lucky_bamboo Napisano 15 Maja 2020 Napisano 15 Maja 2020 Witam wszystkich zainteresowanych dyskusją Szukam roweru do jazdy turystyczno rekreacyjnej. Lubie poprostu wskoczyć na rowet i pognac gdzie nogi poniosą a najciekawiej niosą mnie w las. Najbardziej zależy mi abym mógł sobie pohasać po lesie, po urozmaiconym terenie, abym dał rade wjechać nim pod jakiś nieco bardziej stromy podjazd i pokonał piach, kamienie lub korzenie. Abym czuł że mogę poprostu pomknąć gdzie zachce i nie martwić czy mój nowy rower sie nada. Wkurzylbym sie gdybym kupił sprzęt który ograniczałby moje spontaniczne wypady to tu to tam. Jednakze nie biorę udziału w żadnych wyścigach ani zawodach, nie jeżdżę jak wariat, nie skacze, nie zjeżdżam na zlamanie karku, nie potrzebuje sprzętu dla zawodowca ani nie aspiruje do tego. W tym tkwi moj dylemat. Z jednej stron myślę że oczekiwania mam dosyć proste. Z drugiej strony chce mieć solidny rower na lata. Zastanawiam który model byłby dla mnie odpowiedni aby pasowałby konkretnie do moich potrzeb. Nie znam sie na osprzęcie, ramach, geometrii, osiach, amorach, itp. Mój budżet to max 3000 zl, co nie znaczy że pragne wydać te 2999zl bo napis Deore ładnie wygląda na manetce. Chce aby pasował do moich oczekiwań. Co do sprawy cross czy mtb to moje stanowisko jest takie. Przejeździłem kupe lat na prostackim niewygodym góralu na grubszych oponach jezdzac po równych sciezkach w mieście i asfalcie i nie narzekałem. Każdy nowy rower bedzie wygodniejszy niż mój. Mam 183cm i 80kg Poki co przymierzyłem sie do tych rowerów Marin Bobcat Trail 4 - myślę że kierownica jest trochę za szeroka bo sprawia że bardziej pochylam sie do przodu. Za to fajny retro styl. Czytalem że najbardziej nadaje sie do zjazdów. Giant Talon 2 i 3 - najbardziej mi sie spodobały poki co, pozycja dosyć neutralna i wygodna, lekki, taki uniwersalny. Nie wiem ktory z nich byłby dla mnie odpowiedni. Giant Roam 2 - Pozycja wygodna bardziej wyprostowana, trochę cienkie opony choć czuje sie troche jak niedzielny kierowca na tym rowerze Unibike Evo 29 - sprzedawca zachwalał że to rower na wypasie dla mnie, siedziało mi sie ok na sportowo troche ale w domu obejrzalem filmik na YT gdzie gość zrugal ten rower za to że tylna opona jest zbyt blisko jakiegos komponentu przy ramie co sprawia że przy obloconej oponie cały syf z opony odklada sie w tym miejscu i po przyjrzeniu sie temu faktycznie to widać także słabo. Polecono mi sprawdzić te: Merida Big Nine 300 Kross Evado 4 lub ktorys Hexagon Cube Attention 2019 Unibike Viper GTS lub Fushion Co wy na to wszystko?
BartekMM Napisano 16 Maja 2020 Napisano 16 Maja 2020 jeżeli lubisz po lesie, po piachu i po korzeniach, to rower MTB będzie lepszym rozwiązaniem. Rowerem crossowym na cieńszych oponach będzie Ci gorzej jeździć w takich warunkach. Merida big nine 300 ma raczej turystyczną geometrię, ale spokojnie po terenie pośmigasz. Rower crossowy jest za to lepszy do turystyki rowerowej i dłuższych jazd po asfalcie. Jeździłem na Unibiku Zethosie, przesiadłem się na Meridę big nine 500 i sobie chwalę.
Mod Team bogus Napisano 16 Maja 2020 Mod Team Napisano 16 Maja 2020 Z Twoich oczekiwań wynika, że cross raczej się nie sprawdzi. Marin którego podałeś to rower Trailowy, na dłuższą metę w warunkach w których chcesz jeździć może być męczący. Giant Talon 2 i 3 mają koła 27,5 cala, z uwagi na jazdę także po płaskich ścieżkach sugerowałbym rower na kołach 29 cali, bo raz że będą lapsze na asfalcie, a dwa łatwiej/bardziej gładko pokonują wszelkie przeszkody na drodze. Podany przez Ciebie Cube Attention wydaje się ciekawą opcją, o ile myślimy o tej samej wersji. Wstaw linki do rowerów, nie będzie wtedy pomyłki.
lucky_bamboo Napisano 16 Maja 2020 Autor Napisano 16 Maja 2020 Linki.. 2019 Talon 2 http://ambike.pl/rower-giant-talon-2-ge-27-5-2019.html 2020 Giant Talon 2 29 https://mistralsport.pl/rower-giant-talon-29-2-ge-czarno-niebieski-2020.html 2020 Giant Talon 3 http://www.markowerowery.pl/rower-giant-talon-3-2020-5890.html 2019 Giant Talon 3 https://biketeam.pl/giant-talon-3-ge-27-5-m-2019,3,5102,7193 Tu pytanie.. czy poza kołami te Talony różnią sie znacząco pod kątem osprzętu i ogolnego wykonania? Może wystarczyłaby mi wersja 3 ? 2019 Cube Attention https://bikepark24.pl/Rower-gorski-mtb-Cube-Attention-iridium-n-red-2019.html 2019 Unibike Viper GTS https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-unibike-viper-2019 2019 Merida Big Nine 300 http://www.arkus.sklep.pl/rower-merida-bignine-300-antracytowy-2019-p-13036.html 2020 Kross Evado 5 https://www.greenbike.pl/rower-crossowy-meski-kross-evado-50-2020-p-5662.html 2020 Unibike Fushion https://biketeam.pl/unibike-fusion-biketeam-rowery-warszawa-sklep-rowe,3,5118,7406 To tyle co ja znalazłem.Poproszę o komentarze. Czy któryś z powyższych modeli odstaje od reszty pod kątem cena/jakość? Poprosze również o wasze typy Dzięki
Mod Team bogus Napisano 16 Maja 2020 Mod Team Napisano 16 Maja 2020 Gianty mają najsłabszy osprzęt. Jeśli miałbym wybierać to postawiłbym na Cube Attention - ma korbę ze zintegrowaną osią, rozsądny amortyzator, uniwersalny napęd 3x10, hamulce mogłyby być półkę wyżej, ale nie można mieć wszystkiego. Ewentualnie na drugim miejscu Unibike Fusion - zdecydowanie słabszy amortyzator, ale lepsze hamulce i napęd 3x9 niższej klasy niż w Cube. Pytanie czy chcesz cross czy mtb/xc.
lucky_bamboo Napisano 20 Maja 2020 Autor Napisano 20 Maja 2020 Update:Cube Attention 2019 (ogólnie polecany zauważyłem) i Cube Analog 2019 (rower terenowy, aspirujący do bycia rowerem górskim, dla mnie zaleta) są po poza moim budżetem, od bólu mógłbym dopłacić jeśli faktycznie warto Polecili mi 2019 Meride 300. Patrząc na tą ramę ten rower sprawia wrażenie bardziej sportowego, do ścigania sie itp, (nie potrzebuje takiego), ale mogę go kupić za 2800 teraz także dobra cena, więc jeśli by sie nadał do jazdy codziennej oraz do leśnych wypadów w nieznane to fajnie. 2019 Kelly's Spider 90 jest po 2999 i też wygląda spoko, jednak czytałem że może być kosztowny w utrzymaniu. Nie wiem nie znam sie. Krossów nie lubie. Co ciekawe nikt nie polecał mi żadnego Gianta, myślałem że to niezła firma. Jeśli miałbym wybierać miedzy tymi trzema modelami to który by wystarczył do rekreacyjnego hasania po lasach na nierównym terenie aby sie poprostu odstresować (bez sportowo-wyścigowych zapędów)
wkg Napisano 20 Maja 2020 Napisano 20 Maja 2020 Masz trzy rowery to teraz się przejedź na trzech rowerach bo różnice w osprzęcie i nalepkach są mało znaczące a każdy z nas jest inaczej zbudowany i ma inne preferencje. Cube'y mają dosyć specyficzną geometrię - taką damską - dla osób długonogich - są wysokie a krótkie. Na pewno rower z kołami 29. Już Ci kolega napisał żebyś wrzucał linki.
lucky_bamboo Napisano 20 Maja 2020 Autor Napisano 20 Maja 2020 Sytuacja rozwija sie bardzo dynamicznie jesli chodzi o ceny... Attention - 3050 zl - https://rowery.shop.pl/kolekcjarowerow/rowery-cube?product_id=2502 Analog - 2500zl - https://rowery.shop.pl/index.php?route=product/product&product_id=2501 Big Nine 300 - 2800zl - https://activebike.pl/pl/p/MERIDA-BIG.-NINE-300-D/1683 nie moge sie przejechac na zadnym, nie ma ich w sklepach w mojej okolicy. Chce kupic w ciemno, byle nie bylo jakies super sportowa wyciagnieta pozycja 182 cm / 80 kg. Mysle ze rozmiar L jest ok. Mam dlugie nogi i krotki tułów
wkg Napisano 20 Maja 2020 Napisano 20 Maja 2020 To może i Cuby będą fajne choć drogie jak na swoje wyposażenie. Ale raczej zrób wycieczkę, ja np. się na nich fatalnie czuję. Przy wzroście 177 19 cali za maleńki a 21 cali za wysoki Warto się raz przejechać żeby się potem nie męczyć latami. Wiem co mówię. PS: Weź pod uwagę, że można się targować
Mod Team bogus Napisano 20 Maja 2020 Mod Team Napisano 20 Maja 2020 Meridę możesz sprawdzić, nawet jeśli nie ma 300 to inny model z tej serii będzie miał taką samą ramę.
lucky_bamboo Napisano 21 Maja 2020 Autor Napisano 21 Maja 2020 14 godzin temu, wkg napisał: To może i Cuby będą fajne choć drogie jak na swoje wyposażenie. Ale raczej zrób wycieczkę, ja np. się na nich fatalnie czuję. Przy wzroście 177 19 cali za maleńki a 21 cali za wysoki Warto się raz przejechać żeby się potem nie męczyć latami. Wiem co mówię. PS: Weź pod uwagę, że można się targować Możesz rozwinąć myśl że po tej cenie te Cuby są drogie jak na swoje wyposażenie? Nie znalazłem taniej nigdzie nic innego a na moją jazdy to czytałem że te modele są raczej polecane. Jeśli znasz jakieś alternatywy cena/wyposażenie to poproszę.
wkg Napisano 21 Maja 2020 Napisano 21 Maja 2020 Co tu rozwijać. Boost, taper i sztywne osie to must have. Poszukaj w archiwum, jest sporo rowerów które to mają. Cube to droga niemiecka marka. Z tych co wrzuciłeś ten https://rowery.shop.pl/kolekcjarowerow/rowery-cube?product_id=2502 jest najmniej badziewny.
some1 Napisano 21 Maja 2020 Napisano 21 Maja 2020 2 minuty temu, wkg napisał: Boost, taper i sztywne osie to must have. Do rekreacji...? Taaa. 3 minuty temu, wkg napisał: Poszukaj w archiwum, jest sporo rowerów które to mają Do 3000 PLN, z rocznika 2020, żaden. Może jeszcze gdzieś ostał się jakiś zeszłoroczny Kellys w dużej przecenie, a może już nie.
wkg Napisano 21 Maja 2020 Napisano 21 Maja 2020 To nie oznacza ze trzeba kupować drogie byle co. Gate 30 są jeszcze dostępne.
some1 Napisano 21 Maja 2020 Napisano 21 Maja 2020 Oj, chyba już nie. Zresztą Gate to rower o aspiracjach XC, może nie podejść komuś, kto chce bardziej turystyczną pozycję.
wkg Napisano 21 Maja 2020 Napisano 21 Maja 2020 https://allegro.pl/oferta/rower-kellys-gate-30-gorski-mtb-520-mm-roz-l-8781451425?fromVariant=8781481651 po odjęciu prowizji allegro 3000 https://allegro.pl/oferta/kellys-gate-30-szaro-pomaranczowy-27-5-rama-m-8456592054 poniżej 3000 Godzinę temu, some1 napisał: Zresztą Gate to rower o aspiracjach XC, Kolejny mit. To była geometria z 2018 i wcześniej.
some1 Napisano 21 Maja 2020 Napisano 21 Maja 2020 Te na Allegro nawet widziałem. Jeden "powystawowy" w niewłaściwym dla autora rozmiarze ramy, drugi na kole 27,5. I to by było na tyle jeśli chodzi o dostępny asortyment. Kupowanie roweru z wymierającym rozmiarem koła, bo ma nowszy standard piast jest... niezbyt mądre. Godzinę temu, wkg napisał: Kolejny mit. To była geometria z 2018 i wcześniej. Rama Gate'a z 2019 w L'ce ma prawie takie same wymiary i kąty jak mój zeszłoroczny Scott Scale XL. Rekreacyjnym bym go nie nazwał. Akurat trochę porównywałem przez zakupem.
Zubrr Napisano 21 Maja 2020 Napisano 21 Maja 2020 obejrzyj jeszcze Scotta Aspect 930 czy 940, to całkiem fajne rowery do takiego rekreacyjnego jeżdżenia. Ale sztywnych osi czy boosta miec nie będą.
lucky_bamboo Napisano 21 Maja 2020 Autor Napisano 21 Maja 2020 12 godzin temu, wkg napisał: Co tu rozwijać. Boost, taper i sztywne osie to must have. Poszukaj w archiwum, jest sporo rowerów które to mają. Cube to droga niemiecka marka. Z tych co wrzuciłeś ten https://rowery.shop.pl/kolekcjarowerow/rowery-cube?product_id=2502 jest najmniej badziewny. Takie posty są nie na miejscu. #1. Pytam o rower REKREACYJNY dla przeciętnego użytkownika, ten zestaw must have nawet nie poczuje przy mojej jeździe. Ten Cube Attention to dla mnie aż za dużo a ty piszesz że jest najmniej badziewny. Sorry, zejdź na ziemie. #2. Tak naprawdę doskonale wiem że jakikolwiek model na sprzęcie Acery lub Alivio spokojnie pasowałby do moich potrzeb. Do tej pory jezdziłem na totalnie gównianym, za małym, starym PRLowskim góralu na sztywnym widelcu na Tourneyu, nie oszczędzałem go ani siebie i w lasach i w górach i kolesie na Giantach, Authorach, rockshoxach, deorach i innych pierdołach zostawali za mną w tyle zwłaszcza na bezdrożach. Po prostu teraz mam okazje kupić nowy rower, chce kupić coś dobrego (po prostu dobrego) co wytrzyma mi na długie lata i szukam czegoś najlepszego cena/jakość dostosowanego do moich indywidualnych potrzeb. Prawdopodobnie wystarczyłoby mi coś do 2500zł, tak jak ten Analog lub jakiś Unibike Fushion ale chciałem zapytać na forum w razie gdybym coś przegapił.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 21 Maja 2020 Mod Team Napisano 21 Maja 2020 Błąd w myśleniu, bo jeśli faktycznie lubisz pocisnąć, to zawsze warto, w miarę możliwości, kupować coś "naj" - po prostu potem jest mniej kombinowania w stylu : "chcę ulepszyć swojego średniaka, bo jak kupowałem, to nie spodziewałem się, że dostanę takiej chcicy" A to niestety zazwyczaj kosztuje więcej niż gotowy sprzęt wyjściowo lepszy o klasę... W Twoim przypadku - z tego co piszesz - jest nieco inaczej, ale fakt pozostaje faktem ( na forum jest sporo tego przykładów ). Według mnie, to przegapisz, kiedy pójdziesz po najmniejszej linii oporu, i kupisz coś niewiele lepszego od staruszka... Chyba, że największą frajdę daje Ci ciągle objeżdżanie tych "lepszych" rowerów swoim zabytkiem
wkg Napisano 21 Maja 2020 Napisano 21 Maja 2020 #1. Jak pytasz to nie oceniaj odpowiedzi bo po prostu masz za mało wiedzy żeby to zrobić. Jeszcze nie wiesz co jest na miejscu a co nie bo dopiero się uczysz. Mylisz "must have" w budżecie który założyłeś ze swoimi potrzebami ktrych zresztą do końca nie ogarniasz: "sobie pohasać po lesie, po urozmaiconym terenie, abym dał rade wjechać nim pod jakiś nieco bardziej stromy podjazd i pokonał piach, kamienie lub korzenie", "Nie znam sie na osprzęcie, ramach, geometrii, osiach, amorach, itp.", "Z drugiej strony chce mieć solidny rower na lata." A jak nie poczujesz różnicy to kup rower za 1200 i nie zawracaj ludziom głowy mądralo #2 Jak wiesz lepiej - nie pytaj bo dyrdymalisz nieprzytomnie zamiast grzecznie podziękowac.
lucky_bamboo Napisano 22 Maja 2020 Autor Napisano 22 Maja 2020 8 godzin temu, KrissDeValnor napisał: Błąd w myśleniu, bo jeśli faktycznie lubisz pocisnąć, to zawsze warto, w miarę możliwości, kupować coś "naj" - po prostu potem jest mniej kombinowania w stylu : "chcę ulepszyć swojego średniaka, bo jak kupowałem, to nie spodziewałem się, że dostanę takiej chcicy" A to niestety zazwyczaj kosztuje więcej niż gotowy sprzęt wyjściowo lepszy o klasę... W Twoim przypadku - z tego co piszesz - jest nieco inaczej, ale fakt pozostaje faktem ( na forum jest sporo tego przykładów ). Według mnie, to przegapisz, kiedy pójdziesz po najmniejszej linii oporu, i kupisz coś niewiele lepszego od staruszka... Chyba, że największą frajdę daje Ci ciągle objeżdżanie tych "lepszych" rowerów swoim zabytkiem Rozumiem o co ci chodzi. Faktycznie może tak być że złapie większą chcice. Dałeś mi do myślenia, dzięki.
some1 Napisano 22 Maja 2020 Napisano 22 Maja 2020 8 godzin temu, lucky_bamboo napisał: Prawdopodobnie wystarczyłoby mi coś do 2500zł, tak jak ten Analog lub jakiś Unibike Fushion ale chciałem zapytać na forum w razie gdybym coś przegapił. Taki urok forum dla entuzjastów, że dostajesz odpowiedzi od entuzjastów. Faktem jest, że takich rowerów jak tutaj nie opłaca się ulepszać. Prościej sprzedać i kupić coś zupełnie innego, oczywiście ze stratą. Tak jak Kriss napisał, są tu tacy, którzy się w ten sposób przejechali. Z drugiej strony nie zgodzę się z twierdzeniem, że za tyle kupisz rower prawie taki sam, jak stary góral. Jednak dwie, trzy dekady to przepaść. Już różnice pomiędzy tymi rowerami, a droższymi, są bardziej subtelne. Tak to już jest, że im więcej czytasz, tym mniej wiesz. A sezon ucieka Z tych rowerów, które tutaj padły moim zdaniem najciekawsza jest Merida. Powietrzny amortyzator (o ile to nie błąd na stronie), sensowny osprzęt, pozycja na pewno jest bardziej wyprostowana niż w droższej wersji Lite z nową ramą na sztywnych osiach. Taki solidny przeciętniak.
lucky_bamboo Napisano 22 Maja 2020 Autor Napisano 22 Maja 2020 8 godzin temu, wkg napisał: #1. Jak pytasz to nie oceniaj odpowiedzi bo po prostu masz za mało wiedzy żeby to zrobić. Jeszcze nie wiesz co jest na miejscu a co nie bo dopiero się uczysz. Mylisz "must have" w budżecie który założyłeś ze swoimi potrzebami ktrych zresztą do końca nie ogarniasz: "sobie pohasać po lesie, po urozmaiconym terenie, abym dał rade wjechać nim pod jakiś nieco bardziej stromy podjazd i pokonał piach, kamienie lub korzenie", "Nie znam sie na osprzęcie, ramach, geometrii, osiach, amorach, itp.", "Z drugiej strony chce mieć solidny rower na lata." A jak nie poczujesz różnicy to kup rower za 1200 i nie zawracaj ludziom głowy mądralo #2 Jak wiesz lepiej - nie pytaj bo dyrdymalisz nieprzytomnie zamiast grzecznie podziękowac. Oceniam odpowiedzi które nic nie wnoszą i zaśmiecają wątek. Moje potrzeby są proste i wyjaśnione zwięźle, wiem bo sam pisałem, jesli czegos nie rozumiesz to moge wyjaśnić Za co mam niby dziękować? Za bełkot? Spodziewałem się bardziej merytorycznej dyskusji. Nie kumam tego, gdybym był znawcą na jakimś forum i ktoś pytałby o coś na czym sie znam to bym mu szczegółowo rozpisal wszystko najlepiej jak umiem na 3 strony, z wadami, zaletami, swoimi sugestiami, przemysleniami, itp. Teraz, some1 napisał: Z tych rowerów, które tutaj padły moim zdaniem najciekawsza jest Merida. Powietrzny amortyzator (o ile to nie błąd na stronie), sensowny osprzęt, pozycja na pewno jest bardziej wyprostowana niż w droższej wersji Lite z nową ramą na sztywnych osiach. Taki solidny przeciętniak. I to jest konkret na który czekałem. Na koniec, dowiedziałem się ze jest 2018 Kellys Spider 90 za 2700zł dostępny od zaraz. Jak on wygląda przy tej Meridzie?
some1 Napisano 22 Maja 2020 Napisano 22 Maja 2020 Osprzęt na tym samym poziomie. Geometrię ciężko porównać na papierze, zwłaszcza, że Kellys nie podał wszystkich wymiarów. Ale wygląda na to, że inne są oznaczenia rozmiarów, Kellys 'M' to jak Merida 'L'.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.