Skocz do zawartości

[kaseta] Poszukuje trwałej kasety 8 rzędowej.

PowerV3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

18/34 = 0,529

No, to już można linę podczepiać i się na drzewa wciągać :D

Trwała kaseta to HG51. Trwałość kasety zależy prawie wyłącznie od rozciągnięcia łańcucha. Shimano HG40 to badziewie, dramatycznie słabe. Ale już HG71 najgorsze nie jest. Owszem, KMC X8 jest zauważalnie lepszy ale HG71 prawie mu dorównuje.

Napisano
2 godziny temu, cervandes napisał:

18/34 = 0,529

No, to już można linę podczepiać i się na drzewa wciągać :D

Trwała kaseta to HG51. Trwałość kasety zależy prawie wyłącznie od rozciągnięcia łańcucha. Shimano HG40 to badziewie, dramatycznie słabe. Ale już HG71 najgorsze nie jest. Owszem, KMC X8 jest zauważalnie lepszy ale HG71 prawie mu dorównuje.

Tylko że KMC jest lepszy i 2 razy tańszy niż to Shimano hg71.

W dodatku sh*tmano nie daje spinki,dziady jedne.

Napisano

Na KMC X to się robi ponad 3kkm bez problemu w rowerze targanym w górach. Tak więc 700km to dla niego można powiedzieć dotarcie.

Generalnie nie twierdzę, że jest 2x różnica w cenie ale KMC jest tańszy i lepszy...

Napisano

To nie wiem skąd w kupujecie KMC x93

Ja kupiłem KMC x8.93 z przesyłką na allegro za 42zł (szukasz przesyłki list) a ostatnio w sklepie po 35zł.

Ale Shimano to sh*tmano i się szybko rozciąga.

I gdzie kupić korbę  co ma 18 zębów na najmniejszej zębatce? Albo kto robi korby na zamówienie.

Napisano

To lepiej kupić 32 czy 34 Sunrace?

32 ma lepsze stopniowanie a 34  o dwa ząbki więcej.

W sumie mogę z dwóch zrobić jedną bo tylko 2 największe koronki się skończyły.

Napisano

Mam pytanko czy z kasety 9 rzędowej po usunięciu najmniejszej zębatki i przełożeniu do niej podkładek z kasety 8 rzędowej można zrobić kasetę 8 rzędową?

Bo nigdzie nie ma 36-11 8sp a 9sp jest.

Napisano

Niby powinno się dać , ale musisz roznitować całą kasetę. Dodatkowo nakrętka kasety z  koronką 11t nie bardzo pasuje do koronki 13t , a taka jest chyba nastepna w kasecie 11-36. Trzeba chyba dać koronkę 12t w miejsce 13t i nakretkę pasujacą do 12t. Jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.

Napisano

Forumowicze doradźcie jaki napęd wybrać 3x9 czy 3x10? Bo 3x8 powoli wymiera i nie mogę dostać takiej kasety jakiej chce.

Korba 22-30-40 na kwadrat.
Kaseta 42-11 

Przerzutka tak by łańcuch nie podskakiwał do siodełka.

Manetka ? Teraz mam Acera i są ok (tylko smaru nie miały fabrycznie i trzeba było nasmarować).

Możliwie najtańszy kosztem.

Napisano

A po co ci 42 przy korbie 3x? Przeciez tego nie da się używać. Żeby na 22/42 uzyskać prędkość chociaż by pozwalająca na utrzymanie równowagi kadencja ma być jakiś 110. Bez sensu.  Kup sobie kasetę 36, jak ci nie odpowiada stopniowanie kaset 8x, to zrób upgrade do 3x9 - kaseta+manetka. Łańcuch jeżeli w dobrym stanie, to może zostać. Ew. przerzutka też, jeżeli nie ogarnie większej kasety.

Upd. No dobrze, na 8x maksymalnie 34. 22/34 na tym też wszędzie da się wjechać.

Napisano

Przerzutka do 36.

Łańcuch zużyty, mam nowy ale nie chce współpracować,ze starą kasetą.

A jaka jest prędkość pozwalająca na utrzymanie równowagi?

5km/h da się jechać.

A na 22/46 będzie coś koło 6-7 km/h chyba?

Napisano

PowerV3 mieszkam w malopolsce okolice Tarnowa 20 km. na południe. Powiem ci że tam mam juz górki takie wieksze jak na zalączonym zdjęciu i w 100% wystarcza mi napęd 3 x 9 . Przód to sa blaty 48/36/26 a tył kaseta 11-34 więcej nie potrzebuję. Kupiłem hg 400 i jeżdze do tego mam manetke 9 rzedowa deore lx i lańcuch KMC. Czy trwala kaseta sie okaże. Jesli nie będę sprawdzał przymiarem naciągu łańcucha czy już kwalfikuje sie do wymiany to owszem kaseta za 500 i taka sie zniszczy. Wracając do tematu kupiłem jak wczesniej pisałem hg400 jaka jej trwalośc będzie sie okaże. Poprostu kupilem i tesyuje a majatku nie kosztowała bo cale 71 zł nowa. Pozdrawiam

IMG_20180630_164202_HDR.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...