Skocz do zawartości

[Sprzęt]Co dodać do roweru(ghost kato fs 5) do freeride?

PrometeuszPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Do FR to to sie nie nadaje . Nawet po to aby było to porządnym enduro należy wywalić jeden lub dwa blaty z przodu , zmienić opony na coś pokroju HR II lub DHF, obręcze na szersze , kierownice na coś szerszego i wrzucić myk myka .

Napisano

co trzeba w nim wymienić aby nie rozpadł się na większej hopie.

Ramę, amortyzatory, koła i opony :)

A tak na poważnie to ten rower się do FR nie nadaje. Zniszczysz go. Lepiej sprzedać i kupić coś dedykowanego do FR. 

Napisano

Zainteresowanie jazdą freeride to pewnie po RedBull Rampage ;-)

Ja bym nie zaczynał od modernizacji roweru. Czy coś już w kierunku freeride robiłeś? Potrafisz skakać nieduże hopy, dropy itp.? Rower się od razu nie rozpadnie - chyba, że już jesteś wymiataczem, ale wtedy pewnie byś nie pytał... Poskacz na tym co masz, zapisz się na jakieś szkolenie z techniki jazdy za kilkaset PLN i zobacz czy to dla Ciebie. Poskakać można nawet na sztywniaku XC...

Btw - jesteś zadowolony z roweru? Jak/gdzie jeździsz? Pytam, bo ostatnio miałem okazję pojeździć na kato fs 3 i nie zakochałem się.

Napisano

up @jgrabowski

Ja jestem zadowolony z pracy roweru... Jezdżę w trupim lesie w Krakowie.

Byłem tam z 10 razy no i wmiare ogarniam chopy

Zaczeło się od tego że pojechałem z moim kolegą no i on mnie zaraził.(nie od redbull rampage)

Tak do roweru co bym się przyczepił to przywione koła(już naprawiłem) od skakania.(skaczę dopiero na małych chopach więc nie wicm o co kaman.

Zainteresowanie jazdą freeride to pewnie po RedBull Rampage ;-)
Ja bym nie zaczynał od modernizacji roweru. Czy coś już w kierunku freeride robiłeś? Potrafisz skakać nieduże hopy, dropy itp.? Rower się od razu nie rozpadnie - chyba, że już jesteś wymiataczem, ale wtedy pewnie byś nie pytał... Poskacz na tym co masz, zapisz się na jakieś szkolenie z techniki jazdy za kilkaset PLN i zobacz czy to dla Ciebie. Poskakać można nawet na sztywniaku XC...
Btw - jesteś zadowolony z roweru? Jak/gdzie jeździsz? Pytam, bo ostatnio miałem okazję pojeździć na kato fs 3 i nie zakochałem się.

up @jgrabowski

Ja jestem zadowolony z pracy roweru... Jezdżę w trupim lesie w Krakowie.

Byłem tam z 10 razy no i wmiare ogarniam chopy

Zaczeło się od tego że pojechałem z moim kolegą no i on mnie zaraził.(nie od redbull rampage)

Tak do roweru co bym się przyczepił to przywione koła(już naprawiłem) od skakania.(skaczę dopiero na małych chopach więc nie wicm o co kaman.)

Napisano

Jesteś młody jak sądzę więc jest spora szansa, że miałeś "sponsorów" w postaci dajmy na to rodziców. A może sie mylę W końcu ten Ghost też nie mało kosztował. Sprzedaj i postaraj się podnieść kwotę to czegoś co już jest rowerem enduro. Las Kosocicki, Rajsko, Tyniecki usłany jest różnymi budowlami jak "hopki, dropki" i to co masz nie jest najgorsze ale nigdy nie będzie tym na czym śmigają tam koledzy. Jeśli cokolwiek bym "zmodernizował" o ile nie tracisz gwarancji to całkiem inne dużo mocniejsze koła. 

Napisano

Jesteś młody jak sądzę więc jest spora szansa, że miałeś "sponsorów" w postaci dajmy na to rodziców. A może sie mylę W końcu ten Ghost też nie mało kosztował. Sprzedaj i postaraj się podnieść kwotę to czegoś co już jest rowerem enduro. Las Kosocicki, Rajsko, Tyniecki usłany jest różnymi budowlami jak "hopki, dropki" i to co masz nie jest najgorsze ale nigdy nie będzie tym na czym śmigają tam koledzy. Jeśli cokolwiek bym "zmodernizował" o ile nie tracisz gwarancji to całkiem inne dużo mocniejsze koła.

Myślałem nad czymś takim

http://rowerowy.com/sklep/rowery/dh-fr/prod/dartmoor-roots-grey-angel

Nada się?

Napisano

Tak coś w tym stylu. Aczkolwiek nie wiem czy jest sens wydawać tyle hajsu na taki jednak słaby teren jak krakowskie lasy. Miasto spore więc taki sam wybór czegoś używanego a jak w przyszłości się "wciągniesz" to kupisz odpowiedni sprzęt. To drogi sport i budżet na poziomie nawet 10K jest taką podstawą podstawy. Piszesz o Trupim Lasku a co dalej?? Jakieś góry, chcesz tym rowerem też w miarę normalnie jeżdzić??  

Napisano

Tak coś w tym stylu. Aczkolwiek nie wiem czy jest sens wydawać tyle hajsu na taki jednak słaby teren jak krakowskie lasy. Miasto spore więc taki sam wybór czegoś używanego a jak w przyszłości się "wciągniesz" to kupisz odpowiedni sprzęt. To drogi sport i budżet na poziomie nawet 10K jest taką podstawą podstawy. Piszesz o Trupim Lasku a co dalej?? Jakieś góry, chcesz tym rowerem też w miarę normalnie jeżdzić??

Tak normalnie do żadko jeżdżę rowerem. Teraz mam ograniczony dostèp żeby z kolegami pojechać do np. Koninek (na trasy) bo jestem jeszcze za młody. Ta używka chyba będzie dobrym wyjściem. Tylko jak patrzyłem się na rowery do freeride/dh w internecie to używki są mocno już zużyte więc...

Napisano

Nie wiem jak to zrozumieć, że "rzadko jeżdzisz". Nie lubisz, masz kontuzję, tak już zostanie, nie chce Ci się czy w końcu co zrozumiałe Kraków to jednak lipne miejsce na to co chcesz robić?? 

Co do używek to nie musi to być sprzęt typowo DH/FR. Obecne rowery enduro z racji konstrukcji i skoku oferują jazdę po trasach DH, Bike Parkach i te sprawy. Plus też taki, że w przeciwieństwie do tych FR daje się na nich normalnie jeżdzić. Jeśli masz czy rodzice mają fundusze to trzeba się rozglądnąć za czymś takim http://allegro.pl/giant-reign-27-5-i5741658665.html Jest duża szansa, że będzie tego dużo więcej bo niektórzy zmieniają na nowszy model z innym napędem. Sprzęt jest wręcz idealny na to co chcesz robić w Krk jak i takich Koninkach. Nie jest zużyty bo nie da się tego zrobić w pół roku. 

Napisano

Myślałem o czymś takim...

http://olx.pl/oferta/specialized-enduro-fox-kashima-xtr-saint-hope-CID767-IDbnWl7.html#3d6987f61e

lub

http://olx.pl/oferta/commencal-meta-enduro-mtb-CID767-IDbdI4F.html#3d6987f61e

Nada się?

Nie wiem jak to zrozumieć, że "rzadko jeżdzisz". Nie lubisz, masz kontuzję, tak już zostanie, nie chce Ci się czy w końcu co zrozumiałe Kraków to jednak lipne miejsce na to co chcesz robić??

Co do używek to nie musi to być sprzęt typowo DH/FR. Obecne rowery enduro z racji konstrukcji i skoku oferują jazdę po trasach DH, Bike Parkach i te sprawy. Plus też taki, że w przeciwieństwie do tych FR daje się na nich normalnie jeżdzić. Jeśli masz czy rodzice mają fundusze to trzeba się rozglądnąć za czymś takim http://allegro.pl/giant-reign-27-5-i5741658665.html Jest duża szansa, że będzie tego dużo więcej bo niektórzy zmieniają na nowszy model z innym napędem. Sprzęt jest wręcz idealny na to co chcesz robić w Krk jak i takich Koninkach. Nie jest zużyty bo nie da się tego zrobić w pół roku.

Chodziło o to że nie za często jeżdżę w trasy , po mieście itp.
Napisano

Zasadniczo autorze wątku wybrałbym Reigna z linku podesłanego przez beskida - ma przyszłościowy rozmiar kół , bardzo dobry i przyjemnie pracujący amortyzator . Jako drugi rozważałbym raczej tego Commencala a nie Enduro Evo .

Napisano

Do FR to to sie nie nadaje . Nawet po to aby było to porządnym enduro należy wywalić jeden lub dwa blaty z przodu , zmienić opony na coś pokroju HR II lub DHF, obręcze na szersze , kierownice na coś szerszego i wrzucić myk myka .

Po co wyrzucać blaty z przodu?

Tak wogóle to co to jest "myk myka"?

Myślałem o takich kołach... http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe-1/mtb/kola-mtb/kola-dt-swiss-gravity-nt-771-772-15-142x12-650b-2045g-20-taniej-38200.html Nadadzą się?

Napisano

Po co wyrzucać blaty z przodu?

A jak myślisz ? Przy używaniu tego roweru zgodnie z przeznaczeniem 3ci największy blat z przodu nie jest potrzebny i stanowi tylko zbędny balast . Usunięcie trzeciego blatu także zwiększa prześwit pomiędzy korbą a ziemią co jest cholernie potrzebne w ciężkim terenie , przy wskakiwaniu na przeszkody ...  Pozostawienie tylko jednego blatu z przodu zaś eliminuje spadanie łańcucha i umożliwia usunięcie przedniej przerzutki oraz lewej manetki - zyskujemy miejsce na dodatkową manetkę od myk myka .

Tak wogóle to co to jest "myk myka"?

Sztyca regulowana np Reverb , Kindshock itp...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...