Skocz do zawartości

[chwyty, rekawiczki, xc] Szukam solidnych chwytów i rękawiczek

johnnyno

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Możecie polecić jakieś dobre chwyty i rekawiczki (krótkie) do maratonów.

Zastanawiam się nad takimi wyprofilowanymi chwytami, ktoś ma z tym doświadczenia?

Generalnie chodzi mi o większy komfort i dobry chwyt.

No i żeby chwyty się nie przesuwaly ani obracały..

Budżet ok 150-200 zł.

Ale im mniej tym lepiej :P

Z góry dzięki!!

Napisano

Chwyty kierownicy - ESI - CYKLOTUR.com bierz najgrubsze, nie potrzeba rękawiczek.

Najgrubsze czyli Extra Chunky ESI?

Serio bez rękawiczek można jezdzic?? :) Biorę!!

• Mod Team
Napisano

Serio bez rękawiczek można jezdzic??

Ja zrezygnowałem z rękawiczek po założeniu tych chwytów. Uważam że w rękawiczkach jeździ się mniej komfortowo.

Ale ręka ręce nierówna więc obciąć sobie nie dam że Tobie będzie równie wygodnie.

Napisano

Nie chcę zakładać nowego temu, a też mam pytanie o chwyty. Chodzi o takie które po 10-15 godzinach nie będą powodować że łapy mam jak górnik (starta guma). Do tej pory był  przełaj/szosa (owijki) i problemów nie miałem. 

Teraz różne "gumiaki" od starych ProfileDesign, przez nowsze bbb i jakieś noname i za każdym razem ręce mam jak bym ten rower z ziemi wykopywał. Rękawiczek prócz okresu zimowego nie używam. Mam szukać "nie czarnych" czy jakieś inne sugestie co do marek?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dodam dwa krótkie zdania o tych żelowych chwytach Mortopa. Od strony jazdy bez rękawiczek ;-)

Ogólnie wszystko gra, oczywiscie nie brudzą. Minus jest taki że podczas upałów, a zwłaszcza gdy jesteśmy gdzieś w górkach i trzeba mocniej trzymać kierownice, to niestety chwyty zachowują się jak kawałek twardego plastiku. Co w połączeniu z potem powoduje że dłoń bardzo nie fajnie się ślizga po całości, jest spory problem z przyczepnością. Jak jest sucha wszystko gra. Pewnikiem w "gumowych" pot minimalnie wnika w strukturę gumy i ten problem jest zminimalizowany. O wygodzie nie będę pisał bo każdy ma tutaj inne preferencje. Mi pasują.

Napisano

Do tej pory był  przełaj/szosa (owijki) i problemów nie miałem

Nic nie stoi na przeszkodzie żeby na prostej kierownicy też używać owijki :) Ja mam i sobie chwalę. Nawijasz jak chcesz, cienko, grubo, jedna czy dwie warstwy. Możesz nawet nawinąć sobie na środku gęściej i będziesz miał kształt "ergo" ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...