bastard83 Napisano 31 Marca 2024 Napisano 31 Marca 2024 Jako że często robię male dystanse, takie 7-10 km nie wrzucam ich na strawę. Nie mam zsynchronizowanego Garmin Connect ze strawą. Robię to ręcznie. A później w smartfonie dodaję zdjęcia. Teraz jest ok, wszystko działa. Ale chyba kiedyś był problem z lokalizacją, tzn nie pokazywał na mapie gdzie było robione zdjęcie. Cytuj
Robman Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu cześć, trochę odkopię zapomniany wątek 😀 OK, do meritum. Ostatnio stwierdziłem że urozmaicę nieco swoje trasy, a może poodkrywam jakieś ciekawe skróty (jednocześnie unikając wpakowywania się w niezłe chaszcze). Oczywiście padło na Stravę heatmap. Od dawna wpadam od czasu do czasu na wersję desktopową, ale niedawno zainstalowałem apkę (android) aby mieć nieraz podgląd na żywo. Mam z tym softem trochę problemów, może ktoś mi coś podpowie. 1. Mapa się .... nie przesuwa 😁 Tj. gdy ekran obejmuje "aktualny" wycinek trasy, wtedy kropka (tj. namiar gps) "wędruje". Później kropka wyjeżdża poza ekran i tyle "nawigacji". Trzeba palcem "uaktualniać" mapę. Nie opłacam subskrypcji, jest to ograniczenie wersji niePRO? 2. IMO problematyczny jest również brak orientacji mapy "kierunek jazdy" zamiast "north up". Da się to gdzieś ustawić ? Strava ma oczywiście dostęp do lokalizacji i pamięci wewn. (aczkolwiek jak rozumiem bezpłatna wersja nie ma offline, więc jeden kit). Będę wdzięczny za jakieś tipy. (aczkolwiek zdaję sobie sprawę że apka Stravy jest w sumie beznadziejna jako navi, więc pewnie każdy stosuje alternatywy). Cytuj
nctrns Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowane) Po prawej stronie ekranu masz trzy ikony: warstwy, 3d, lokalizacja. Jak pacniesz w lokalizację, to mapa powinna się zorientować zgodnie z kierunkiem jazdy. Powinno to też rozwiązać problem numer jeden, ale tego już nie jestem pewien. Edytowane 9 godzin temu przez nctrns Cytuj
Robman Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Odnośnie klikania w symbol lokalizacji aby zmienić orientację to niby wiem z AI googla (tj przełączanie między trybami), ale jakoś nie zauważyłem aby to działało. Po prostu wypośrodkowywuje jedynie mapę. Aczkolwiek GUI jest beznadziejne (szczególnie na 3" smartfonie) więc może coś źle klikam (ikonka ma ~2-3 mm średnicy 😁). Potestuję to jeszcze. Większym problemem jest ta kwestia nr 1, czyli mapa niepodążająca za lokalizacją. Powoduje to że apkę stravy uruchamiam jedynie na chwilę, gdy podejrzewam że trasa ma potencjał, ale skakanie między Locusem (lub wygaszonym ekranem) a Stravą jest na dłuższą metę mało wygodne w warunkach mtb (+ ręczne odświeżanie itd). Mam cichą nadzieję że ktoś może potwierdzi że to jest kwestia subskrypcji lub jakiejś nieoczywistej (dla mnie) opcji do włączenia. Dzięki za odzew. Cytuj
Maciorra Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu U mnie jeśli zmienię ręcznie orientację mapy pojawia się przycisk zmiany na orientację Pn-Pd poniżej prawego górnego rogu mapy. Po kliknięciu przycisku znika. Cytuj
Robman Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu @Maciorra jeśli chodzi o pojawiający się przycisk Pn-Pd to myślałem że pojawia się on jak "przekręcimy" nieco mapę palcami (czyli straci on orientację na północ) 😀 Odnośnie problemu z "nieruchomą" mapą to również masz ten problem (czyli niedogodność nr 1 trzymając się mojej listy) ? Cytuj
Maciorra Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu @Robman Cytat Odnośnie problemu z "nieruchomą" mapą to również masz ten problem (czyli niedogodność nr 1 trzymając się mojej listy) ? Nie wiem, nie sprawdzałem:) Cytuj
nctrns Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 3 godziny temu, Robman napisał: Po prostu wypośrodkowywuje jedynie mapę. To jak ci wypośrodkuje, to pacnij jeszcze raz, wtedy zmieni orientację. Albo pacnij zanim zaczniesz przesuwać mapę / poruszać się. 1 Cytuj
Robman Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu @nctrns Dzięki za jeszcze dokładniejsze wskazówki, przetestuję jutro, ale widzę że to masz obcykane, więc przyjmuje że ten problem jest rozwiązany (bez tego widoku w lesie kilka razy "zgłupiałem" gdzie skręcić na krzyżówce). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi