieś jakieś  mało znane . Ważne jest to, ze są to ludzie, którzy trenują po 3-6 razy w tygodniu karate od 11 lat, mają czarne pasy. Ja dołączyłam do nich w tym roku, jako kanapowiec staram się o lepszą kondycję. I jeśli chodzi o rower to, aby im dorównać muszę mieć dobry jakościowo i wygodny.

Napisano
6 minut temu, Skalarek74 napisał:

Rowery tez mają różne, od firmowych po jakieś jakieś  mało znane

Firma nie ma znaczenia. Szosy? Gravele? Crossy?

Crossy generalnie to rowery do jazdy rekreacyjnej. Ostatnio tu był dziwny temat gdzie "porównywano" gravela do crossa...

Napisano
11 minut temu, chudzinki napisał:

Ostatnio tu był dziwny temat gdzie "porównywano" gravela do crossa...

W sumie te podziały się zacieraja ... jak są gravele z prostą kierownica czy amortyzatorami ... 

Napisano

To klamka zapadła 😀.

17 minut temu, Skalarek74 napisał:

mają górskie, crossy i szosowe

To albo te lasy to asfaltowe drogi biegnące w lesie albo to nie rowery szosowe.

15 minut temu, wkg napisał:

W sumie te podziały się zacieraja

Może, ale porównywanie zupełnie innych rowerów w zupełnie innych cenach... 

Napisano

Biorąc pod uwagę problem z dostępu roweru jakiegokolwiek crossowego, trzeba brać to co jest. Do grudnia na rower czekać nie będę bo potrzebny mi jest na wakacje. Podobają mi się Madeira DB DR i jest ich duży wybór jak na ten czas, ale jazda z przystankami odpada.

Napisano
Cytat

trzeba brać to co jest

(Chyba) niewłaściwe podejście.

Cytat

ale jazda z przystankami odpada.

Hmmm... Chyba zbyt dosłownie potraktowałaś słowa @MikeSkywalker. Przy jeździe amatorskiej pozycje wg mnie można w dużym stopniu dopasować, ale 3000 za rower na sprężynowym tym tego NEXie. No OK, zdecydowałaś się na Trek`a, więc ja już nie mieszam. Podpasuje Ci to pewnie pierwsze co zrobisz to założysz do niego amortyzator.

Napisano

Tak, jest. Aż się prosi wymienić tego monstra "przedlużka sterowej+regulacja" na płaski 110-130 mm. I będzie już o wiele sportowiej.

Tylko 200 zł drożej od Treka, a ma powietrzny amor, o wiele lepszy napęd, lepsze hamulce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...