Skocz do zawartości

[napęd] nowy napęd

jatupodote

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Teraz, wkg napisał:

A dlaczego już nie 1x11 ? Cena podobna, większa pojemność, trwałość niewiele mniejsza ... 

Dlatego powstał ten temat! Chciałbym się dokształcić w tym temacie. Może być i 1x11 o ile zmieszczę się w budżecie.

Napisano
Teraz, wkg napisał:

A dlaczego chcesz zrezygnować z 3x9 ? To bardzo wytrzymały napęd. Nie używałeś którejś zębatki z przodu ?

Nie mam aktualnie żadnych przerzutek, manetek. Napęd 1x10 czy 1x11 zainteresował mnie przypadkiem, fajnie wygląda i nie potrzebna jest przednia przerzutka i manetka - pomyślałem, że będzie taniej i mniej roboty. Najczęściej poruszałem się na środkowej zębatce, na najmniejszej nigdy.

Napisano

Z budżetem 300zł to nie zaszalejesz. 

Najtańsza opcja 1x10 to zebatka NW z Aliexpress ~30zł, łańcuch ~55zł, kaseta 11-42 ~125zł przerzutka M6000 ~190zł manetka ~100zł. To tak żeby w miarę tanim kosztem mieć napęd z jak największym zakresem przełożeń. I to wszystko pod warunkiem że masz rozbieralną korbę i da się do niej założyć zębatkę NW. Wychodzi pół tysiąca. 

Można to zrobić taniej dając kasetę 11-36 i budując napęd 1x9, wtedy łańcuch dyszkę taniej, kaseta ~70zł, przerzutka ~120zł, manetka ~80zł. Będzie trochę mniejszy zakres przełożeń, ale jak używałeś tylko środkowego blatu to powinien wystarczyć. Ale ciągle to koło 350zł.

• Mod Team
Napisano

Jeśli chcesz iść w 1x10 to jedyne sensowne rozwiązanie to Deore M6000 i tu mówię o częściach używanych, a to także będzie ciężko spełnić do 300 zł. 1x11 nawet nie ma co szukać bo koszty są jeszcze wyższe.

P.S. @jatupodote mniej orzerzutek.nie oznacza taniej. 1x10 jest przy nowych komponentach droższe od 3x9 tej samej klasy. :)

Napisano

Dzięki za odpowiedzi. Może faktycznie lepiej byłoby pójść w stronę tego co mam, kaseta i mechanizm korbowy jest w nienagannym stanie. Jakie przerzutki i manetki pasowałyby do tego zestawu?

Napisano
Teraz, MikeSkywalker napisał:

Manetki jakiekolwiek 3x9 Shimano, przerzutka to nawet 8 biegowa Acera, spokojnie obleci kasetę 9sp. 

Na przód przerzutka 3x9, na obejmę 34.9, pod górny ciąg. 

Można prosić linki? (Nie jestem leniwy - chciałbym żeby wszystko współgrało :))

Napisano
Teraz, SoloTM napisał:

Fd-m310 się nie nadaje. Nie ta pojemność i różnica środkowa - górna. 

Shimano Acera FD-M3000 będzie ok? Chce dziś zamówić.

Napisano
Teraz, SoloTM napisał:

Dzięki wielkie za rozbudowany wpis. Mam wątpliwość co do przedniej przerzutki, jest napisane że to down swing. Czy ja przypadkiem nie potrzebuję top swing?

Również pytanie do tylnej przerzutki, napisane jest, że pasuje do 7-8rz, czy w tym przypadku będzie pracować w pełnym zakresie?

Łańcuch posiadam, jest w dobrym stanie, nie rozciągniety. Czy wymiana jest da lepsze rezultaty z jazdy?

Napisano

Mocowanie w down swingu jest wyżej ( wypadnie u Ciebie pomiędzy śrubkami koszyka z rury pionowej - podsiodłowej  - co wykluczy stosowanie tam koszyka/bidonu ) ale down swingi  nie lubią lapac luzu tak szybko jak top swingi.

Teraz, jatupodote napisał:

Również pytanie do tylnej przerzutki, napisane jest, że pasuje do 7-8rz, czy w tym przypadku będzie pracować w pełnym zakresie?

tak, bedzie ok

Teraz, jatupodote napisał:

. Czy wymiana jest da lepsze rezultaty z jazdy?

Jeśli kaseta i łańcuch jest ok to nie trzeba nic wymieniać.

/edit

Jeśli chcesz top swing ( bo koszyk bidonu ) to zapytaj czy ta ma luzy :

https://www.olx.pl/oferta/przerzutka-przod-shimano-deore-fd-m530-dolna-obejma-top-pull-CID767-IDEdhMx.html#cee874793c

lub ta :

https://www.olx.pl/oferta/przerzutka-przednia-shimano-deore-lx-fd-m580a-dual-swing-CID767-IDE6MBx.html#ef4203ce89

Napisano

Przepraszam za prywatę... Ale jak chcesz to za 300zł z wysyłką oddam komplet (naprawdę przyzwoity) pod 3x9

Tylna LX Rd-570, Przednia XT fd-750, prawą manetkę XT sl-750 lewą manetkę deore sl-610.

Dorzucę Ci kasetę 9s srama 7.0 (może 200km zrobione)

PS. mam też karbonowe klamki 9.0 w idealnym stanie do komplet

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...