Skocz do zawartości

[Suport] Accent BB-EX-PRO, ma ktoś?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Czy ktoś z Was ma suport Accent BB-EX-PRO w kolorze czarnym?

Kupiłem go kilka dni temu skuszony anodowanym wykończeniem misek, więc ładnie zgrał by mi się z resztą elementów.

Miał wyglądać tak:

i-accent-wklad-suportu-bb-ex-pro-czarny.

Ładna, gładka, błyszcząca powierzchnia.

Mój natomiast wygląda tak:

20170927_155700_HDR.jpg

Napisałem do Velo, po wysłaniu zdjęć otrzymałem informację że wszystko jest w porządku i takie jest wykończenie tego suportu. Tylko jak niby ma się to do zdjęć marketingowych?

Ktoś z Was ma taki suport?

Napisano

Instalowałem ten suport w jednym z rowerów i wyglądał dokładnie tak, jak na dolnym zdjęciu (anoda nie jest błyszcząca, a "chropowata").

Napisano

Trochę nieładnie ze strony Velo. Pewnie zrobili jedną grafikę i podmienili tylko kolory, zwłaszcza że wersje kolorowe są gładkie.

Napisano

Tak, kolorowe widziałem i są właśnie gładkie, stąd moje zdziwienie.

Napisałem jeszcze do VELO z czego wynika to że na ich stronie czarny kolor jest gładki a w rzeczywistości jest chropowaty  :thumbsup:

Napisano

Wygląd z pierwszego zdjęcia jest w ogóle mocno nieaktualny. Jakiś czas temu zmieniła się szata graficzna marki Accent.

Miałem czerwony w starym "malowaniu". Faktycznie błyszczący. Mam i czarny w nowym. Wygląda lepiej niż Twój. Nie jest co prawda tak gładki jak czerwony, ale i nie ma na nim takiej chropowatości jak na Twoim zdjęciu. Ot, półmat.

Napisano

Tak na marginesie kolorów,czy te suporty realnie rzadziej " stają" od firmowych shimano? Założyłem własnie pierwszy raz, niebieski, i pierwsze wrażenie takie że slizg na łożyskach jakby silniczek był w wbudowany, w shimano regularnie lożysko po stronie korby stawało po błotach i deszczach,w accencie będzie lepiej?

Napisano

W dniu 29.09.2017 o 18:34, skom25 napisał:
Ktoś z Was ma taki suport?

Mam z zeszłego roku. Nie wygląda ani jak ten z grafiki ani jak ten który kupiłeś.

Powiedziałbym że coś pomiędzy - nie jest błyszczący tylko matowy ale widać na nim charakterystyczne "paski" po obróbce CNC a wykończenie przypomina anodę. 

Napisano

W dniu 1.10.2017 o 22:14, itr napisał:
w accencie będzie lepiej?

Miałem kilka shimano i w zasadzie mam nadal. Accenta mam w rowerze enduro i często "kąpie" go w błocie.

Co dwa lata go smaruje. Chodzi cały czas rewelacyjnie. Przejechane ok 3 kkm 

Napisano

:) powialo optymizmem, we wrzesniu prawe shimano mi padlo po 3 dniach jazdy w błotodeszczu, i przewiezieniu roweru bokiem, bez karczera, rdza na beżniach mimo czystego fabrycznego smaru na uszczelce,

Kąpiele w nafcie i rozruszania, smarowania shimano po kilku latach z korbą xt mi się znudziły, chociaż te droższe lożyska (Xt?) chodziły chyba ciut dłużej niż "deore" ( subiektywnie), podobno jeszcze aerozine bywały też bardziej trwałe...

Napisano

Problem nie leży w łożyskach, a w uszczelnieniu tzn. w pozbyciu się oryginału z łożyska i zastąpieniu go własnym. Z drugiej strony być może w XT są jednak łożyska nierdzewne, ciężko stwierdzić naocznie.

Napisano

To czy są podatne na rdzę czy nie, nie ma znaczenia. ważne jest uszczelnienie łożyska, gdzie shimano jakby wyrzuciło standardowe uszczelki łożyska i wstawiło własne z drobnym prześwitem między łożyskiem a miską od strony tego plastiku, który łączy jedną miskę z drugą, dlatego są dość podatne na brud. Tak jest w suportach deore i SLX ale nie wiem jak z XT i XTR/DA. Accent (I aerozine chyba też. Jeśli się mylę to mnie poprawcie) dają tam standardowe łożyska, które łatwo zastąpić, o ile ma się praskę. Mają już i tak dobre uszczelnienie, ale można też zdjąć na moment uszczelkę i naładować trochę więcej smaru, co by wytrzymały nieco dłużej. Nie polecam za to sposobów na śrubokręt lub rurę i imadło bo w łatwy sposób można sobie wyszczerbić lub całkiem popsuć miskę.

Napisano

Mylisz się. Rdza atakuje łożysko także od zewnątrz, a to może powodować pogorszenie uszczelnienia (coś jak penetrująca pruchnica ząb ), a tym samym szybsze padnięcie łożyska. Idealnue jest jeśli łożysko ma i dobre uszczelki i jest nierdzewne, a w takim mechaniźmie jak suport uszczelnienie od zewnątrz powinno być podwójne, bo to dodatkowo w sposób mechaniczny zapobiega przedostawaniu się na łożysko brudu czy wody.

Shimano nic nie wyrzuciło, są to standardowe (najprawdopodobniej tani chiński badziew) łożyska najwyraźej celowo zeszlifowane o 1mm (celowe postarzanie produtu?). Nie wiedzieć jednak czemu, montowane są uszczelką do środka, a nie na zewnątrz.

Napisano

Nie wiedzieć czemu nie mają obustronnie założonych uszczelek :)

Ale i tak zanim łożysko zardzewieje będzie się nadawało do wyrzucenia. Właśnie dlatego że shimano założyło swoje cudowne uszczelnienie

Napisano

Zwie się to celowym postarzaniem produktu. A wystarczyło pogłębić miskę o 1mm, wcisnąć normalne łożysko 7mm 2RS, dać te ich dodatkowe uszczelnienie z dekielkiem i mieli byśmy wkład nie do zarąbania. No ale sprzedawalność wkładów Shimano spadła by drastycznie, bo wszyscy by wymieniali tylko same łożyska, a tak kupują całe wkłady.

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Całe szczęście polak potrafi, a więc bierze same miski, idzie do tokarza, płaci 20zł za podtoczenie i montuje sobie łożyska już po swojemu z podwójnym uszczelnieniem od zewnątrz  :) A w dodatku ma ogromny ich wybór, od chińczyka za 1,50 po nierdzewne za 4 dychy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.