stona1 Napisano 19 Grudnia 2019 Napisano 19 Grudnia 2019 Witajcie, Mam na imię Arek i jest to mój pierwszy post na tym forum. Posiadam rower Giant Anthem 2017 (specyfikacja: https://www.giant-bicycles.com/pl/anthem-2-2017). Planuję zmienić w nim napęd. Obecnie jest grupa SLX M7000 2X11 a chciałbym przejść na XT M8100 1x12 (taką: https://www.cyklomania.pl/shimano-grupa-xt-m8100-1x12rz,id13196.html) Mam doświadczenie w pracach mechanicznych, ale niestety nie przy rowerach stąd mam szereg pytań. Z tego co wiem muszę z tyłu mieć piastę z bębenkiem Micro spline. Obecnie takiej nie mam. Wiem, że mogę przepleść szprychy i wymienić samą piastę, ale przy okazji postanowiłem wymienić całe koła na takie: tył - https://www.cyklomania.pl/dt-swiss-kolo-tyl-x-1900-spline-27-5-25-cl-12-148mm-micro-spline,id14084.html oraz przód - https://www.cyklomania.pl/dt-swiss-kolo-przod-x-1900-spline-27-5-25-cl-15-110mm,id14075.html Czy koło z tą piastą będzie pasowało plug&play? Głównie martwię się o mocowane tarczy hamulcowej i to czy "wypadnie" ona w dobrym miejscu (pasując do zacisków). Czy to jest jakoś przez producentów ram ustandaryzowane? Chciałbym też wymienić całe hamulce (zaciski, tarcze i manetki). Czy hamulce z grupy M8100 będą po prostu pasowały plug&play do nowych koł DT Swiss? Chodzi mi o mocowanie tarczy do piasty oraz zacisków do ramy. Jaka jest różnica w manetkach z I-Spec EV oraz bez tego? Które wybrać? Pozdrawiam Arek
Dokumosa Napisano 19 Grudnia 2019 Napisano 19 Grudnia 2019 Ad. 1. X1900 to są bardzo delikatne koła do XC. Twój rower potrzebuje co najmniej kół M1900 (ew. M1700, XM1501) albo enduro czyli z początkiem E/EX). Piasty masz w rowerze w standardzie boost i TA czyli 110x15 przód i 148x12 tył i takie też koła trzeba kupić (w tych X1900 piasty pasują ale cała reszta nie). Ad. 2. Są dwa standardy mocowania tarcz hamulcowych - IS (6 śrub) i CL (jedną nakrętką na wielowpust) - jak bedziesz zmieniał tarcze i koła to nowe tarcze dopasować do piast kół (DT robi akurat koła/piasty w jednym i drugim standardzie ale inni producenci niekoniecznie). Tarcza względem ramy wypadnie tam gdzie trzeba, dodatkowo masz możliwość regulacji na zaciskach +/- 1-2mm. Ad. 3. Manetki I-SPEC pasują tylko do hamulców M7100/M8100 (standard mocowania na obejmie klamki hamulcowej). Nie można ich zamocować bezpośrednio do kierownicy. Słowo na niedzielę: strasznie poważna inwestycja się szykuje - zastanów się jeszcze czy na pewno warto i co realnie zyskasz przechodząc na 1x12 (takim kosztem).
KSikorski Napisano 19 Grudnia 2019 Napisano 19 Grudnia 2019 Cześć! 1. Pasują plug`n`play. 2. Pasują plug`n`play. W piastach masz mocowanie tarcz center lock, a w XT8100 tarcze są już tylko center lock (zrezygnowali z International Standard). 3. Manetki I spec-EV montujesz bezpośrednio do obejmy klamki hamulca, nie za pomocą obejmy do kierownicy. Będziesz miał pojedynczą manetkę 12 biegową, która pasuje tylko i wyłączenie do klamek hamulcowych SLX 7100, XT 8100 i XTR 9100. I spec-EV daje więcej możliwości regulacji niż zwykła obejma.
some1 Napisano 19 Grudnia 2019 Napisano 19 Grudnia 2019 Dodatkowo Shimano często zmienia ten standard, był już I-spec, I-spec II oraz teraz I-Spec EV w najnowszych grupach. Oczywiście poszczególne wersje nie są ze sobą kompatybilne, choć w niektórych kombinacjach nie trzeba za dużo rzeźbić, żeby je do siebie dopasować.
stona1 Napisano 19 Grudnia 2019 Autor Napisano 19 Grudnia 2019 1 godzinę temu, Dokumosa napisał: Ad. 1. X1900 to są bardzo delikatne koła do XC. Twój rower potrzebuje co najmniej kół M1900 (ew. M1700, XM1501) albo enduro czyli z początkiem E/EX). Piasty masz w rowerze w standardzie boost i TA czyli 110x15 przód i 148x12 tył i takie też koła trzeba kupić (w tych X1900 piasty pasują ale cała reszta nie). Ad. 2. Są dwa standardy mocowania tarcz hamulcowych - IS (6 śrub) i CL (jedną nakrętką na wielowpust) - jak bedziesz zmieniał tarcze i koła to nowe tarcze dopasować do piast kół (DT robi akurat koła/piasty w jednym i drugim standardzie ale inni producenci niekoniecznie). Tarcza względem ramy wypadnie tam gdzie trzeba, dodatkowo masz możliwość regulacji na zaciskach +/- 1-2mm. Słowo na niedzielę: strasznie poważna inwestycja się szykuje - zastanów się jeszcze czy na pewno warto i co realnie zyskasz przechodząc na 1x12 (takim kosztem). Dziękuję Wam za odpowiedzi. Ad. 1 Wybierałem koła X a nie M ponieważ mój "styl" jazdy to najbardziej XC (Trójmiejski Park Krajobrazowy). Stąd też z roweru fabrycznie trail chciałem trochę przesunąć go w kierunku XC. Jednak nie jest to dla mnie super ważne. Te różnice (trail a XC) będą pewnie minimalne. Przy okazji Twojego słowa na niedzielę to masz całkowitą rację - zyskuję przede wszystkim samopoczucie, że mam fajnie zupgreadowany rower i to jeszcze własnymi siłami Nie ścigam się itd. Wydaje mi się, że podobny "zysk" będę miał kupując nowy rower podobnie wyposażony. Jednak wydatek jeszcze większy a nic więcej nie zyskam - no może oprócz kół 29" (chociaż przy moim wzroście 170cm, wadze 70kg i wieku 47 to też nie wiem czy warto walczyć o 29). Wracając od kół. Rozumiem, że powinienem wybrać M ponieważ są bardziej wytrzymałe. Rozumiem też, że seria 1900 jest dla mnie wystarczająca i nie warto dopłacać do 1700. Nie rozumiem jednak co masz myśli pisząc "w tych X1900 piasty pasują ale cała reszta nie". Czy chodzi tylko o to, że są za delikatne czy też o coś jeszcze pominąłem? Godzinę temu, KSikorski napisał: 2. Pasują plug`n`play. W piastach masz mocowanie tarcz center lock, a w XT8100 tarcze są już tylko center lock (zrezygnowali z International Standard). 3. Manetki I spec-EV montujesz bezpośrednio do obejmy klamki hamulca, nie za pomocą obejmy do kierownicy. Będziesz miał pojedynczą manetkę 12 biegową, która pasuje tylko i wyłączenie do klamek hamulcowych SLX 7100, XT 8100 i XTR 9100. I spec-EV daje więcej możliwości regulacji niż zwykła obejma. Ad. 2 Wydawało się to dla mnie jasne dopóki nie zauważyłem, że Center Lock występuje w dwóch typach internal i external (jeden jest przy rozmiarach 140,160 i 180 a drugi przy 203). Różnicę w środku tarczy widać nawet na tych zdjęciach https://bike.shimano.com/en-AU/product/component/deore-xt-m8100/RT-MT800.html. W sumie mogę uznać, że mnie to nie dotyczy ponieważ ja potrzebuje na przód 180 i tył 160, ale przed zamówieniem wolałbym wiedzieć o co chodzi. Ad. 3 Wydawało mi się fajne to wspólne mocowanie do jednej obejmy klamki hamulca jednak czy wybierając to coś tracę? Cena jest taka sama. "Mniejsza" waga Może wadą jest to, że jestem już wtedy "uzależniony" od tego rozwiązania jakbym coś popsuł i musiał dokupić.
Lawstorant Napisano 19 Grudnia 2019 Napisano 19 Grudnia 2019 Różnica to tylko narzędzie, jakiego potrzebujesz do przykręcenia nakrętki. Nie jest to zależne od wielkości tarczy bo nakrętkę masz z piastą. Rodzaj nakrętki jest zależy od typu osi E-Thru lu QR. CL QR dokręcasz kluczem do kaset a CL E-Thru dokręcasz kluczem do suportów.
Dokumosa Napisano 19 Grudnia 2019 Napisano 19 Grudnia 2019 Ad. 1. Dzisiaj używasz roweru tak a jutro ty albo jego następny właściciel będzie chciał może zgodnie z przeznaczeniem. Mk duzo cięższe nie są a zawsze... Ad. 2. Standard CL jest jeden. Są dwa rodzaje nakrętek - jedna pod klucz do kaset, druga pod klucz od misek suportu ht2. Ad. 3. Tracisz możliwość przełożenia manetki do roweru z innymi hamulcem i/bądź zmiany hamulców na innego typu. Co do zysków to uważam, że lepiej było by zainwestować w przyzwoite i lekkie koła do trailu kosztem napędu zamiast najniższej półki z dt (w rozmiarze 27,5 to nawet poskładałbyś sensowne koła w dobrych pieniądzach na dt 350). Hamulce jeśli czegoś brakuje obecnym też możesz zmienić. Do tego jakieś lekkie gumy i mleko. Na pewno odczulbyś zmianę na plus. Zmiana kół sc/xc2 gianta na x1900 kompletnie nic nie zmieni (poza mniejszą awaryjnością i możliwością naprawy).
wkg Napisano 19 Grudnia 2019 Napisano 19 Grudnia 2019 Nie brałbym tych kół. Mają piasty z systemem zapadkowym - to budżetowe rozwiązanie. Też nie są to zbyt mocne koła. Nie wiem ile ważysz ale obręcze XM 421 i piasty DT 350 z ratchetem zamiast zapadek to o wiele lepszy pomysł. Zadzwoń do daveo u którego wiele osób z forum (w tym ja) całkiem słusznie się zaopatruje i wszystko się zrobi prostsze : ) I tańsze.
cervandes Napisano 19 Grudnia 2019 Napisano 19 Grudnia 2019 A ja myślę, że nie założysz M8100 bo przerzutka nie będzie pasowała. Istnieją dwa rodzaje haków. Zwykły, stary typ i nowy, direct mount, wymysł shimano. Poznasz to po tym, że przerzutki serii 7000,8000 itp miały w komplecie takie kolanko dodatkowe zakładane między przerzutką a ramą ze starym typem haka. O tutaj, u mnie widać to kolanko (dwie duże srebrne śruby): No i jeśli masz ramę z hakiem direct mount, to usuwa się to kolanko w przerzutce typu M7000 czy M8000 i się wkłada hak W przerzutkę, przykręca się to jedną śrubą i wygląda o tak: Problem w tym, że SRAM w ten system nie poszedł, zostali na starym typie haka, a Shimano, które dopiero co ten system wprowadziło - zrezygnowali z niego w najnowszej wersji przerzutek M7100/M8100. I tak oto jeśli masz ramę z hakiem Direct Mount właśnie, to możesz podziękować firmie Shimano, że najpierw wymyślają nowoczesną nowość, a potem ją porzucają, przez co najnowszej grupy na swój rower nie założysz. Może sie mylę. Może źle widzę. Może masz do dokupienia i zmiany hak zwykły w miejsce DM do swojej ramy. Ale tarcze, manetki i cała reszta zabawy to mały miki w porównaniu z tą miną którą nam zafundowali skośnoocy wędkarze.
Dokumosa Napisano 19 Grudnia 2019 Napisano 19 Grudnia 2019 Każda przyzwoita firma oferuje hak standardowy do swoich rowerów/ram i tak też jest w przypadku anthema. Potrzebny hak D687.
Sabarolus Napisano 20 Grudnia 2019 Napisano 20 Grudnia 2019 Przecież nowy hak to nie jest droga sprawa. Haki Direct Mount to była raczej rzadkość, nigdy nie widziałem na żywo. No chyba, że marka nie oferuje, ale to chyba tylko jakiś no name. Jedynym realnym problemem jest inny bębenek. To tyle z problemów. Manetkę i tak warto mieć na obejme bo daje pełną dowolność przy wyborze hamulców.
stona1 Napisano 20 Grudnia 2019 Autor Napisano 20 Grudnia 2019 Przepraszam, że nie odpisywałem wcześniej. "Poturbowaliście" kompletnie mój pomysł na upgreade roweru... ale jestem za to wdzięczny W takim razie rozumiem, że mam skupić się na dobrych kołach. Żeby budżet utrzymać w jakichś ryzach nowy plan jest taki. Wymieniam koła na lepsze DT Swiss'y oraz napęd na XT 1x12, ale hamulce zostawiam takie jakie są. W takim razie mam nowe pytania: 1. Które koła z DT Swiss w takim razie mam wybrać, że byłą różnica od obecnych, ale cena mnie nie powaliła? M1700 czy jednak wystarcza M1900? Które mają te lepsze piasty? Jakie rozwiązanie mają mieć te lepsze piasty żeby były OK? 2. W nowych kołach będą piasty z mocowaniem Center Lock. Czy skoro zostawiam hamulce to wystarczy, że do nowych kół kupię nowe tarcze z mocowaniem CL i w odpowiednim rozmiarze i to wszystko czy coś jeszcze trzeba zmienić? 3. Czy w komplecie z kołami (z piastami SS12 bo z tego co widzę to w taki sposób DT Swiss oznacza Micro Spline) będzie bębenek czy trzeba go dokupić osobno? 4. Nowa niewiadoma to hak. Obecnie u mnie wygląda to tak: Czyli wygląda na to, że jest to Direct Mount. Gdzie kupić taki hak D687? Czy jest to produkt Shimano czy Gianta czy jeszcze kogoś innego?
Dokumosa Napisano 20 Grudnia 2019 Napisano 20 Grudnia 2019 Ile chcesz przeznaczyć na koła? Za 1600-1700zł można zamówić koła zbudowane z obręczy XM421/481 i piast DT 350. Fabryczne alu koła DT do AM/Trailu to M1900 (obręcze M401/421/481 (w zalężności od szerokości), piasty 370 i szprychy champion), M1700 (tym razem piasty 350 i szprychy champion, reszta bez zmian) oraz XM1501 (obręcze XM401-XM551, piasty 240 i szprychy competition). Składając to co wyżej napisałem otrzymujesz produkt któremu najbliżej do tej najwyższej półki alu kół DT czyli piasty z systemem star ratchet + lekkie, mocne obręcze XM i szprychy do wyboru (polecam competition). Star ratchet jest systemem najmniej zawodnym bo w przeciwieństwie do systemów z zapadkami tutaj zazębienie odbywa się jednocześnie w 18, 24, 36, 54 czy 60 punktach jednocześnie a nie w 1 lub 2. Aczkolwiek piasty 370 do słabych nie należą i są to również bardzo niezawodne i proste w budowie konstrukcje. Ad. 2. Tarcze dobierasz do systemu mocowania w piastach i tyle Ad. 3. Będzie Odnośnie haka to w PL proś o sprowadzenie przedstawicieli marki. W internecie kupisz w cenie 20-30EUR+przesyłka (z de, fr, es, it... ).
wkg Napisano 20 Grudnia 2019 Napisano 20 Grudnia 2019 Tyle, że piasty DT 240 zamiast DT 350 to dla osób które pieniądze bardzo parzą w kieszeni
Dokumosa Napisano 20 Grudnia 2019 Napisano 20 Grudnia 2019 240 do 350 ma się jak xt do slx. A jednak całkiem sporo amatorów pakuje się w xt.
Sabarolus Napisano 20 Grudnia 2019 Napisano 20 Grudnia 2019 Po prawdzie to 350 to 370 z ratchetem a nie zubozone 240. Nie zmienia to faktu, że 350 to najbardziej optymalny wybór pod kątem cena/jakość.
Lawstorant Napisano 21 Grudnia 2019 Napisano 21 Grudnia 2019 Ale fajnie gadacie jakby "ratchet" to nie były po prostu zapadki.
wkg Napisano 21 Grudnia 2019 Napisano 21 Grudnia 2019 18 godzin temu, Dokumosa napisał: 40 do 350 ma się jak xt do slx. A jednak całkiem sporo amatorów pakuje się w xt. A jaka jest funkcjonalna lub konstrukcyjna różnica - bo wiem, że minimalna w wadze. Teraz, Lawstorant napisał: Ale fajnie gadacie jakby "ratchet" to nie były po prostu zapadki. To zupełnie inny mechanizm niż zapadki.
Lawstorant Napisano 21 Grudnia 2019 Napisano 21 Grudnia 2019 @wkg zobaczyłem sobie jak to wygląda, obejrzałem działanie na YT no i to przecież są zapadki. Inne i ciekawe (chyba nie mogą mieć problemów z klejeniem jak w starych shimano) ale dalej działanie zapadkowe.
wkg Napisano 21 Grudnia 2019 Napisano 21 Grudnia 2019 W sumie ciekawy punkt widzenia W ten sposób hulajnoga i Panamera to ta sama konstrukcja - w końcu poruszają się na kołach. Nie mieszaj.
Dokumosa Napisano 21 Grudnia 2019 Napisano 21 Grudnia 2019 XT to inne materiały, do tego przerzutka ma nieco mocniejsza sprężynę i kółka na "maszynach" i manetki funkcjonalnie są sporo lepsze. Tak właśnie 350 ma star ratchet a 370 zapadki. Najważniejszą różnicą w tych systemach jest możliwość przeniesienia wielokrotnie większego momentu w przyp. ratchet.
wkg Napisano 21 Grudnia 2019 Napisano 21 Grudnia 2019 Ale pytałem o różnicę między 240 a 350 oba mają ratcheta. U mnie XT i tak ma już Tacx-a : )
Sabarolus Napisano 21 Grudnia 2019 Napisano 21 Grudnia 2019 240 ma bardziej wycieniowany korpus, lepsze łożyska i ratchet 36T.
Dokumosa Napisano 21 Grudnia 2019 Napisano 21 Grudnia 2019 Nierdzewne łożyska i ratchet o 2X mniejszym kącie zazębiania to całkiem użyteczne "gadżety". Do tego 240 ma zabierak wkręcany w korpus z alu (co też ma znaczenie w kwestii żywotności piasty).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.