Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Hej,
Chcę zrobić upgrade mojego roweru, jest to rower fitness, który przerabiam by był trochę bardziej gravelowy.

Czy podane poniżej komponenty będą ze sobą kompatybilne?

• Przerzutka tylna: SHIMANO Deore RD-M5120
  • Kaseta: SHIMANO Deore CS-M5100 (11-42t)
  • Manetka: SHIMANO Deore SL-M5100
  • Łańcuch: SHIMANO CN-HG601

Na razie z przodu mam blat narrow wide 42T, ale w przyszłości będę chciał wymienić na 30-46T 2 rzędowy, więc pytanie czy to by grało wszystko razem

• Mechanizm korbowy SHIMANO Cues FC-U6000-2 (32T-46T) - myślę, że idealnie by mi pasowało 30T-42T
  • Przerzutka przednia SHIMANO Cues FD-U6010
  • Manetka SHIMANO Cues SL-U6000

Pod względem przełożeń do mojej jazdy wydaje mi się, że powinno być okej, w tym momencie mam z przodu te 42T jeden blat i z tyłu 11-42T 9 rzędowe, ale skoki między przełożeniami są czasem za duże by utrzymać odpowiednią kadencję. Pewnie po płaskim zostawiłbym sobie z przodu jeden blat, ale jak będę jechał w góry to będzie dla mnie trochę zbyt twardy.

Edytowane przez radek1348
Napisano (edytowane)

Czy w takim razie rd-m5120 poradziłaby sobie z SHIMANO Cues FC-U4000-2 26T-40T? Nie przeszkadza mi, że korba jest na kwadrat, nie ścigam się, jest to rower raczej do rekreacji. Ewentualnie Cues FC-U4010 40-26T.

Ten mój fitness jest dość tani i też nie chcę inwestować w niego bardzo dużo, dlatego pomysł z tym budżetowym deore + cues. Więc nie za bardzo jestem w stanie inwestować w ten rower sprzętu typu RD-U8020 i całą reszte, która również podniesie jeszcze dodatkowo koszt.

Edytowane przez radek1348
Napisano

To nie są tajne dokumenty, wpisujesz model przerzutki w wyszukiwarkę i patrzysz na specyfikację. Dla tej przerzutki to 10 zębów. Fabrycznie parowana była z korbą mtb 26-36, 28-38.