Skocz do zawartości

[Napęd] Modernizacja 2x10 czy przejście na 1x11?

.PaVLo.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ok, dzięki za potwierdzenie, ale teraz zastanawiam się czy brać na pewno i-Spec czy na obejmę, bo jeśli przyjdzie mi serwisować, to nie chciałbym upaprać płynem manetki :unsure: , a może czasem zdjąć hamulec i wtedy rozpinać całość.

Przy serwisowaniu (jeśli będziesz to robił na kierownicy) równie dobrze możesz ubabrać manetkę na obejmę . W M8000 masz I-Spec II który nie jest (tak jak w poprzednim I-Spec A i B ) na stałe skręcony z klamką , tu jest tylko wpasowany uchwyt w klamkę i w momencie odkręcenia klamki bezproblemowo możesz zdjąć manetkę (przy obejmie bez demontażu chwytu manetki nie zdejmiesz z kierownicy). Jedyny minus to musowe małżeństwo z hamulcami shimano.

W moich M785 też padł tłoczek na tylnym hamulcu.

Napisano
Nie planuję zrywać z tradycją, ... oraz lubię grupę XT

Świetne , szczere słowa a nie marketingowy bełkot :thumbsup:

Też jestem "sentymentalnym fanem" XT (od ponad 20 lat).

Napisano

No i dłuższy żywot napędu spowodowany mniejszymi naprężeniami łańcucha : )

Na szczęście dla korb 10x można sobie mieszać zębatkami od 38-22 do 36-26 a te młynki dla SLX kosztują po 25 złotych więc można sie przymierzać do woli.

Ja zakładam 36/22 i zostaję przy kasecie 11-36. Nie tylko ze względu na koszt przerzutki i manetki ale i wage : )) Te jedenastkowe kasety ważą prawie pół kg - na szczęście umiejscowione w mało istotnym miejscu..

Na 38/22 też działało ale chyba jednak odrobinę mniej komfortowo. 

Nawiasem - manetki oczywiście na obejmę, mocowanie do klamki ISPEC II nie będzie pasować.

Też głos za KMC X11 

Czy możesz zdradzić jakie zębatki 36/22 kupujesz ? Ja obecnie używam SLX 38/24 i chętnie zszedłbym o 2 ząbki niżej. Myślałem o 2x11 ale koszta lekko przerażają.

Napisano

Takie jak w korbie SLX SLX FC-M677

36 AY do 36/22 (Y-1RM98010) https://www.bike-components.de/en/Shimano/FC-M677-SLX-10-speed-Chainring-p48613/ albo

http://allegro.pl/tarcza-36t-korby-shimano-fc-m677-slx-10s-czarna-ay-i6913181235.html

22 AA/AC/AY (Y-1KF22000https://www.bike-components.de/en/Shimano/FC-M660-SLX-9-speed-Chainring-p21738/ (22 do 9x i 10x jest ta sama) można też znaleźć na allegro ale trzeba dopytywać bo często co innego w tytule, co innego  w opisie a co innego na zdjęciu.

Ma to tak wyglądać (tu akurat z 38):

I5EOMvI.jpg

Korby 38/24 i 36/22 są identyczne.

Chyba nie ma korby XT 36/22 ale oczywiście dla fanboyów: można do ramion korby XT 38/24 przekręcić zębatki z linków ; )

Napisano
Naciskając pedałem z tą  sama siłą na korbę naprężenie łańcucha zależy od wielkości ramienia na którym działa łąńcuch na zebatke. Dzwignia jest inna dla małego a inna dla dużego młynka czy blatu.

OK, rozumiem już. Tylko na ramię korby przykładamy tę samą siłę, ale już na ramieniu zębatek korby będzie inna w zależności od promienia. Jasne.

Nie jeżdziłem. Fakt. Ale jak 38/26 działa to dlaczego 36/26 nie ?

Inne profile zębatek 36 i 38 :) Wbrew pozorom ma to ogromne znaczenie te AM, AC, AK itd. Tak samo jak na kasetach zębatek.

38 jest w dwóch wersjach - pod 24(AM) i pod 26(AK). 36 jest tylko pod 22 (jest jeszcze wersja pod 26, ale to do trekingów). Dodając do 36 młynek 26 powiększasz go nagle o 4 zęby niż być powinien. W 38AM do 26 zębów brakuje już tylko 2 zębów, a w 38AK wszystko jest poprawnie zrobione. By uzyskać 4 zęby różnicy na +, to do 38 trzeba by dać odpowiednio młynki 28 dla AM i 30z dla AK, a wtedy uzyskasz to samo co na 36/26. A zatem należało by zapytać - czy np. 38/30 też działa?

Podobnie jest w drugą stronę, 36 od korby trekingowej czyli zębatka profilowana pod młynek 26z nie chce poprawnie działać z młynkiem 22z, bo łańcuch nie trafia w zęby, a układa się na nich i co którąś zmianę spada na mufę. 38/22 jest możliwe do zbudowania ale pod warunkiem, że 38 to wersja AM a nie AK. Jak połączysz 38AK z młynkiem 22z, to najprawdopodobniej będzie dochodziło do tego samego co wyżej opisane 36/22.

Dokładnie z tego powodu wynika wiele nieporozumień. Jedni napiszą, że im 38/22 działa, a inni że nie i obaj mają rację, ale obaj nie rozumieją, że mogą mieć inaczej profilowane zębatki 38.

Tak jak ktoś wyżej napisał - trzymajmy się różnicy +/- 2 zębów od dedykowanych, to będziemy mieli niemal 100% pewności, że wszystko zaskoczy poprawnie. +/-4 zęby, to proszenie się o kłopoty. Tak podpowiada praktyka.

Im więcej zębów na tarczy/koronce tym dłuższy żywot tego elementu i łańcucha. Siła przenoszona jest na większa liczbę zębów, przy 11T łańcuch styka się praktycznie tylko z 4 zębami.

Tak jest jeśli chodzi o zębatki, a jeśli o łańcuch, to ten na małych po prostu mocniej pracuje, głębiej się zgina więc tarcie w jego wnętrzu trwa dłużej, a to = szybsze zużycie. Jedno + drugie i mamy szybsze zużycie całości napędu. Dla tego lepiej jest wybrać przełożenie 36:36 niż 22/22 mimo, iż oba dają tę samą wartość 1 (pomijam przekosy). 

Napisano
Jedyny minus to musowe małżeństwo z hamulcami shimano.

Z niektórymi hamulcami Shimano, bo nie z wszystkimi : )

Za chwilę opracują czwarty już standard połączenia klamki z manetką i znów przy próbie zmiany hamulca będa zmuszać do  wymiany całej grupy jak teraz - przy próbie dokupienia hamulca XT na tył do napędu x10 : /

Czasem kombinując nad wyborem następnego napędu jak ten dojadę myślę, że jezeli nie zdecyduję sie na Eaglea warto rozważyć zestawienie 10-42 Srama z 38-24 lub czymś podobnym Shimano z przodu. Prawie eliminuje konieczność używania przedniej zmieniarki (zawsze to upierdliwość) dając jednocześnie olbrzymią rozpiętość przełożeń przy małej wadze i rozsądnych kosztach przejścia.

Napisano

Jeszcze mam takie pytanie odnoście manetek, czy w wersji z obejmą, w komplecie są zaślepki po zdemontowaniu monitorków?. Zastanawiam się czy nie brać właśnie klasycznych manetek z obejmą, bo nigdy nie wiadomo czy nie będę zmuszony wrzucić awaryjnie innych klamek, a wtedy byłbym zmuszony do zbędnego zakupu prawej manetki lub zmiany lewej  :ermm:

Napisano

Jak mnie się pytasz, to proponuję na obejmę, i hamulce i manetki. W ten sposób nie zamkniesz sobie drogi do innych konfiguracji osprzętu, zawsze będziesz mógł wejść w Srama, Hayesa itd. Wybierając systemowe mocowanie zamykasz sobie praktycznie drogę na inne firmy, to nie jest dobre moim zdaniem.

Napisano

Jak mnie się pytasz, to proponuję na obejmę, i hamulce i manetki. W ten sposób nie zamkniesz sobie drogi do innych konfiguracji osprzętu, zawsze będziesz mógł wejść w Srama, Hayesa itd. Wybierając systemowe mocowanie zamykasz sobie praktycznie drogę na inne firmy, to nie jest dobre moim zdaniem.

To ogólne pytanie, ale chyba wezmę klasyczne na obejmę.

Znalazłem filmik z prezentacji i widać, że w pudełku jest specjalna zaślepka.

wdybvpwh.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=XvwfJZW0UZQ

Napisano

Poza modą niekiedy trzeba się kierować zdrowym rozsądkiem i patrzeniem na wszelakie ale. Ja podchodzę praktycznie i nie lubię sobie w ten sposób zamykać drogi choć z pewnością znajdą się zwolennicy drugiego rozwiązania.

Napisano

Znalazłem filmik z prezentacji i widać, że w pudełku jest specjalna zaślepka.

Miałem zestaw pudełkowy w rękach i zaślepek nie było , teraz jeszcze zerknąłem na oferty sklepów i o pokrywkach nie ma mowy https://www.sbike.pl/shimano-manetki-shimano-deore-xt-sl-m8000-23x11-obejmy-komplet-o_l_5159.html , https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-xt-2-3x11-speed-rapidfire-plus-sl-m8000-set-595264 . Dla pewności warto zapytać przed ewentualnym zakupem (mowa oczywiści o wersji pudełkowe).

Napisano

Jest kompatybilna . Przednia manetka to akurat takie urządzenie które pasuje od każdej innej grupy jak i producenta , ciąg linki przedniej przerzutki nie zmienił się - jest taki sam dla 7/8/9/10/11s.

Są kompatybilne, ale są pewne wyjątki. Mój przykład:

Przerzutka LX M570, manetka alivio M410 - zestaw nie do zajechania, katowany w błocie, na podjazdach itd. Po odpowiedniej regulacji działa miodzio. Po zmianie manety na slx M7000, 1 i 2 bieg wskakuje poprawnie, ale 3 już nie chciała za Chiny Ludowe wskoczyć. Po zmianie manetki na m410, przerzutka magicznie odzyskała 3 bieg. Obie manetki miały maksymalnie wkręconą baryłkę, a przerzutka nie była tknięta, a dalsza regulacja napięcia linki czy wychylenia przerzutki nic nie dawała.

Napisano

Wczoraj doszły niektore części do systemu 2x11

Manetki Deore XT SL-M8000 I-Spec II

Przerzutka Deore XT RD-M8000 Shadow RD+ 11rz. SGS

oraz hamulce, bo prawy się zatarł, a lewy rozwaliłem przy wypadku

Deore XT BR-M8000 komplet klocki żywiczne

Została jeszcze kaseta i łańcuch, ale będzie Sunrace 11-42 + KMC

Napisano

Manetki Deore XT SL-M8000 I-Spec II

A jednak I-Spec II. U mnie też aspekt wizualny przeważył szale na ich korzyść względem praktyczności obejmy (taka nostalgia za najpopularniejszymi niegdyś klamkomanetkami).

w tych manetkach masz przełącznik na 2 lub 3 biegi.

Te przełączniki były tylko w starszych dziesiątkowych manetkach shimano (SL-M610/670/780/980) , w tych obecnych już ich niema bo zakres trzeciego biegu automatycznie ogranicza przednia przerzutka 2xX.

Napisano

A jednak I-Spec II. U mnie też aspekt wizualny przeważył szale na ich korzyść względem praktyczności obejmy (taka nostalgia za najpopularniejszymi niegdyś klamkomanetkami).

Te przełączniki były tylko w starszych dziesiątkowych manetkach shimano (SL-M610/670/780/980) , w tych obecnych już ich niema bo zakres trzeciego biegu automatycznie ogranicza przednia przerzutka 2xX.

Wizualnie I-Spec II prezentuje się faktycznie lepiej oraz porządek na kierownicy zdecydowały o wyborze.

ja kupowałem w centrum rowerowym wersje box na obejme i miałem tą zaślepkę :)

To ciekawe, bo pytałem w innych sklepach i zaślepki nie było w komplecie

cervandes wziąłem SGS, aby przy przełożeniu 38-42, nie zabrakło łańcucha. Wiem, że tak się nie jeździ, ale w tym roku musiałem jechać 38-36 i widziałem jak wózek był naciągnięty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...