Skocz do zawartości

[Piasta] Shimano nexus 3 - czy tak powinno być?

KrzychuT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kupiłem nowy rower miejski swojej przyszłej żonie (Kross Presto). Przerzutka jest w piaście - Shimano Nexus 3. Moja narzeczona zaobserwowała dziwną rzecz:

1. jedzie rowerem (pedałuje)

2. przestaje pedałować ( rower cały czas jedzie)

3. gdy ponownie chce zacząć pedałować (np gwałtowne przyspieszenie gdy pies na ulicy goni ;) ) przez pewną część obrotu korby rower nie przyspiesza - czuć że pedały nie napędzają koła tak jakby wolnobieg był na luzie .... 

Nigdy nie używaliśmy tego typu napędu i teraz pytanie czy to jest kwestia regulacji czy coś jest nie tak z tym wolnobiegiem? 

Pozdrawiam

Krzychu

Napisano

Moim zdaniem takie zachowanie mogłoby być tylko wtedy jak redukuje bieg. Jedzie i przestaje pedałować to teoretycznie powinien rower tracić prędkość (zakładam jazdę po płaskiej powierzchni) więc wtedy korba nie powinna się miękko przekręcić i dopiero załapać. 

Napisano

Po prawej stronie piasty,gdzie dochodzi linka jest wskaźnik,

na drugim biegu powinien się zgrywać,takie dwie czerwone kreski jedna stoi druga jest ruchoma. Z tego co piszesz to chyba o to chodzi,z drugiej strony skoro rower jest nowy to wal do serwisu,żadna łacha z ich strony. Powinni wytłumaczyć o co chodzi,bo zwykła wymiana dętki w rowerze z piastą planetarną nie jest prosta dla kogoś kto nigdy z tym się nie zetknął.

Napisano

witam

dzięki za info Panowie. W weekend zawiozę rower tam gdzie został kupiony - niech chłopaki zobaczą. Dam znać jak to się skończyło 

Pozdrawiam

KT

Napisano

przez pewną część obrotu korby rower nie przyspiesza

Jaka to część?

Chyba wszystkie rodzaje napędu z wolnobiegiem mają kawałek luzu zanim mechanizm się zazębi/zakleszczy i przeniesie pedałowanie na piastę. W jednych jest większy luz w innych mniejszy ale jest.

Na 3 nie jeździłem w 8 też jest luz, ale szczerze powiedziawszy nie powiem jaki, bo nie zwracam na to zbytniej uwagi.

Napisano

no to w tym naszym to podobno 1/2 obrotu - jutro dopiero zobaczę to osobiście i wtedy dam znać. Ale gdy się to potwierdziło to chyba 1/2 obrotu to zbyt duzo....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...