d2d Napisano 27 Sierpnia 2017 Napisano 27 Sierpnia 2017 Jestem na etapie montażu tarczy 180-tki SM-RT81 na przód z adapterem SM-MA-F180P/P2. Myślę, żeby to samo zrobić z tyłu, jednak zastanawia mnie kwestia adaptera, czy może być taki sam? Mocowanie mam post mount zarówno z przodu jak i z tyłu. Nie mogę znaleźć odpowiedniego adaptera, tak więc przymierzyłem ten, który posiadam, zastanawiam się w którą stronę go zamocować? Dołączam zdjęcia, które lepiej zobrazują moją wątpliwość. Cytuj
MokryxD Napisano 27 Sierpnia 2017 Napisano 27 Sierpnia 2017 Na dole ma być więcej "mięsa", a strzałka ma wskazywać przód roweru. Cytuj
d2d Napisano 27 Sierpnia 2017 Autor Napisano 27 Sierpnia 2017 Na dole ma być więcej "mięsa", a strzałka ma wskazywać przód roweru. Tak mi się wydaje, bo wtedy adapter jest równolegle z zaciskiem, ale strzałka pokazuje tył roweru. Zobacz na zdjęciu. Cytuj
huskarl Napisano 27 Sierpnia 2017 Napisano 27 Sierpnia 2017 Ja bym się nie sugerował równoległością obudowy zacisku z adapterem. Adapter ma za zadanie tak ustawić zacisk, by klocki były prostopadle do kierunku ruchu tarczy. Wtedy siły hamowania je dociskają do jarzma i nie ma składowej wyrywającej do góry. Moim zdaniem na zdjęciu 2 jest lepiej. Zobacz czy szczeliny między krawędzią tarczy a krawędzią wycięcia są równe po obu stronach zacisku. Ja mam zaciski XT i wszystkie mają "więcej mięsa" na gorze, tak jak wskazuje strzałka UP.. Swoją drogą UP a nie FRONT, bo zacisk na widelcu jest odchylony do tylu a strzałka nadal wskazuje górę. Cytuj
d2d Napisano 28 Sierpnia 2017 Autor Napisano 28 Sierpnia 2017 a mam zaciski XT i wszystkie mają "więcej mięsa" na gorze, tak jak wskazuje strzałka UP.. Swoją drogą UP a nie FRONT, bo zacisk na widelcu jest odchylony do tylu a strzałka nadal wskazuje górę. Ja także montuje XT=ki ale na razie przymierzyłem z zamontowaną starą BL-M615-tką. Dzisiaj pooglądam dokładniej zacisk XT i sprawdzę, czy na górze jest bardziej opasły. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi