Skocz do zawartości

[piasty] Standardy mocowania piast do ramy

dawid

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolejna nowość :)

Boost 110x20mm, w stosunku do 110x20mm pewnie tylko różni się przesunieciem mocowania tarczy hamulcowej ;)

zapewne nie jeden pomyli się przy zakupie widelca czy piasty 

Napisano

A to nie były czasem ośki 20x100mm? W przypadku piętnastki boost to 110mm, a nie-boost 100mm. W dwudziestkach jest inaczej? Boost i nie-boost mają taką samą długość? Jeśli tak jest to faktycznie będzie pomyłek przy zamówieniach.

Napisano

Dotychczas (właściwie nowe jest już ponad rok) mieliśmy 20x110 ale z offsetem dla flanszy mocowania tarczy 15,2mm a boost ma 10,2. Np. RUX suntoura od modeli rocznikowych 2018+ z osią 20 są już pod boost. Stara piasta wejdzie w nowy widelec (potrzebna podkładka pod tarczę + dłuższe śruby).

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Takie pytanie: czy da się 'zwykłą' piastę szosową 130x9mm przerobić na piastę z 'zakręcaną' osią Thrubolt?

W pierwszym poście tematu jest, że ta oś pasuje do ram do których pasują piasty 135x9, a czy jest taka oś ale do ram typowo szosowych 130x9? I drugie pytanie czy da się taką oś zastosować ze 'zwykłą' piastą pod QR 130x9mm? Np. Takim DT Swiss 340?

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Niby wystarczy, ale czy to jakiś minimalnych luzów na kole nie spowoduje to trzeba by przetestować. Przecież ośka przed zaciśnięciem ma pewien mały luz w piaście, chociażby po to żeby móc ją rękami wyjąć. No i dla ścigantów raczej słabe rozwiązanie. Łapiesz gumę i szukaj sobie w trawie tulejek po tym jak koło wyciągniesz. :) 

Napisano

Ja mam u siebie w Primalu dokładnie takie adaptery na tył. Faktycznie założenie koła w pojedynkę bywa upierdliwe. Luzów nie ma absolutnie żadnych - bardzo pewnie się to wszystko trzyma. Trzeba pamiętać, że linia łańcucha pozostanie standardowa a nie boostowa co przy zastosowaniu korby boost będzie działać co najwyżej średnio. Natomiast stosowanie korby standardowej do boostowej ramy bardzo ograniczy możliwość założenia większego blatu. W Primalu max blat dla linii 50mm (standardowej 1X) to 30T dla linii na 51,8mm (coś pomiędzy standardem a boostem) to 32T.

IMG_20181019_001621.jpg

Napisano

Na przodzie nie będzie problemów kompatybilności o których wspomniałem.  Ale z drugiej strony tyle kasy za alu widła dać? W każdym razie adapterów też szukaj na Ali (jakieś śmieszne pieniądze tam płaciłem za nie).

Napisano

Ostatnio klinet przyniósł kierownicę węgielną z ali żeby mu założyć (bo sam dynamometru nie ma). Jakiś no-name, riser 740mm. Wziąłem tą kierownicę do ręki i śmiech. Dałem mu do porównania węgielnego ritcheya w tych samych wymiarach, który akurat mi się wala po warsztacie. Popatrzył, zajrzał do środka, wrzucił swój nabytek w milczeniu do kubła na odpady i poszedł sobie ;). Zrozumieliśmy się bez słów :). Kierownica była jakieś 50g lżejsza od ritcheya (o 25-30%), jakość wykończenia jakby ktoś na zewnątrz ją heblował i niespecjalnie przejmował się, że musi być w przekroju okrągła (wielokąt nieforemny ;)), w środku po prostu dramat (podejrzewam, że byłby problem z montażem korków nawet).

• 2 tygodnie później...
Napisano

Koledzy mam takie pytanie: posiadam rower Marin Rift Zone 1 i chce wymienić tylne koło na standard boost 148mm. Oryginalne koło jest 141mm + adaptery na końcach osi a rama jest 148mm na sztywną oś. Kupuję koło na boost 148mm i zastanawia mnie tylko sztywna oś, a w zasadzie jej drugi koniec, czy przy ośkach są dołączone nakrętki do ramy ?

Napisano

mógłbyś precyzyjniej opisać o co pytasz? albo podesłał zdjęcia z objaśnieniem co masz na myśli, bo to co piszesz średnio trzyma się kupy

Napisano

Rama jest w standardzie boost a piasta to 141mm + adaptery i skręcana jest ośką qr. Chciałbym złożyć koło w standardzie boost i założyć do tej ramy. Będę musiał dokupić oś thru axle 12x148 i nie wiem czy razem z ośką jest dodawana nakrętka na drugą stronę czy nie. To co teraz jest to zwykła nakrętka pod qr. Jaśniej ?:)

Napisano

dalej sie to kupy nie trzyma.
Ze specyfikacji roweru na stronie wynika że rama jest pod Boost 148x12mm. 
Twierdzisz że masz piastę 141mm qr - czyli że sprzedali Ci rower z kołami które nie pasują do roweru

Oś 148x12mm jest elementem ramy jeżeli nie ma jej w ramie to najlepiej zwrócić się do sprzedawcy/dystrybutora roweru/ramy i tam dokupić oś

Jeżeli jednak rama jest na standard 141mm qr, to piasta 148x12mm nie będzie pasowała do takiej ramy. Chyba że producent stosuje wymienne haki w ramie, to wtedy trzeba by dokupić specjalne haki i oś do ramy

Najlepiej podeśli zdjęcia jak wygląda piasta w rowerze i haki ramy, bo prawdopdobonie mylisz pojęcia

Napisano

No widzisz a w pierwszym wpisie napisałem, że są adaptery. Nie, nie mylę pojęć, Po prostu się nie rozumiemy. Koło ma piastę 141mm ale oś jest dłuższa (czt. 148mm)  i ma po obu stronach adaptery tak aby koło weszło do ramy pod 148mm ale jest zamykane na zwykły qr. Wyjaśniłeś mi, że muszę się udać do sklepu i za to dziękuję. Zrobie zdjęcia koła i ramy.

Napisano

rzeczywiście masz rację. 

Jest tam zapisane że rower ma koła 141mm qr z możliwością adaptacji ramy do 148x12mm. Podeślij i tak foty jak to rozwiązali, bo ciekawe to jest. Przypuszczam że montaż kół będzie niepraktyczny w systemie 141mm qr.

Ze zdjęć które znalazłem niewiele widać, ale przypuszczam że wystarczy jak dokupisz oś. 148x12mm u producenta, ewentualnie spytaj go/zmierz jaki jest skok gwintu w ramie, to wtedy odpowiednią oś DT będziesz mógł kupić. 

Napisano

Pytanie czy po wyjęciu adapterów z jednej strony masz otwór 12mm a z drugiej gwint w haku ramy (w zależności od skoku tego gwintu i kształtu haka bez gwintu dobierasz oś. Jesli gwintu brak lub otowory maja większą średnicę to pytanie do marina odnośnie rear axle kitu.

Napisano

A więc wygląda to tak:

c9b8f46e521124c8med.jpg

adb50769db15789dmed.jpg

eeae4008345fe127med.jpg

b22f3b17489eef9fmed.jpg

494449c20a93b55bmed.jpg

200c2495ef3c1057med.jpg

W ramie jest gwint. Czy w jego miejsce wkręcam oś ? czy właśnie tam ma być jakaś nakrętka?

Zdjęcia 3 i 4 to te właśnie adaptery czy dystanse, zwał jak zwał a cała ośka ma właśnie 148mm.

Czy z przedostatniego zdjęcia można wypatrzyć jaki jest gwint ? tzn jego szerokość. Ośki DT mają 1.0 lub 1.5 lub 2.0 chyba?

Napisano

tak, oś wkręca się w ten gwint

suwmiarką zmierz skok gwintu. Możesz jeszcze podrzucić zdjecie ramy od strony tarczy, bo są osie które na płasko przylegają do haków ramy, a są też osie ze stożkiem

Napisano

Mi to wygląda na standard x12 booat. Gwint M12x1, długość gwintu 15mm, długość osi 168,5mm. Upewnij się mierząc skok gwintu.

Teraz, Dokumosa napisał:

Mi to wygląda na standard x12 boost. Gwint M12x1, długość gwintu 15mm, długość osi 168,5mm. Upewnij się mierząc skok gwintu.

Napisano

Poczekaj bo pisałem o M12x1 (czyli skok 1mm) i to jest standard x12 boost - i tam jest łeb śruby stożkowy (ew. odpowiednia podkładka). I szczerze powiedziawszy nie kojarzę standardu ze skokiem 1,5mm i łbem stożkowym a chyba taki powinien być u Ciebie chyba, że źle widzę ze zdjęć. Đno otworu gdzie wchodzi śruba jest płaskie czy stożkowe?

Napisano

Tam jest płasko. A skok na gwincie jest 1.5 więc pewnie nie standard :). 

Dla porównania miałem dostęp do haibike'a i tam była oś też wkręcana do ramy ale miała skok 1.75 mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...