Skocz do zawartości

[korba] Tania na kwadrat z wymiennymi tarczami w BCD 104/64mm

gkc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Ktoś ma godną polecenia niedrogą korbę na kwadrat ale z klasycznie wymiennymi tarczami w typowym BCD 104/64mm?

Najlepiej taką która pasuję do aktualnego suportu 113mm.

Na allegro widziałem sporo Suntourów XCT/XCR/XCR6 itp i sporo nawet jest na takich suport 113mm w kwadracie ale nie chcą pisać o BCD i wymianie tarcz.

A że sporo jeżdzę ok 10k km rocznie, cały sezon, to schodzą tarcze w miarę szybko gdzie reszta jest jeszcze ok.

Wiem że czasem trzeba coś tarczę pilnikiem podpiłować żeby Shimnowska weszła do Suntoura lub inna ale to nie problem te kilka minut z pilnikiem  ;)

Ideałem byłyby same ramiona bez tarcz bo wtedy miałbym pełną dowolność z wyborze tarcz z swojej kolekcji  :)

Z góry dzięki.

Pozdrower.

Napisano

Daj sobie spokój z SR, nie warto. Szukaj może FC-M430/ FC-M431, chyba są na kwadrat.

Napisano

M430 jest ok tylko 1) cieżko wyszukać do kupna i 2) cena to x2 

M371 jest po napędów 7/8 a one mają dłuższe suporty i inną linie łańcucha - dodatkowo musiałbym dokupować nowy suport a szkoda mi aktualnego w świetnej formie demontować

Zwyczajnie tnę koszta i liczę się że może nie być to Shimano. Ważne aby tylko były te wymienne tarcze w zwyczajnym BCD 104/64 i nic więcej.

Napisano

W tym pdf'ie dobrze jest napisane :) długość dla M361 jest 123. Tam są dwie tabelki (jedna pod drugą), a nie jedna. Jedna tabelka dotyczy korb, a druga suportów. tak samo jak Ty, na pierwszy rzut oka zobaczyłem jedną tabelkę :)

EDIT: Z tej drugiej tabelki wynika, że pod 113 jest korba FC-M410, ale na allegro jakoś nie widać takich.

Napisano

To może weź sobie te ramiona M361. Do tego suport NECO 122,5mm, kosztuje około 20zł.

Aktualnie ma UN55 113mm w świetnym stanie i zwyczajnie szkoda mi go wykręcać żeby taki dobry się kurzył i na neco przechodzić.

A jak dodam do tej M361 coś podobnego to wychodzi +40 kilka z suport gdzie pewnie bym już miał korbę lepszą na te swoje 113mm.

Ciężki orzech do zgryzienia ale jak mam wydawać 60 (korba) + 40(suport) to już wolałbym czegoś z wymiennymi tarczami do tej 100 poszukać.

Napisano

W Decathlonie są do kupienia za 79,99 takie korby

I to jest strzał w 10. Dzięki - już zamówiona.

A najlepsze jest to że mam 30 dni na zwrot, więc mogę spokojnie obejrzeć i pomierzyć.

Jak coś mogę dać znać po montażu jak się sprawuje.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Niestety ta korba z Decathlonu jest średnio rozbieralna a w praktyce nie wymienialna.

Najmniejsza zębatka 22T jest wygięta z kołnierzem a nie prosta jak zazwyczaj.

Środkowa ma gwinty do której przykręcana jest duża.

Wygląda jak tani Suntour XCT lub coś koło tego.

Moje poszukiwania dalej aktualne ;(

Jakieś kolejne propozycje?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...