Skocz do zawartości

[Korby + Suport] Wymiana

miki111390

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, szukam korb i suportu do mojej Retro Kolarki. Chciałbym wymienić moje stare korby i suport które są już zmęczone latami użytkowania. Mam problem bo kompletnie nie wiem gdzie szukać i na co patrzeć. Proszę o pomoc.

Długość starej korby TO 170 mm, a blaty miały 42 i 52 ząbki. Stary suport to suport klasyczny, w standardzie BSA, lewa miska prawy gwint, prawa miska lewy gwint, Długość mufy 68 mm. Średnica gwintu 35 mm. Poprzednia ośka miała długość 125 mm.

Z góry raz jeszcze dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. 

• Mod Team
Napisano

Do tej ramy skoro masz gwint BSA możesz sobie wsadzić każda jedną korbę szosową jaka ci sie spodoba ;) podaj zakres pieniężny to sie coś znajdzie.

Napisano

Ile masz przełozeń z tyłu kolego? Za 500 zł to już korbę na 10tke dostaniesz bez problemu , a wydaje mi sie że twoja stara kolarka max 7-8 rzedów posiada. Jeśli ruszysz stara korbe to raczej na pewno musisz zmienic tez łańcuch i kasete bo sie stare z nowym nie przyjmie niestety. Więc cały napęd do wymiany.

Napisano

Bardzo dobrze o tym wiem dziabolku lecz miki pisze że ma starą korbę także wnioskuję, że jest "troszeczkę" podjechana...,a chyba sie zgodzisz że napęd będzie pięknie hulał z nową korbą. Zapewne wiesz że korba nie jest niezniszczalna i że nawet w rowerze szosowym gdzie przeciążenia są delikatnie mówiąc mniejsze i narażone na słabsze ścieranie + w znacznym stopniu mniejsza ilość syfu z zewnątrz - potrafi się jednak zużywać. Tymbardziej jeśli nie będzie na dziewiątkę lub dziesiątkę (a najprawdopodobniej tak jest - lecz tego jeszcze nie wiemy) cena zestawu jest raczej nie tak straszna więc wydaje mi się ,że warto by wymienić wszystko. Stąd moja rada... :thumbsup: .poparta wierz mi niemałym doświadczeniem.  Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...