lukash3 Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 Moi drodzy - mam pewien dylemat, przesiadłem się na napęd 2x9 - kupiłem suport Accent BB-EX1. Problem jest tego typu, że w zestawie były dwie podkładki, serwisant powiedział, że jest wszystko okej, nawet suport innej firmy miał dwie podkładki w zestawie. Zauważyłem jednak, że jest delikatna przerwa, między ramieniem suportu a korbą (ok 1,5mm). Jednak jest na tyle mała, że ciężko mi uwierzyć, że wejdzie tam podkładka 2,5 mm (trzecia). Niestety obawiam się, że nie jest dobrze, ponieważ przy użyciu siły, mogę przesunąć całą korbę (wzdłuż osi) o te 1,5 mm w lewo lub w prawo. Mierzyłem mufę i wygląda jakby właśnie miała ten mm szerokości za dużo - rama Kellys Salamander. Pytanie - czy kupić dodatkową podkładkę i zobaczyć czy pasuje? - w sumie to nie problem, ale co jak będzie za mało miejsca?
Marcin9 Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 Jeśli masz mufę 68mm to musisz mieć trzy podkładki. Jeśli masz 73 to jedną. Jeśli jest luz to musisz kupić tą podkładkę. serwisant powiedział, że jest wszystko okej, nawet suport innej firmy miał dwie podkładki w zestawie. Zmień serwis... Z 2 nie jest ok... Do tego suportu powinny być 3. http://velo.pl/czesci/wklady-suportu/accent/bb-ex1bb-ex2
lukash3 Napisano 12 Marca 2016 Autor Napisano 12 Marca 2016 Dziękuję, mam nadzieję, że tam wejdzie (chyba, że to lakier "pogrubia" mufę)
Arni220 Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 Jak masz 2 podkładki to także masz niesymetrycznie ustawiona ramiona korby. Nic nie ma prawa się przesuwać, zmień serwis a najlepiej kup klucz i sam sobie to zrób.
lukash3 Napisano 13 Marca 2016 Autor Napisano 13 Marca 2016 Tak zrobię, w tym tygodniu mam zamiar kupić klucz, bo ostatnio mam pecha do serwisów i co oddaję to zepsują... Szkoda gadać. Jedak gdzieś przeczytałem, że pakiet BB-EX1 jest wyższy niż shimanowski, może stąd są różnice. Mógłby się wypowiedzieć jakiś posiadacz takiego suportu? Takiego samego - nie PRO:) EDIT: Zdjęcie odda więcej niż tysiąc słów
Arni220 Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 Wyższy? Bzdura jakaś. Nie możesz mieć luzu, korba nie może się przesówać na boki, a to świafczy o braku podkładki. Z boku masz taką plastikową śrubę do kasowania luzu, może korba jest źle ściągnięta?
modrzew Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 Co tu można sknocić? Ilość podkładek zależy od szerokości mufy. Masz 73mm to dajesz 1 podkładkę od strony napędowej, masz 68mm to 3 podkładki (2 od strony napędowej, 1 naprzeciwko), bo trzeba skompensować te 5mm. Są jeszcze kombinacje z pewnymi typami przerzutek montowanymi do suportu, ale to zdaje się nie ma tu miejsca. Może po prostu korby dobrze nie założyłeś i nie doszło do końca..?
lukash3 Napisano 13 Marca 2016 Autor Napisano 13 Marca 2016 Serwis zakładał W takim razie mufa ma 68, więc podkładki muszą być trzy. Kupie w tygodniu jedną podkładkę, klucz i sam to zrobię. Po prostu jedyna moja obawa to to, że ta przerwa ( co widać na zdjęciu) jest troszkę mniejsza niż te 2,5 mm, które doda nowa podkładka. Może po zamontowaniu wszystko się jakoś ułoży.
tobo Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 Problem byłby jeśli po dołożeniu jednej podkładki i nasunięciu korby na oś zewnętrzna śruba mocująca ramię byłaby poza krawędzią osi. Zawsze możesz nabyć podkładki inne niż te w zestawie z suportem, Shimano wkłada do suportów podkładki cieńsze. Zamiast podkładki możesz też użyć pierścień dystansowy od kasety szosowej, taki jak jest w zestawie z kasetami 105 i ultegra 10sp.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.