Skocz do zawartości

[Łańcuch] 2 spinki na łańcuchu

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Czy użycie dwóch spinek na łańcuchu ( w odstępie 4 ogniw) może mieć jakiś negatywny wpływ na działanie napędu i zużycie kasety?

Składałem nowy napęd, użyłem metody Blat + największa Koronka + 2 ogniwa i niestety okazało się że łańcuch jest zdecydowanie za krótki :|

Napisano

Na krótką metę się sprawdzi jako dojazdówka ale na twoim miejscu jak najszybciej kupiłbym nowy łańcuch lub go przedłużył (o ile masz jeszcze ogniwa o tej samej szerokosći)

Napisano

No przecież są dwie spinki bo dołączyłem brakujące ogniwa :rolleyes:

Napisano

Aha, źle zrozumiałem

Chodzi o to że nie mogłeś wbić sworznia w rolkę i dlatego masz 2 spinki?

image.png.270a314e0e3001a176cd027817a6d0fd.png

Napisano

Ja mam dwie spinki, ale w większym odstępie i nie zauważyłem jakieś zmiany względem jazdy z łańcuchem i jedną spinką. Drugą spinkę założyłem bo rozerwałem kiedyś łańcuch.

Napisano

Zamówiłem dla świętego spokoju drugi identyczny łańcuch. W sumie i tak miałem spróbować jeździć na 2 łańcuchy, więc będzie dobra okazja :)

Napisano

Jeśli masz założone spinki na nowy łańcuch i takie jak np. connex to się nie martw tym, a w przypadku spinek takich jak od kmc to jest czym się martwić.

Napisano

Już po fakcie, ale się "pochwalę". W jednym z rowerów miałem trzy spinki. 2,5 roku później, rower w rękach innej osoby i nadal ten napęd bez problemu jeździ.

Napisano
Godzinę temu, lichak napisał:

a w przypadku spinek takich jak od kmc to jest czym się martwić.

Oho, akurat te dwie to KMC :D 

No trudno, za głupotę się płaci... Łańcuch zostanie jako "awaryjny".

Napisano

Zawsze mam łańcuch na spince, a po zerwaniu w czasie wakacyjnych wojaży i szybkiej akcji ratunkowej w gdyńskim serwisie jeździłem na dwóch. KMC. Żadnych problemów. Po powrocie chciałem założyć nowy łańcuch, ale napęd był zbyt zużyty. Wróciłem więc do tej "łatanej" i przejechałem jeszcze wiele kilometrów oraz kilka wyścigów. Mimo obaw i większego stresu - nic się nie stało. ;) Mam bardzo ciężką nogę, a łańcuchy i spinki KMC, poza tym jednym razem, mnie nie zawiodły (był jeszcze jeden incydent, ale puściła z mojej winy).

Napisano

@KrissDeValnor Nie bez przyczyny pojawił się cudzysłów. Chciałem pokazać, że nie ma się szczególnie czego bać i da się tak jeździć. Jasne, zgodne ze sztuką to nie jest. Z drugiej strony jakiś łańcuch zdarzyło mi się w życiu już zerwać, ale nigdy na spince.

• Mod Team
Napisano
10 godzin temu, Fenthin napisał:

zgodne ze sztuką to nie jest

Ale gdzie jest napisane, że tylko jedna spinka może być na łańcuchu?

• Mod Team
Napisano
Teraz, woojj napisał:

Jedyny słuszny sposób naprawy łańcucha/ogniwa to montaż spinki

No chyba, że to koliduje poczuciem hmmm.....,( estetyki?) i portfel pozwala to się nabywa nowy łańcuch i oczywiście nową spinkę bo stara będzie się gryzła z nowym.;)

Nie dajmy się zwariować, spinka jest od tego żeby ratować głównie portfel w tym przypadku.

Spinka jest mniej problematyczna niż zakuwanie pinem.

• Mod Team
Napisano

No dobra - do tej pory prowadzą ( wyniki nieoficjalne ) :
1. Ychu z 4 spinkami ( tu uśmiech i pozdrowienia, bo nie wypada mówić o nieobecnych :icon_wink: )
2. ex aequo Fenthin, dovectra i rambolbambol ( po 3 spinki )
Kto da więcej :icon_question:  :icon_lol:

Napisano

Na upartego to można zrobić praktycznie cały łańcuch ze spinek :D Ciekawe jakby to działało :D

• Mod Team
Napisano

skom25
Do odważnych świat należy - sprawdź ;)

rambolbambol
Za samą inwencję twórczą i konstruktorski rozmach, należy Ci się co najmniej "uśmiech kierownika - odciśnięty - w betonie - uzbrojonym - po zęby" :002:

Napisano
6 minut temu, rambolbambol napisał:

Mam w warsztacie 8 spinek do łańcucha i kawałki łańcucha 10-cio, 8-mio i singlowego.
Jak złożę z tego potworną napędową abominację i założę ją na swoją Genowefę HLorendż TM, co to wygram?

Życie... mając na coś takiego czas. :) 

Napisano
2 godziny temu, skom25 napisał:

Na upartego to można zrobić praktycznie cały łańcuch ze spinek

Właściwie, to połowę - tylko zewnętrzne ogniwa można by nimi zastąpić.

1 godzinę temu, rambolbambol napisał:

co to wygram?

Talon... :whistling:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...