Skocz do zawartości

[komputer] Garmin Edge 530 - czy na pewno?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

O problemie z power-off czytałem po forach, myślałem, że już rozwiązane (u mnie nie wystąpiło). Ale to poważniejsze z GPS-em itd., brzmi pod gwarancję.

Napisano

Gdyby to się zdarzało regularnie, to może tak, ale nie sądzę, żeby jedno takie zdarzenie było podstawą do wymiany urządzenia w ramach gwarancji. Każde urządzenie elektroniczne czasami świruje. Oby to był tylko pojedynczy przypadek. 

Napisano

Ufff .... konfiguracja tego nie jest trywialna :D

Czy Garmin Connect zżera dużo baterii w smartfonie ? Bo chyba można to synchronizować offline przez Garmin Express.

Na razie próbuję użyć Connect IQ do konfiguracji pól w Edge 530 ale to chyba temat na głębsze rozmóźdzenie :D

Napisano

Gratuluję zakupu! O ile dobrze rozumiem to w Connect IQ możesz konfigurować pola IQ z możliwością edycji, czyli np. SPHGraWH. Standardowe pola się konfiguruje w Edge-u.

Nie zauważyłem jakiegoś zwiększonego poboru prądu przez Garmin Connect w telefonie, w zasadzie to dość prosta aplikacja. Tzn. nie wykonująca zbyt dużo zadań w tle. Warto ją zainstalować, bo niektóre wykresy bardziej mi przypadły do gustu niż te z Garmin Connect na stronie www. Przykładowo jest to wykres 7-dniowego obciążenia treningowego, z zielonym polem "optymalny zakres". Nie znalazłem go w Connect-cie na stronie.

Napisano

Zobacz czy te proponowane przez Garmina Ci nie podejdą. Ja w sumie na start zrobiłem nieduże korekty i dodałem kilka nowych data screenów takich do testowania.

Pełna edycja z telefonu na razie tylko w Wahoo.

Napisano

Pewnie masz rację : ) Po prostu myślę przyzwyczajeniami z  Sigmy. Ale jeżeli mógłbym zapytać: przycisk |> koło gniazdka USB działa tak, że zatrzymuje prace licznika np. podczas postoju na kawę czy fotki i ten postój nie liczy się do statystyk, nie zmienia średnich itd ? 

Napisano

Pewnie nie zmienia, tylko sprawdź czy po około 15-20 minutach aktywność sama się zakończy. U mnie nie chcą się zsynchronizować wszystkie segmenty ze Stravy. Mam zaznaczone 4, a w Edge są tylko dwa. 

Napisano
3 minuty temu, FigoiFago napisał:

po około 15-20 minutach aktywność sama się zakończy.

To jakiś błąd w sofcie jak rozumiem ?  Bo czasem obiad trwa dłużej niż 15 min :D

Napisano

Tak, przycisku |> można użyć tak do zakończenia jazdy jak i do pauzy. Dłuższej i krótszej, jeżeli dłuższa to Garmin się usypia, ale wystarczy go obudzić pojedynczym klikiem w przycisk zasilania. Aby wrócić do jazdy można ponownie kliknąć |>, lub wybrać pozycję „Resume” w menu.

Ze Stravą to nie wiem bo na razie wrzuciłem tylko kilka segmentów Garminowych.

• Mod Team
Napisano
5 godzin temu, arturooo3 napisał:

Przykładowo jest to wykres 7-dniowego obciążenia treningowego, z zielonym polem "optymalny zakres". Nie znalazłem go w Connect-cie na stronie.

https://connect.garmin.com/modern/report/-1/cycling/last_four_weeks

Strava przecież i tak nie uwzględnia postojów w wyliczaniu np. średniej, więc po co pauzować ręcznie skoro jest autopauza? Poza tym w samym Garminie masz np. oddzielne pola dla całkowitego czasu i dla czasu samej jazdy, więc ręczne pauzowanie tym bardziej nie ma sensu.

Napisano

No moze:) Ale na razieStrava, Endomondo, TrainingPeaks - kazdy zachowyue się podobnie tylko trochę inaczej. Czasem stoję pod swiatlami a autopauza sie nie załącza. Wszystko zależy od dokładności gps :) GPX dzisła inaczej niż TCX a nawet nie wiem jakim protokołem pliku Garmin przesyła dane do Stravy. 

Zresztą warto po prostu wiedzieć jak działają klawisze. 

Napisano

@safian u mnie tego nie ma :o

Raporty -> Kolarstwo -> Stan Treningu / podany przez Ciebie wcześniej link wygląda w taki sposób:

image.png.4765153f1c5e82a7e349bf97de9fe852.png

Może Firefox nie obsługuje tego wykresu hmm

Napisano

A - że zapytam - co to jest to obciążenie treningowe ? To są TSS-y ? Bo TSS widzę, że pokazuje, nie wiem, czy to jest to samo.

I czy - dopiero się zapoznaję - widać też ATL, CTL i Form ?

Napisano

Uffff ... 

Czyli inaczej Strava liczy Relative Effort (dostarcza podobne wykresy), inaczej Training Peaks liczy Fitness, Fatique i Form a teraz jeszcze Garmin ma inną metodykę dodatkowo niespójną z TSS-ami które też liczy :D 

Ja jakoś nauczyłem się myśleć TSS-ami - przynajmniej mogę je sobie sam policzyć i je rozumiem. Tu zdaje się algorytmy nie są znane :(

Napisano

@safian no to u mnie niestety jest jedynie pierwsze pole czyli "Status" i tyle. Właśnie wyczyściłem cache i cookies przeglądarki, spróbowałem też zalogować się z Microsoft Edge i problem taki sam. Może to kontrolki nieobsługiwane przez Firefox-a, ale Chrome-a teraz nie mam i nie zamierzam instalować dla tej próby. Może się pojawi z czasem... dziwna sprawa :down:

@wkg Normalized Power® (NP®), Intensity Factor® (IF®) oraz Training Stress Score® (TSS®) czyli parametry Peaksware są dostępne w Garminie. Estymata VO2max, Training Status, Training Load, Recovery Time Advisor, i kilka innych wyliczanych algorytmami oraz chyba po prostu badaniami więc też jakimśtam zbiorem danych od Firstbeat to kolejne przyjemne dane. W Garminie dla każdego coś miłego, o tych drugich też warto poczytać :)

Napisano

Ja absolutnie nie przeczę : )

Po prostu gdyby z tych parametrów Peaksware policzyli jeszcze Fitness, Fatigue i Formę oszczędziłbym kilkaset złotych rocznie na Training Peaks :)

Wolę się trzymać jednej metodyki bo dopiero po pewnym czasie widać jak ona pracuje na konkretnym organizmie. 

Napisano

OK, mam to cudo, dzisiaj pierwsza jazda. Łączy się po ANT+ bardzo ładnie, autopauza działa, synchronizuje się ze Strawą, przez półtorej godziny zeżarło 7% baterii  - no OK. Wyświetlanych pól nie umiem sobie ustawić tak jak chcę ale jeszcze nad tym popracuję. 

Natomiast dziwna rzecz dzieje się z mapami. Uaktualniłem standardową mapę i niby wszystko jest OK ale w małej skali. Przy większym powiększeniu pod domem mam OK ale dalej - czarny ekran. Jak oddale to OK ale brak mi szczegółów. Przy mniejszym powiększeniu/zbliżeniu wszystko jest w porządku a w zbliżeniu czarny ekran. Spotkaliście się z czymś takim ?

Napisano

Ilość szczegółów mapy różni się zależnie od poziomu przybliżenia/oddalenia. Skala wyświetla się w prawym dolnym rogu. U mnie najbliższe przybliżenie to skala 5m. Jeżeli mam wybrany profil MTB (standardowo ma on czarne tło) to wtedy faktycznie widać najbliższą okolicę i sporo czarnego. W innych profilach (np. Commute) jest szaro. Przy skali 200m widać jeszcze całkiem sporo detali, natomiast przy 300m zaczynają powoli znikać. Kolejny taki krok ograniczający detale to z 800m na 1.2km.

W ustawieniach danego profilu możesz też wybrać poziom szczegółów mapy. Wchodzisz w wybrany profil, np.: "Commute", potem: "Navigation", następnie pole "Map" i tam mamy parametry takie jak orientacja, auto zoom, oraz "Map Visibility", gdzie można wybrać "Custom". W "Custom" można po prostu ręcznie zdefiniować z jakiej odległości mają się wyświetlać zapisane punkty. W ten sposób w centrum miasta jesteśmy w stanie oczywiście nieco przymulić Edge-a 530 :D. W standardowych nie miałem takiego przybliżenia przy którym wszystko znikało. Nie wiem czy pomogłem.

Przykład prawie wszystkich detali w centrum Krakowa (z lewej 800m, z prawej 200m):

image.png.9416a1877bacab9fe1752207a3045f0d.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...