micdlu Napisano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Witam ekspertow! W najblizszym czasie rozpoczynam sentymentalny projekt - kupno i renowacje roweru Romet Sport na prezent dla ojca. Prawie 30 lat temu jezdzil on takim rowerem bardzo aktywnie jako zaawansowany amator, az zostal ukradziony (no coz...), natomiast dzieki licznym wspomnieniom jestem w stanie w 90% odtworzyc jego wyglad. Przeczytalem juz glowne watki zwiazane z renowacja tego sprzetu, przekopalem sie przez aukcje na allegro i OLX i mam pewne zrozumienie jaka praca/czesci moga byc wymagane. Zwracam sie do Was z jednym pytaniem: ojciec krotko po kupnie Rometa, po konsultacjach z kumplami jezdzacymi w pelni profesjonalnie, zalatwil sobie rame Peugeot'a, ktora podobno byla lzejsza od oryginalnej Rometa. Chcialbym, o ile to mozliwe, zidentyfikowac co to moglabyc za rama. To co wiem: - lata 80/wczesne 90 max - pasowala do calej reszty Rometa Sport (kola 27x1.25), a nawet byc moze 28" - lzejsza od ramy Romet Sport - niebieska (wiem, ze mogla byc po prostu pomalowana) Wiem, ze jest to malo informacji, ale moze ktos z Was natknal sie w tamtym okresie (lub renowujac rowery) na taka czesc i bedzie w stanie podpowiedziec, co to moglabyc za rama? Pomozecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 A ojca zapytac nie mozesz? Pod pozorem ze jakis kumpel pyta o stary szosowy rower. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 http://cyclespeugeot.com/Catalogs.html http://www.peugeotshow.com/ popatrz może rozpoznasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micdlu Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 (edytowane) @przmor - niestety nie pamieta dokladnego modelu ramy. O wszystkie pozostale szczegoly wypytalem "po cichu". @dovectra - wielkie dzieki! Przejrze i bede ew. dopytywal. Edytowane 18 Sierpnia 2015 przez micdlu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micdlu Napisano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Stalo sie. Romet sport z oryginalnym osprzetem kupiony, ba sa nawet opony Stomil Tornado. Rama po kilku tygodniach poszukiwan zidentyfikowana i kupiona (@dovectra - mistrzowskie materialy). Szosa bedzie finalnie stala na pochodzacym od Peugota Reynoldsie 531 w tym lakierze: Postaram sie wrzucac tutaj postepy prac dla innych osob, ktore kiedys zdecyduja sie na zabawe z Rometem Sport. Do tej pory zauwazylem, ze brakuje dobrej jakosci zdjec detali poszczegolnych czesci tych rowerow, zeby latwo ocenic kompletnosc/oryginalnosc dostepnych na rynku. Jesli bede mogl komus pomoc w tym zakresie, chetnie sie wlacze. W tym tygodniu demontazu i czyszczenia ciag dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 9 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Łezka się w oku kręci, miałem takiego ale rocznik chyba '77. Zielony butelkowy metalik - szał. Niestety rama się poddała. Opony wyglądają na nadające się do dmuchnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 no na zdrowie czekamy na finał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micdlu Napisano 11 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Dla Rometujących skany odnalezionej, oryginalnej instrukcji: http://tufotki.pl/6niCP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 11 Września 2015 Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Też wydaje mi się że to raczej 78 a nie 89,ale to nic,jestem pełen podziwu dla pomysłodawcy.Sam pewnie chciałbym otrzymac taki prezent od swoich dwóch szkodników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 12 Września 2015 Udostępnij Napisano 12 Września 2015 szata graficzna i osprzęt favorit z lat 80-90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micdlu Napisano 12 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2015 szata graficzna i osprzęt favorit z lat 80-90 Sprzedawca (pierwszy wlasciciel podobno) kupowal go w 85. Chcialem zmienic tytul tematu, ale juz nie jestem w stanie. Natomiast tak jak pisze dovectra - czy rocznik 85 czy 89 roznic w osprzecie nie powinno byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 13 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Września 2015 czy rocznik 85 czy 89 roznic w osprzecie nie powinno byc. Kiedyś to było stabilniejsze. Nie to co teraz zmiana co 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 25 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Jak kupowałem swojego Sport'a też go miałem tak w oryginale zachowanego jak Twój ze zdjęcia. W tym momencie z oryginału zachowała się rama, widelec, mostek i kierownica. Wszystko inne niestety się posypało. A sam rower służy mi nadal dzielnie jako ostre. Będę śledził temat Twojego przywracania dawnej świetności w tym rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi