Skocz do zawartości

[short life shimano] Ciekawe obserwacje

Separatysta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam pewien rower od ok 10 lat który służy do jazdy wokół mówiąc potocznie ''komina''. Zawsze zakładam mu kasete shimano HG51,  jeżdże na kilku łancuchach HG40 które zmieniam rotacyjnie co około 500km. Pare lat temu przyszła nowa korba. Ostatnio zauważyłem dziwnie krótkie życie kasety i aż sprawdziłem daty zakupu kolejnych kaset i wygląda to tak.

07-07-2020

04-01-2019

15-10-2017

05-09-2015

12-05-2013

2 i 4mc  /  2 i1 mc   / 1i 9 mc  / 1i 6 mc:wacko:

Ciężko mi znaleźć jakieś wyjaśnienie, jeżdze  mniej, ale też z 5kg przybyło, teren warunki te same, obsługa cały czas wygląda identycznie, jeżdze też na podobnych koronkach.

W sumie nie ma dramatu bo koronki kosztowały zawsze ok 50zł a dzisiejsze 50zł nijak się ma do tego sprzed 8 lat:laugh:

Napisano

Ja się dziwię że przy cenie kasety 8sp w okolicach 50 zł ktoś używa więcej niż jednego łańcucha. Zestaw kaseta + KMC X8 kosztuje stówkę, spokojnie można zrobić na tym kilka, kilkanaście tysięcy kilometrów, w zależności od warunków i stylu jazdy. Bez żadnej rotacji itd, jedynie z czyszczeniem i smarowaniem. 

A za HG40 który niedawno podrożał to Shimano powinno się wstydzi, bo to szmelc jakich mało!

Napisano

Dziękuje szanownym forumowiczom za dobre porady. Wiem że to dziwne ale ja i tak ściągam łańcuch co 500 i szejkuje;)  I sobie robie 3 na raz coby się nie brudzić. Hg40 jest taki dobry jak jego cena. Na necie po 24zł. Ale czy on jest taki lichy, kupiłem kilka innych za podobną kase i ciężko stwierdzić

Napisano
39 minut temu, MikeSkywalker napisał:

Ja się dziwię że przy cenie kasety 8sp w okolicach 50 zł ktoś używa więcej niż jednego łańcucha.

Ludzie mają zasady i są im wierni : ) 

Przy napędzie 10x i kasecie za 200 którą trzeba by wymieniać 2, 3 razy w roku juz tak słodko to nie wychodzi : ) A przy 1x12 to już wolę nie liczyć.

Napisano

Oczywiśćie, napęd 8 nie dość że duuużo tańszy od x11 czy x12, to do tego grubszy łańcuch, więcej stali zamiast aluminum czy tytanu. W 8s błedem nie jest zajechanie całego napędu razem z korbą, natomiast w x12 gdzie najtańsza kaseta to więcej niż cały napęd 8x średniej półki... 

Napisano
9 minut temu, Blueforce napisał:

Oczywiśćie, napęd 8 nie dość że duuużo tańszy od x11 czy x12, to do tego grubszy łańcuch,..

Ktoś nie zrozumiał wyżej, że mowa o 8s ;)

• Mod Team
Napisano
11 godzin temu, Separatysta napisał:

Wiem że to dziwne ale ja i tak ściągam łańcuch co 500 i szejkuje

Kontrowersyjnie napiszę, że szejkowanie przyśpiesza zużycie łańcucha. Wypłukujesz do zera wszelki smary z zewnątrz ale także z wnętrza ogniw, co powoduje ,zę mimo pierwszego smarowania łańcuch przez pewnie czas pracuje na sucho. Na zużycie łańcucha ma także ( minimalnie ale zawsze ) wpływ użyty smar.

Nigdzie nie spotkałem się ( u żadnego producenta ) o zaleceniu szejkowania. 

Napisano

Też zaczynam dochodzić do takich wniosków, że w środku ten gęsty smar jednak uszczelnia okolice sworznia i wyszejkowanie daje piękne efekty wizualne, ale sam łańcuch na tym traci. Ja się pierniczę z łańcuchami, mycie, szorowanie, dbam jak wariat - a kumpel, który nie robi przy rowerze nic a nasmaruje, jak już mu piąty raz powiem, że wstyd takim piszczącym łańcuchem jeździć - robi takie same albo i większe przebiegi niż ja. Częste mycie skraca życie.

A HG40 to najpodlejsza część jaką kiedykolwiek miałem w rowerze. 700km i wyciągnięty PONAD jedno ogniwo. Kaseta aż trzeszczała przy pedałowaniu.

Napisano

To teraz pomyśl o tych wspaniałych 1x12 gdzie łańcuch starcza na 700-800km. Jak policzyłem, bardziej się opłaca zajechać kasetę na jednym i kupić nowy komplet, niż wymieniać łańcuch co 800km.

Napisano
2 godziny temu, Charvel napisał:

To teraz pomyśl o tych wspaniałych 1x12 gdzie łańcuch starcza na 700-800km.

Moje dwa SLXy M7100 zrobiły już ponad 1600 km i nadal śmigaja. Opinia zasłyszana czy oparta o swoje doświadczenia?

Napisano

Zmieniłem kasetę i łańcuch i dużą koronkę na korbie jakieś 1000 km temu i tak się zastanawiam czy dawać nowy łańcuch i jeździć na 2-3 łańcuchy czy teraz już raczej za późno? Nie wiem na ile łańcuch się wydłużył (nie mam przymiaru). Montowałem kasetę CS-HG50 11-36 i do tego łańcuch CN-HG54.

• Mod Team
Napisano
15 godzin temu, wkg napisał:

Zmieniać co 500 km jeżdżąc na 3-4 łańcuchy i się po 2k na łańcuchu zrobi.

2k na łańcuchu to żaden wyczyn. Nawet jeżdżąc tylko na jednym. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...