Skocz do zawartości

[Napęd] Zmiana napędu 3x9 na 1x9, jak najtaniej.

przemorski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Może na początek napiszę, że nie jestem zaawansowanym użytkownikiem rowerów a całe życie użytkowałem je jedynie do dojazdów do pracy a także na weekendowe wyjazdy rekreacyjne (raczej ścieżki turystyczne asfalt lub droga gruntowa a nie trasy górskie o dużym stopniu trudności)

Moje ostatnie 2 rowery to Giant 3x9, który sprzedałem 3 lata temu i Multicycle 1x6, który nadal posiadam.

Jakiś czas temu zakupiłem rower Sensa Superlight v27 Gent 3x9
http://rowerysensa.pl/produkt/superlite-v27-gent/
i teraz zastanawiam się nad usunięciem przedniej przerzutki, manetki i wymianą mechanizmu korbowego na 1x9 Narrow-Wide.

Wydaje mi się, że przyczyna takiej decyzji w kontekście tego co wyżej napisałem (stylu jazdy, wybieranych tras) jest jasna.
Dodatkowo ostatnie kilka lat z mieszczuchem 1x6 uzmysłowiło mi jakim komfortem jest napęd z jednym blatem z przodu.
Nie lubię się bawić z czyszczeniem ale głównie chodzi o spokój głowy. W Giancie i obecnie w Sensa w 90% przypadków korzystam z 2 blatu z przodu i biegów 2-8 z tyłu. 

Chciałbym się Was podpytać jak najtaniej mógłbym zamienić obecny 3x9 na 1x9. 
Czy wystarczy zdemontować przednią przerzutkę i manetkę oraz zamienić mechanizm korbowy na NW czy musiałbym zrobić coś więcej ?
Nie chce wymieniać suportu, kwadrat mi wystarcza. Również kaseta i tylna deorka są ok.

Napisano

Ale niby jak i po co? Trzymając się standardów shimano masz max kasetę 12-36 ale do 36 zębów potrzebujesz przynajmniej oficialnie przrzutki z shadow czyli np deore RD-m592

Żeby to miało sens to blat powinien mieć 40t ... może na doskonałych równinach to zapracuje ale w Karpaczu albo San Francisco na bank nie. Mam do jazdy po Krakowie górala 26" z napędem 3x9 i przerabianie tego na 1x9 wydaje mi się absurdem.

Napisano
Teraz, wojtasin napisał:

Po to, że kolega reklamuje rowery sensa.

Nie, nie reklamuje. 

Teraz, grzesiowu napisał:

Ale niby jak i po co? Trzymając się standardów shimano masz max kasetę 12-36 ale do 36 zębów potrzebujesz przynajmniej oficialnie przrzutki z shadow czyli np deore RD-m592

Żeby to miało sens to blat powinien mieć 40t ... może na doskonałych równinach to zapracuje ale w Karpaczu albo San Francisco na bank nie. Mam do jazdy po Krakowie górala 26" z napędem 3x9 i przerabianie tego na 1x9 wydaje mi się absurdem.

Tobie się wydaje a mi nie. Póki co się zastanawiam i wymienię zapewne tylko wtedy gdy wystarczy zmiana mechanizmu korbowego. 
Z tego co piszesz wnioskuję, że nie jest to możliwe i musiałbym zmienić też tylną przerzutkę a co za tym idzie pewnie też i manetkę ?

• Mod Team
Napisano

Przerobienie twojego roweru na 1x9 nie jest problematyczne. Wystarczy zdemontować manetkę i przerzutkę, zdjąć blaty z korby (z tego co widzę są demontowalne) i w miejsce środkowego dać blat NW.

W razie potrzeby Shimano ma kasetę 11-36 9s, więc jako taki zakres zostaje. Sam tak u siebie przerobiłem napęd w starym MTB.

Napisano

A czy moglibyście podesłać link do jakiegoś blatu NW ? 
Obecnie na 2 biegu mam 32 więc szukam czegoś do 36.

Na tej stronie jak znajduję blat 1 rzędowy to w opisie podają do kaste 10, 11 lub 12 rzędowej.
https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-dh-fr/ 

Ewentualnie takie blaty:
https://allegro.pl/oferta/korba-sunrace-1x11-1x10-1x9-1x8-narrow-wide-36-t-9440707165
https://allegro.pl/oferta/mechanizm-korbowy-korba-shimano-1x-narrow-wide-9342892697

Napisano
10 minut temu, sznib napisał:

Jakie blaty, jak linkujesz korby?

Tu masz blat:

https://allegro.pl/oferta/nowa-zebatka-shimano-saint-sm-cr82-38t-8878931333

Ok, jestem zielony więc nie rozróżniłem mechanizmu korbowego od blatu. 

Chodziło mi o cały mechanizm.

Teraz, bogus92 napisał:

Blat może być także na przykład z Chin: Deckas NW

Dziękuję za pomoc. Sprawdzę tylko jaką obecnie mam długość suportu i zamawiam mechanizm korbowy jeden z tych 2, których linki podesłałem.

Napisano

Nie bardzo rozumiem, chcesz wymienić sam blat czy całą korbę? Jeśli blat, to zee oraz wyżej wymieniony saint nie są narrow wide.

Napisano
59 minut temu, lichak napisał:

Nie bardzo rozumiem, chcesz wymienić sam blat czy całą korbę? Jeśli blat, to zee oraz wyżej wymieniony saint nie są narrow wide.

Chcę wymienić cały mechanizm korbowy z 3x na 1x.
Zauważyłem, że zee i saint nie są NW. 
Zapewne kupię jeden z tych mechanizmów, których linki ja podesłałem.

Napisano

Zapomnialem o śrubach ( kominach ) bo będziesz potrzebował krótszych.  Ewentualnie zamiast kominów ok. 15 pln na ali możesz kupić osłonę, rockring za ok. 25 pln. Później wrzucę linki.

• Mod Team
Napisano

U mnie fabryczne kominy Shimano są dobre przy zębatce Deckas i korbie Deore M590, więc najpierw poleciłbym sprawdzić czy podejdą, a potem ewentualnie kupić krótsze.

Napisano
W dniu 18.07.2020 o 21:53, przemorski napisał:

Chciałbym się Was podpytać jak najtaniej mógłbym zamienić obecny 3x9 na 1x9. 
Czy wystarczy zdemontować przednią przerzutkę i manetkę oraz zamienić mechanizm korbowy na NW czy musiałbym zrobić coś więcej ?
Nie chce wymieniać suportu, kwadrat mi wystarcza. Również kaseta i tylna deorka są ok.

Odkręcasz największy i najmniejszy blat.

W miejsce środkowego blatu , montujesz blat NARROW WIDE owalny.

Odkręcasz przednią przerzutkę i manetkę lewą.

Skoro w całym napędzie będzie teraz mniej zębów, można skrócić łańcuch.

Jeśli tylna przerzutka nie jest Shadow , to można jeszcze wyregulować odsunięcie górnego kółka przerzutki od zębów kasety.

Po wrzuceniu łańcucha na największy tryb kasety, pokręć korbą do tyłu. Śrubką regulacyjną należy ustawić kółko jak najbliżej zębów kasety, ale wystarczająco daleko, żeby nie ocierało o kasetę. To samo zrobisz na najmniejszej koronce.

W ten sposób poprawi się szybkość zmiany biegów.

Napisano
Teraz, inforobert napisał:

NARROW WIDE owalny.

Bez różnicy czy okrągły czy owalny. ( owalny ma w teorii tylko inaczej dystrybuować moc podczas pedałowania, jedni uważają to za pic inni dzielą włos na czworo )

Jeśli tylna przerzutka nie jest Shadow , to można jeszcze wyregulować odsunięcie górnego kółka przerzutki od zębów kasety.

to zawsze można zrobić czy shadow czy nie

Po wrzuceniu łańcucha na największy tryb kasety, pokręć korbą do tyłu. Śrubką regulacyjną należy ustawić kółko jak najbliżej zębów kasety, ale wystarczająco daleko, żeby nie ocierało o kasetę. To samo zrobisz na najmniejszej koronce.

Jak ustawisz na dużej koronce kasety to na najmniejszej już nie trzeba nic robić. I robi się to właśnie na największej koronce kasety.

Napisano

ja bym jeszcze sprawdził czy ten 38 nie bedzie ocierać o ramę,

ja robiłem u siebie podobny manewr i większy blat wyszedł blisko ramy

38 przy kasecie 11x34 i kołach 26" daje radę po płaskim ale przy warszawskich górkach z piachem (kampinos, poligon w rembertowie) trochę brakuje.

tutaj link do mojego tematu: 

Napisano

Zamówiłem 32 czyli taki jaki mam obecnie na "dwójce" (25zł i freeshipping od majfrienda).

Dzięki za poradę ze śrubami (na największej koronce kasety). Obejrzę jeszcze dla pewności jakiś tutorial na YouTube.

Jak przesyłka dojdzie i całość zamontuje to podzielę się rezultatem i wrażeniami. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...