Skocz do zawartości

[do 1400zł] Rower do jazdy po mieście i w terenie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem! 
Po 2 latach przygody z MTB stwierdziłem, że pora przesiąść się na coś wygodniejszego i odpowiedniego na dłuższe dystanse :) Jak każdy, chciałbym znaleźć coś na w miarę wysokich podzespołach i za rozsądną cenę. Co ważne - jestem dość wysoki (194cm, wew. dł. nogi to ok. 95-96cm) i waże ok. 96kg, więc priorytetem jest w tym wypadku duża i mocna rama. Póki co znalazłem jeden model, który w miarę mi odpowiada - Romet WAGANT 1 - jako jeden z niewielu ma duże koła 28" i dużą ramę 23". 

Czy ktoś ma doświadczenia ze wspomnianym wyżej Rometem i jego wytrzymałością? A może znacie jakąś mniej znaną markę na którą warto zwrócić uwagę? 
Będę wdzięczny za pomoc :) 

Napisano

To albo na "w miarę wysokich podzespołach" albo za 1400 zł. 

W przypadku nowych rowerów to w grę wchodzi chyba Kands Maestro i nic poza tym. Albo szukanie takich właśnie "mocno średnich" modeli innych marek na jakiś wyprzedażach. To popularne rowery ale Twój wzrost jest atutem, bo czasem zostają największe rowery z danej serii i rocznika. 

Romet ma bardzo słaby osprzęt, praktycznie najniższa półka.

Napisano

Zdaję sobie sprawę, że generalnie trudno kupić coś na dobrych podzespołach i za niską cenę, ale czasem wyjątki się zdarzają :) 
No i właśnie, Kandsa miałem do tej pory i jestem bardzo zadowolony... tylko ramy mają do max. 21", a w moim przypadku raczej rama 23". Jeżdże teraz na 21" no i trochę się męczę. 

Napisano

@Pablo59 - możesz opisać troszkę te rowery? Czym się różnią? Na który Ty byś się zdecydował i dlaczego? Będę bardzo wdzięczny :) 

Napisano

Może i są wyjątki ale w cenie 1400 zł nic na wysokich (a w mojej opinii to Deore/SLX i w górę) grupach nic nie znajdziesz, na pewno nie nowego. 

I ciężko też jest porównywać rowery w tym przedziale cenowym i dyskutować o wyższości Altusa nad Tourneyem. 

Powiem tak - celowałbym w coś na osprzęcie Alivio/Acera, z napędem opartym o kasetę (zapewne 3x8), z korbą z wymiennymi blatami i - to w sumie tyle.

Na "amortyzator" nie zwracaj uwagi bo każdy będzie beznadziejny. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...