Skocz do zawartości

[Cały Osprzęt]

Dadoch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Brać Rowerową.

Od dłuższego czasu wchodzę sobie na allegro i składam sobie komponenty do mojego roweru mniej więcej takiego samego modelu i do mojego b'twina rr520 postanowiłem włożyć 10 rzędów i ogólnie postanowiłem zmienić cały osprzęt w moim przypadku będą to przerzutka przód+tył , kaseta , łańcuch korby z przodu nie wymieniam.Złożyłem Shimano Deore XT oraz Sram X9 od razu mówię że dopiero zaczynam poznawać sprzęty itp rowerowe więc nie piszcie odpowiedzi w stylu "Przecież ci nie wejdzie ta kaseta" itp. jestem laikiem :) i myślę że dobrze złożyłem dysponuję budżetem 1000zł na cały osprzęt i złożyłem takie 2 grupy :

Shimano XT

(920zł z przesyłką)

Sram X9

(900zł z przesyłką)

Pytania:

1 Czy muszę zmienić też korbę przednią ? czy to akurat nie ma różnicy

2. Co lepsze Sram czy Shimano pomiędzy X9 a XT (wiem że opinie są bardzo podzielone)

3. Czy do kasety Srama muszę mieć również łańcuch Srama? Czy może być Kmc czy Shimano ale wolałbym jak wszystko np srama to wszystko.

Napisano

Korba ma się dogadać z przednią przerzutką. Jeśli pojemności są takie same, to nie musisz zmieniać. Jak nie są... to może być różnie.

Co lepsze, to sam sobie odpowiedziałeś: rzecz gustu.

A łańcuch może być dowolnego producenta, byleby pasował do ilości zębów kasety (choć i to niekoniecznie  :icon_cool:)

Są jakieś konkretne powody, dla których kupujesz kasetę i przednią przerzutkę XT? Bo zysk w jakości pracy praktycznie nie wystąpi, a co najwyżej możesz zyskać na masie (przy czym i tak większą różnicę zrobi, czy weźmiesz na przejażdżkę klucze do domu, czy też nie).

Napisano

Chcę mieć porządny osprzęt bo ten się sypie już a dużo opinii czytałem że u srama x9 i u shimano xt są bardzo dobre i można złożyć tak do 1000-1200 chyba że masz lepszy pomysł żeby złożyć cały osprzęt 10 rzędów żeby było płynnie , estetycznie i ładnie wyglądało najlepiej od 1 producenta ,

Napisano

ceny trochę spore, w 2 zestawie nie policzyłeś manetek, taniej wyjdzie na shimano niż na sramie

Kaseta Shimano Deore XT CS-M771 Dyna-Sys 10-speed 159zł

Łańcuch Shimano Deore XT CN-HG95 Super Narrow 10-speed 77zł najlepiej kupić 2 szt. + spinka 

Manetki Shimano Deore XT SL-M780 Rapidfire Plus 2/3x10-biegowe komplet 259zł

Przerzutka Tylna Shimano Deore XT RD-M786 Shadow+ 10-speed czarna 209zł

Przerzutka Przednia Shimano SLX FD-M671 Down Swing 3x10 40/42T 75zł

sram wyjdzie drożej :) ale jak chcesz to weź tylko manetki sram x9, przrzutkę tył sram x9 type 2, ewentualnie jak chcesz by było w miarę jednolicie to przerzutkę przód x7  resztę jak w zestawie powyżej (będzie pasowało nie szkodzi że ionne firmy)
w tą kasetę srama 1070 bym się nie pchał w tej cenie bo za to masz 2 xt 

Napisano

a kto bogatemu zabroni :) jak chce xt to będzie xt, osobiście bym wrzucił kasete deore (slx i xt widzę że 5 zł różnicy) i pomyślał jeszcze nad korbą slx bo nie wiadomo w jakim stanie jest stara.

Napisano

Jak wspominałem jestem zielony w osprzęcie póki co i na razie się uczę więc po prostu myślałem że jak np kaseta xt to może się źle dogadać ze sramem np i złożyłem sam xt ale jak coś to możecie mi polecić takie zestawienie manetki , przerzutki przód tył , kaseta i łańcuch żeby były porządne , lekko chodziły i ciche w miarę ja obecnie mam przerzutkę z przodu shimano tourney czyli najgorsze co może być z shimano ale w miarę chodzi z tyłu shimano acera przerzutka łańcuch SRAM PC951; Kaseta sram PG 950 11 X 32, 9 -rzędowa manetki acera jak chcecie to możecie mi coś lepszego złożyć bo ja czerpię póki co opinie z internetu i np zamiast tej kasety i łańcucha które są drogie możecie włożyć co innego tańszego i może nawet lepszego :)

Napisano

znane są i uskuteczniane mieszanki shimano, sram, campagnolo i kmc wszystko chodzi wiec z mieszaniem nie ma problemu
ten zestaw co ci wypisałem jest już na wysokim poziomie, możesz zamiast kasety xt kupić deore i za pozostałe pieniądze korbę slx, do tego jeszcze nowe linki i pancerze i będzie git.
przejście z tego co masz na xt to spora różnica

• Mod Team
Napisano

Jakbyś dużo i ze zrozumieniem czytał to by nie było w tym zestawieniu takich kwiatków jak chociażby kaseta XT. Parcie na znaczek i tyle.

Z ciekawości: co jest złego w kasecie xt? Według mnie jest sporo lepsza od slx i warto wydać na nią kasę :)
Napisano

Złego? W sumie nic, o ile priorytetem jest urwanie kilku gramów i posiadanie pająka alu. Kilka razy tańsza Acera czy Alivio będzie działała równie dobrze. Po prostu na pewne rzeczy nie ma się co napalać dla znaczka. Manetki XT tak, przerzutka tylna tak, przednia niekoniecznie, hamulce też niekoniecznie, łańcuch nie, itp. itd.

Napisano

różnią się 
no to chyba trza będzie odpuścić sobie xt i pomyśleć nad slx :) 
to i tak będzie duży skok techniczny z tego co masz :) 

Napisano

Pewnie znowu ma na myśli "wszystko slx" kontra "wszystko XT", ba rdziej racjonalnie na razie ten temat cos nie podchodzi...

Druga sprawa - mowa była o 10 rzędach więc raczej nie z m662.

A trzecia sprawa - czy ilość histerycznych wpisów nt tej przerzutki odpowiada ilości jej niezadowolonych użytkowników czy to tylko powtarzanie, głównie po jednym serwisancie udzielającym się na forum?

Napisano

czyli konkretna odpowiedź slx cały czy xt bez korby mogę kupić xt i się przemęczyć na tej korbie jeżeli wiem że będzie to o wiele lepszy zestaw a z czasem można dokupić korbę slx albo xt :D

Napisano

Co sądzicie o przerzutce tylnej shimano w wersji shadow? bo generalnie czytałem opinie że wersje shadow trudno wyregulować i ogólnie :P

Shiryu a może być np. manetki XT , przerzutka tył i przód xt reszta slx? może jeszcze kaseta xt :P
Napisano

Witam!

Według mnie jedną z najlepszych opcji jeśli chodzi o jakość/ cena to:

- manetki, przerzutka tył XT

- korba, przerzutka przód SLX

- kaseta: jeżeli jest bębenek aluminiowy bez zabezpieczenia to kaseta powinna być na pająku czyli XT lub coś ze Srama, jak jest bębenek stalowy lub aluminiowy z zabezpieczeniem to kaseta klasy Deore lub SLX wystarczająca

- łańcuch, tu zdecydowanie polecam Campagnolo ( cena wysoka ale warto )

+ oczywiście obowiązkowo nowe pancerze i linki i taki zestaw polecam - sam taki posiadam i chodzi super.

Napisano

Generalnie to nie doczytałeś że chodzi o współdziałanie z kasetą 11-28, co ponoć trudno jest w wyregulować lub jest to wręcz niemożliwe. Osobiście nie potwierdzę, bo nie interesują mnie kasety o tak wąskim zakresie.

Jak już wspomniano mieszać sobie możesz prawie dowolnie. Po prostu warto brać z każdej grupy to co jest najlepsze i opłacalne a nie tylko kosztuje za znaczek i kilka gramów mniej, vide kaseta czy hamulce XT. A jeśli szukasz przede wszystkim trwałości to w ogóle możesz się zawieść na wyższych grupach. Jeśli nie jeździsz w trudniejszych warunkach to w sumie i tak jest to przerost formy nad treścią, zmiany bardziej dla lepszego samopoczucia.

Napisano

Dzięki modrzew i tak zrobię raczej bo w sumie nie ma co się aż tak nad tym "spuszczać" :D 

Witam!

Według mnie jedną z najlepszych opcji jeśli chodzi o jakość/ cena to:

- manetki, przerzutka tył XT

- korba, przerzutka przód SLX

- kaseta: jeżeli jest bębenek aluminiowy bez zabezpieczenia to kaseta powinna być na pająku czyli XT lub coś ze Srama, jak jest bębenek stalowy lub aluminiowy z zabezpieczeniem to kaseta klasy Deore lub SLX wystarczająca

- łańcuch, tu zdecydowanie polecam Campagnolo ( cena wysoka ale warto )

+ oczywiście obowiązkowo nowe pancerze i linki i taki zestaw polecam - sam taki posiadam i chodzi super.

Po co campagnolo łańcuch jak shimano w zupełności wystarczy i tak będzie lepszy od tego co mam a po co kase wydawać linki i pancerze sprawdzałem i są w stanie 5+ :) więc nawet nic zdejmować nie muszę tylko po przepinam przerzutki i wsio :D

Złożyłem takie coś i tak chyba zostanie : 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...