miki111390 Napisano 17 Stycznia 2015 Napisano 17 Stycznia 2015 Witam, szukam korb i suportu do mojej Retro Kolarki. Chciałbym wymienić moje stare korby i suport które są już zmęczone latami użytkowania. Mam problem bo kompletnie nie wiem gdzie szukać i na co patrzeć. Proszę o pomoc. Długość starej korby TO 170 mm, a blaty miały 42 i 52 ząbki. Stary suport to suport klasyczny, w standardzie BSA, lewa miska prawy gwint, prawa miska lewy gwint, Długość mufy 68 mm. Średnica gwintu 35 mm. Poprzednia ośka miała długość 125 mm. Z góry raz jeszcze dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Mod Team Puklus Napisano 18 Stycznia 2015 Mod Team Napisano 18 Stycznia 2015 Do tej ramy skoro masz gwint BSA możesz sobie wsadzić każda jedną korbę szosową jaka ci sie spodoba podaj zakres pieniężny to sie coś znajdzie.
miki111390 Napisano 18 Stycznia 2015 Autor Napisano 18 Stycznia 2015 Do 500zl zestaw: Korby i suport. Jak możesz to tańszy i droższy wariant bym prosił. Korby koloru czarnego.
thirdEye Napisano 22 Stycznia 2015 Napisano 22 Stycznia 2015 Ile masz przełozeń z tyłu kolego? Za 500 zł to już korbę na 10tke dostaniesz bez problemu , a wydaje mi sie że twoja stara kolarka max 7-8 rzedów posiada. Jeśli ruszysz stara korbe to raczej na pewno musisz zmienic tez łańcuch i kasete bo sie stare z nowym nie przyjmie niestety. Więc cały napęd do wymiany.
dziobolek Napisano 22 Stycznia 2015 Napisano 22 Stycznia 2015 Niekoniecznie - to kasetę razem z łańcuchem się powinno wymieniać, ale nie korbę
thirdEye Napisano 22 Stycznia 2015 Napisano 22 Stycznia 2015 Bardzo dobrze o tym wiem dziabolku lecz miki pisze że ma starą korbę także wnioskuję, że jest "troszeczkę" podjechana...,a chyba sie zgodzisz że napęd będzie pięknie hulał z nową korbą. Zapewne wiesz że korba nie jest niezniszczalna i że nawet w rowerze szosowym gdzie przeciążenia są delikatnie mówiąc mniejsze i narażone na słabsze ścieranie + w znacznym stopniu mniejsza ilość syfu z zewnątrz - potrafi się jednak zużywać. Tymbardziej jeśli nie będzie na dziewiątkę lub dziesiątkę (a najprawdopodobniej tak jest - lecz tego jeszcze nie wiemy) cena zestawu jest raczej nie tak straszna więc wydaje mi się ,że warto by wymienić wszystko. Stąd moja rada... .poparta wierz mi niemałym doświadczeniem. Pozdrawiam
dziobolek Napisano 22 Stycznia 2015 Napisano 22 Stycznia 2015 Wbrew pozorom starsze komponenty są baaaardzo żywotne
thirdEye Napisano 22 Stycznia 2015 Napisano 22 Stycznia 2015 I tu się z tobą zgodzę...stare a nowe to niestety dzień do nocy... . "Sad but true..."
miki111390 Napisano 23 Stycznia 2015 Autor Napisano 23 Stycznia 2015 Z tylu jest kaseta 6 biegowa, ale z bdb stanie i nie chcę jej wymieniać. Potrzebuje nową korbe wraz z suportem, z resztą Sb poradzę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.