Skocz do zawartości

[korba] problem z odległością korby od ramy

Superjulek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Proszę o pomoc w sprawie problemu ze zbyt małą odległością korby od ramy.
Złożyłem nowy rower, rama Accent Nordkapp 20", korba Shimano Tiagra 4700 52x36 172,5 mm, suport Shimano sm bb 4600.
Po złożeniu okazało się, że ramię korby jak również tarcze znajdują się bardzo blisko tylnego widelca ramy.
Jest to widoczne na załączonych zdjęciach.
Czy tak mała  odległość będzie stanowiła problem i czy jest możliwość i konieczność naprawienia tego problemu? Myślę o jakiś podkładkach przy suporcie, chociaż to osłabi mocowanie korby.
Proszę i z góry dziękuję za wszelką pomoc.
0cdac699e16f05e2med.jpg

8c6a968e591cca56med.jpg

ae2a7cca074a5354med.jpg

Napisano
Chyba za krótki suport kupiłeś

korba ht2 wiec raczej nie to

Złożyłem nowy rower, rama Accent Nordkapp 20"

stawiam ze tu tkwi problem, to nie jest rama szosowa z tego co na szybko sprawdzilem... chyba bdsz musial zastosowac podkladki jak w mtb - ale nie bawilem sie nigdy w takie dopasowywania, wiec niczego nie gwarantuje

Napisano

Tak myślałem, tylko podkładki są chyba tylko 2,5 mm, nie ma jakiś cieńszych? Poza tym to trochę zmieni linię łańcucha i osłabi korbę. Czy obecna odległość nie może pozostać?

Napisano

Poza tym to trochę zmieni linię łańcucha i osłabi korbę.
nie wiem czy popsuje linie lancucha, raczej wyrowna... zapewne masz w ramie taki rozstaw zeby dopasowac piaste mtb, ktora jest nieco szersza od szosowej co wysunie nieco kasete na zewnatrz wiec stosujac podkladki powinno sie to wyrownac??? jezeli sie myle niech mnie ktos poprawi

Czy obecna odległość nie może pozostać?
rob jak uwazasz, mozesz poeksperymentowac
Napisano

Czy wymiana ramy na Accent CX ONE pomogłaby? Jak tam wygląda miejsce na korbę? Oraz czy do CX ONE wejdą opony 35C? I jaki rozmiar ew. wybrać przy 174 cm i 81 nogi?

Napisano

Podkładki nic nie dadzą bo oś szosowej korby jest krótsza i po prostu "zabraknie" Ci osi. Ja miałem odwrotny problem - montowałem korbę MTB do ramy CX-One. Niby długość mufy taka sama jak w MTB więc teoretycznie wszystko powinno grać, a w praktyce nie do końca - nie dało się ustawić ramion korby symetrycznie względem ramy.

Tak, wymiana ramy na CX-One pomoże, ale korby też będą blisko, ale nie aż tak (muszę sprawdzić jak jest u mnie). Rama przyjmuje opony 35mm, ale miejsca jest mało, przy wyższej oponie z większym bieżnikiem może być problem. Niedługo będę mógł powiedzieć więcej bo jestem na etapie poszukiwań bardziej terenowych opon do przełaja i chyba zaryzykuję i kupię 35C.

Napisano

Zamówiłem ramę Accent CX ONE, więc z korbą nie będzie problemu. Mam tylko przy okazji pytanie dotyczące widelca. Na stronie producenta w geometrii podana jest długość 41 cm, co jest długością widelca 26", czy jeżeli w takim razie kupię widelec karbonowy 26" z miejscem na koło 37,5 cm będzie to pasowało?

Napisano

A jakie hamulce planujesz założyć? Jak tarcze to powinien się nadać.

Tutaj masz mój temat o doborze widelca do tej ramy do poczytania ;)

http://www.forumrowerowe.org/topic/175728-widelec-sztywny-przelajowy-do-ramy-accent-cx-one/

Aha, a tak w ogóle to jaki rower składasz? Co to ma z niego wyjść? Bo ta rama na prostej kierownicy może być krótka. Baranek raczej konieczny.

Napisano

Dziękuję za pomoc. Hamulce tarczowe, więc chyba zdecyduję się na ten karbonowy 26" (dokładnie Java Full Carbon z Chin). Ma to być rower głównie do jazdy do szkoły (16 km, 50% w mieście 50% po nieco gorszych drogach, ewentualnie lesie, więc baranek odpada ze względów bezpieczeństwa, ale myślę po prostu o dłuższym mostku z regulowanym kątem, który ustawię sobie na -).

Napisano

Nie ma się co bać baranka ;) Nie wiem czy dłuższy mostek coś pomoże. Musiałby chyba mieć jakąś kosmiczną długość. Ja mam u siebie do tej ramy z barankiem 110-tkę. Dolicz do tego jeszcze gięcie kierownicy i wysunięcie łap klamkomanetek. Na prostej kierownicy będziesz jechał mocno wyprostowany i będzie po prostu krótko i niewygodnie. No chyba, że kupiłeś już osprzęt pod prostą kierownicę.

Napisano

Coraz bardziej przekonuję się do baranka :D ale to dopiero na wiosnę,chociaż planować już można. Niestety będzie problem z hamulcami hydraulicznymi :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...