Skocz do zawartości

[Stroker ryde] Piszczenie przedniego hamulca podczas hamowania

Briqet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam problem z przednim hamulcem. Jakieś 2-miechy temu spadła siła hamowania oraz zaczął skrzypieć, z tyłu jest ok. Klocki są metaliczne - clarks. Po około 20 ostrych hamowaniach, czyli rozgrzaniu układu, zaczyna w miarę hamować oraz hałas ustaje, czyściłem go na wszelkie sposoby, Motorexem i innymi środkami, nic nie pomaga. Proszę o pomoc. Pozdrawiam :D

Edytowane przez Briqet

Z tyłu może być dobrze, bo rama jest dużo sztywniejsza od widelca i nie wpada tak łatwo w wibracje. Z tego samego powodu łatwiej jest pozbyć się jazgotu w tylnym hamulcu V+brake niż w przednim.

Niemniej jednak nie powinno być tak, że nagle zaczął piszczeć i już. Tarcza i klocki nie są jakoś przesadnie zużyte?

• 1 rok później...

Tak jak napisał seraph: źródłem pisków są wibracje. Od zacisków po widelec.

Na pewno spróbowałbym zmienić klocki by wyeliminować to, że obecne zabrudziłeś jakimś olejem (wypiekanie w piekarniku niestety nie zawsze pomaga) Ale tu postawie małe ale.

Miałem mechaniczne Avidy BB7, zamoczyły się, zaczęły piszczeć, zrobiłem: wypiekanie, smarowanie tyłu okładzin, wymianę klosków... wszystko co na forum znalazłem. Poskutkowało w końcu (niestety) całkowita zmiana hamulców: wszystko od tarcz do systemu (mech -> olej). Tak, od tamtej pory (to już kilka lat) nie piszczą.