Skocz do zawartości

[Przerzutka] Problem z naprężeniem linki przerzutki tylnej po wymianie (Shimano Acera+STEF51)

DavidP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!

Mam stary rower, w którym linki przerzutkowe były bardzo wyciągnięte więc postanowiłem je wymienić. Tutaj pojawił się problem. Otóż jak daję na najniższy bieg - 7 w moim wypadku i lekko naprężam linkę - zostawiam lekki luz, to przy zmianie na wyższe biegi linka jest już tak mocno naciągnięta, że nie mogę wrzucić biegu pierwszego, co najwyżej drugi. W drugą stronę, wracam znowu na bieg siódmy, to linka "flaczeje".. Próbuje to rozgryźć ale nie chyba sam nie dam rady poradzić sobie z tym problemem. Tylna przerzutka Shimano acera, jakiś bardzo stary model, klamkomanetki STEF51 (niedawno kupione).

Proszę o wyrozumiałość, słabo przędę w tematyce rowerów.

Z góry  dzięki za pomoc!

Napisano

A nie kręcileś śrubami od regulacji zakresu przerzutki? Może masz zablokowane żeby przerzutka wyżej nie wskakiwala

Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka

Napisano

Pomocowałem się i udało mi się zapiąć linkę na tyle, że w teorii działają zakresy 1-7. Jest jednak pewien problem. Jak mam na najniższym biegu czyli jedynce i chcę wrzucić dwójkę to muszę śrubkę "H" ciut dokręcić, lecz jak chcę na odwrót - z dwójki przerzucić na jedynkę, to muszę znowu śrubkę z "H" odkręcić. Trochę to dziwne, bo jedno wyklucza drugie.. Dodam jeszcze tyle, że regulacja śrubki z "L" absolutnie nic nie daje, przynajmniej z tego co ja zaobserwowałem.

Jaka może być tego przyczyna?

Napisano

Zacznij od wykręcenia śrubek do końca. Nie dotykaj ich. Ustaw na manetce 6, przykręć linkę tak aby po zmianie z 6 na 5 przełożenie się prawidłowo zmieniało. Pamiętaj, że do regulacji masz baryłkę, więc jeśli będzie trzeba możesz od razu baryłkę wykręcać zamiast walczyć z samą linką. Dopiero teraz możesz myśleć o śrubkach, tj zmieniasz na 7 na manetce i śrubką low ograniczasz maksymalne wychylenie wózka aby łańcuch był idealnie ustawiony nad najmniejszym trybem. Tak samo z jedynką, wrzucasz jeden na manetce i wkręcasz śrubkę hi tak aby łańcuch był ładnie na największej koronce prowadzony.

Pamiętaj o przekosach, ustawiając zakres na małych kółeczkach z tyłu wrzuć na korbie 3. Ustawiając duże kółko z tyłu zrzuć na korbie na 1.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...