Skocz do zawartości

[Napęd 1x10] Pomoc w skompletowaniu.

drunkmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Stanąłem przed decyzją wymiany całości oprócz korby. Rower typowy enduro/dh składany kilka lat temu przeze mnie. Napęd aktualnie 1x9 przód truvativ fireX na jednym blacie 32T. Tył jakieś budżetowa kaseta z największą zębatką 34. Chciałbym żeby została korba, ewentualnie wchodzi w grę wymiana samego blatu. Poza tym chciałbym kasetę 10 rzędową z największą zębatką 42T.

Rower służył do zjeżdżania w dół i dawał radę. Niestety priorytety trochę się zmieniły i chciałbym czasami pojeździć bardziej wysiłkowo a fajnie byłoby też czasami podjechać do góry mając ten zapas z tyłu. Ogólnie potrzebuję kasetę, przerzutkę, manetkę, łańcuch. Tyle na początek. Jak na razie wiem tylko że najbardziej nadawać będzie się SLX. Teraz pytanie czy kupować pod kasetę 10 czy 11 rzędową? Czytałem gdzieś że 10 daje radę z zębatką 40, ale 42 już średnio ogarnia, natomiast 11 lepiej współpracuje.

Budżet całość to max 1000 zł, i chciałbym się w nim zmieścić.

Bardzo dziękuję z góry za zainteresowanie.

Pozdrawiam

Napisano

Ja mam takiego ulepa jak poniżej na zdjęciach. Blat EKFan 32 owal, korba shimano deore fc-m625, kaseta sunrace mx3 11-42, przerzutka deore rd-m6000. Jest bardzo wymagający jeśli chodzi o strome podjazdy (wjechać wjadę, ale kosztuje to dużo więcej wysiłku niż na 24x36). Dużo bardziej praktyczny byłby 11-46 i przód ten sam (32) i do tego 11rz. Dla mnie ten rower to zaprzeczenie uniwersalności ale taki właśnie miał być - do zabawy ;) 

Przerzutka M6000 ogarnia dziesiątkowe kasety 11-46 bez zająknięcia.

20180804_190921_resize.jpg

20180804_190932_resize.jpg

Napisano

Dzięki za info. Fajny rowerek. Czyli blat na pewno NW potrzebny będzie. Opcja z 11s jest super, tylko nie wiem czy zmieszczę?

Najchętniej założyłbym komplet SLX-cs7000 11-46, SLX RD-M7000 GS, manetka slx, łańcuch i nowa zębatka korby. Problem jest taki że zastanawiam się teraz czy w ogóle mogę wsadzać taką kasetę na bębenek, na którym mam 9s ... Im dłużej przeglądam sieć tym więcej pytań się rodzi. Tym bardziej że piastę mam nietypową na sztywną oś 20 mm i wymiana bębenka, w ogóle dokupienie takiego graniczy chyba z cudem a nie pamiętam czy dawałem jakąś podkładkę pod obecną kasetę czy nie. 11s jest chyba o 2 mm szersza?

Błąd młodości, kiedyś chciałem jeździć szybko w dół i było OK, teraz fajnie byłoby trochę rozruszać stawy ale nie na zestawie 32x34. Nie te lata :)

Chyba jedyny sposób to zamówić a jak nie zadziała to oddać. Zacznę więc od kasety, chyba że nie ma sensu podchodzić do 11s i ktoś rozmyje moje wątpliwości już na wstępie.

Napisano

Coś pokręciłeś chyba z tą osią... 20mm to mają a raczej miały kiedyś przednie ciężkie koła, z tyłu to możesz mieć 5mm (potocznie 9) 10 albo 12.

Co do kasety 11s, spokojnie wchodzi na bębenek 9s (mtb)

Napisano

co do przerzutki będziesz zadowolony mam taką i pracuje bardzo ładnie nawet z 10 rzędową kasetą,

mam układ 32t owal kaseta 11-46 całkiem daje rade ,podjazdy dobrze pokonuje się na takim układzie,jednak na prostym nie nagonisz bo przełożenie słabe ale do spokojnej jazdy rewelacja

• 3 tygodnie później...
Napisano

No i zonk Panowie :( napęd złożony. Pająk pod największą zębatką ociera o szprychy. Przy okazji odległość przerzutki od szprych w takim położeniu jest na styk. 

https://m.fotosik.pl/zdjecie/0ddd5deff891d979

Także klops, koło zaplatalem sam, dawno temu. Może coś pochrzanilem, chociaż było w osi i raczej bezproblemowo ze stara kaseta w różnych warunkach dawało radę. Jakieś pomysły? Biorę pod uwagę zrobienie tego od nowa na nowej piaście i szprychach w serwisie, z tym że chyba już w sezonie nie polatam na tym rowerze, a szkoda :/

Napisano

Niewiele. Po skręceniu osi opór się zwiększa, chociaż po mocnym skręceniu szprych od strony kasety bardzo zmalał, tak że zahaczają może dwie szprychy robiąc pełny okrąg. Tak czy siak dalej już nie naciągnę. 

Napisano

skoro to jest taka taka sytuacja ze to brakuje mikronów to ja bym się pokusił o spiłowanie delikatnie pająka 0,2-0,3mm krzywdy nie zrobi a sprawę załatwi

Napisano

Ściągnąłem kasetę i podłożyłem dystans, ten do 7s na bębenki 8, z tym że mocno go zeszlifowałem, zostało ok 0.2 materiału. Kaseta co prawda dokręcona o pół obrotu mniej, ale działa. Póki co jeździ ok. Na przyszły rok oddam koło do jakiegoś dobrego serwisu żeby zapleść na nowej piaście (zauważyłem że mój aluminiowy bębenek nie ma żadnego kołnierza przy podstawie, tylko jakieś pozostałości po nim)

Napisano
W dniu 5.08.2018 o 21:45, drunkmaster napisał:

Czytałem gdzieś że 10 daje radę z zębatką 40, ale 42 już średnio ogarnia, natomiast 11 lepiej współpracuje.

Ja mam RD M7000 pod 10biegów i kasetę 11-42 ogarnia u mnie bez problemu, aczkolwiek regulacja tego badziewia to droga przez mękę. Mimo wszystko działa bardzo fajnie u mnie i nie zamierzam wracać do mniejszych kaset, bo mimo że zrzucanie działa twardo (manetki XT) To jestem zadowolony z jakości pracy przerzutki razem z kasetą. 

Napisano

Ja jestem pod wrażeniem jak to wszystko działa. Nastawiałem się na regulacje, czytałem opinie o problemach, że może nie pasować itd. Trochę ten pająk haczyl, ale z małą podkładką zaciągnięciu luzniejszych szprych siadło. Sama przerzutka praktycznie bez regulacji działa idealnie, jedynie śrubę regulacyjna dokrecilem bo wózek łapał największą zebatke. Poza tym cicho, płynnie, 46t użyłem tylko raz na bardzo stromym podjeździe a od 3 dni 90km siadło głównie po lesie. Żałuję że wcześniej nie założyłem takiego napędu. No i że nie nasmarowalem całości tak jak się powinno bo czeka mnie jeszcze raz zrzucanie lancucha i kąpiel w ekstrakcyjnej z fabrycznego smaru. Ale po prostu szkoda mi było pogody i wolnego :D

Napisano

Ja przesiadłem się z 3x8 na 1x10 - zee 34T + sunrace 11-42T + zmieniarka SLX (poprzednia generacja ale ze sprzęgłem, nie pamiętam oznaczenia). Jedyny mankament jest taki że raz do roku muszę też blat nowy wstawiać, inaczej łańcuch lubi sobie spadać od czasu do czasu :) Mam zamiar zmodyfikować tak kolejny rower ale zastanawiałem się nad szerszym zakresem czyli 11-46, także dziękuję wam za praktyczne info o deorce M6000 ogarniającej ten temat.

Poniżej mój "ulep":

image.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...