Skocz do zawartości

[napęd] wymiana poszczególnych podzespołów napędu

frigodaw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie!
Od czerwca 2013 roku jestem posiadaczem takiej oto maszyny:
http://www.rowerymerida.pl/produkt561/crossway-40-d-rower-merida.html

Już na samym początku przerobiłem go pod typowego trekkinga: zamontowałem bagażnik, błotniki etc. Rower w sezonie służy mi zarówno do jednodniowych wycieczek jak i wielodniowych wypraw z sakwami. Generalnie jeżdżę cały rok, bez względu na temperaturę czy pogodę. Do dnia dzisiejszego zrobiłem na nim około 7200km.

Rower był w serwisie jeden raz, na wiosnę ubiegłego roku. Sam głównie zajmuję się tylko czyszczeniem i smarowaniem łańcucha oraz regulacją przerzutek. Stąd mój post, gdyż na wiosnę znowu będę go serwisował (zima pewnie da mu trochę w kość). Jakie komponenty na pewno będą nadawały się do wymiany? Z tego co czuję/widzę to na pewno zestaw łańcuch + kaseta (zwłaszcza po zimie). Co z resztą? Nie znam się dokładnie na wymianie napędu, dlatego chciałbym idąc na wiosnę do serwisu zanieść od razu niezbędne części do zamontowania. 

Czytałem temat o wymianie napędu:
http://www.forumrowerowe.org/topic/122125-napedwymiana-napedu-w-kilku-zakresach-cenowych-od-6-do-10s-aktualizacja-240214/
Co byłoby warte uwagi z tych zestawień? Zastanawiałem się nad kasetą shimano HG-51. To co obecnie posiadam w rowerze to raczej nie jest nawet średnia półka, dlatego myślałem żeby zmontować coś z klas osprzętu Deore lub Alivio - tak żeby nie zbankrutować od razu.

Jak sprawy mają się z korbą, przerzutką przednią i tylną po takim dystansie? Zostawić i poczekać jeszcze jeden sezon czy warto coś wymienić?

Napisano

Okay, jutro wrzucę tam zdjęcia. Przy ograniczonym budżecie, w co włożyć większe środki a na czym oszczędzić jeżeli chodzi o napęd?

Napisano

Jak wymieniasz napęd to wymieniasz korbę , łańcuch i kasetę by wszystko ładnie pasowało . Jeśli masz coś brać to coś z klasy alivio/deore jeśli jeździsz trekkingowo tzn - kaseta deore , łańcuch tu nie kupuj shimanowskiego tylko coś z connexa np 800 korba hymm tutaj jeśli masz brać stare alivio to nie warto bo tourney to właściwie to samo . A co z przerzutką ? Jeśli jest też zużyta  to weź sobie najnowszego alivio 2015 . Jeśli ci nie przeskakuje nic , łańcuch się nie ślizga to nie wymieniaj .  Napęd to około 180-200 i za przerzutkę 120-130 zł . Na rowerze się nie powinno oszczędzać . :-) 

Napisano

Kaseta shimano hg-51 to alivio czy deore? Na każdej stronie internetowej piszą coś innego. Interesuje mnie wersja 8 rzędowa 11-32. Chyba, że do jazdy trekkingowej inne przełożenia będą lepsze. Póki co nie narzekałem na te rozwiązanie.p

Różnicy między korbą alivio a tourney nie ma? Bo deore to kilkadziesiąt złotych więcej..

Przerzutka shimano alivio czy lepiej deore? Różnica zauważalna? A co z przerzutką przednią? Jej eksploatacja jest raczej niewielka.

• Mod Team
Napisano

Wszystko co tyczy sie 8 rzędów to max alivio, deore od zawsze miało 9 a pierwsza ichnia kaseta to było 50-9 bodajże ale to stare dzieje.  W chwili obecnie connex 800 powoli traci na jakości pewnie za sprawą znaczącego wzrostu sprzedaży. Natomiast czejny jak kmc x8.93 czy jak mu tam było sprawdza sie ciągle dobrze.

Pisałem to wielokrotnie, nie jest ważne jaką masz kasetę, równie do brze możesz mieć XT jak i HG30 (czy nawet HG20 ale ona w 8s nie występuje) i mając dobry łańcuch, czy nawet 2-3 łańcuchy zmieniane na czas osiągniesz podobne rezultaty na obu kasetach a jest to nawet 15000km.

Tak że pamiętaj, kasetę to nawet i używaną w dobrym stanie można kupić ale łańcuch zawsze musi być porządny.

Napisano

Nie chcę wydawać pieniędzy dwa razy. Mieszkam na Śląsku, na pograniczu Kotliny Oświęcimskiej, także teren mam trochę pagórkowaty a trochę płaski. Na rok robię około 3500km, także potrzebuję czegoś co posłuży mi jeszcze parę lat i nie da się tak szybko zimie. Mój budżet to około 300zł, ale jeżeli będzie potrzeba to może to być więcej.

Co z przerzutką przednią? Używam ją rzadziej niż tylnej. Po jakim czasie zaleca się wymianę?

Napisano

Nie wiem jakie są różnice między deore a alivio. Miałem deore, którą niedawno zmieniłem na SLX i przepaści w działaniu nie ma. Tak na marginesie to mam kompletny napęd czyli koła, kasete 9rz hg30, łańcuch hg53, korba shimano 391 (z wymiennymi blatami, co jest plusem), przerzutka tył deore 591, którego to zestawu mógłbym się pozbyć gdybyś był zainteresowany. Całość po przebiegu około 2500km.

Napisano

Jeśli chodzi o przerzutkę na rok 2015 shimano wypuściło nowe alivio http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/tylne-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-tylna-alivio-rd-m4000-9rz-sgs-tytanowa-shimano,363541.html lepsza jak stare deore . Ja mam SLX'a wziąłem go tylko dlatego , że ma on wózek gs ( średni) tak to bym brał alivio , lepsze modele deore obsługują 10 rz. 

Napisano

Z tego co widzę to jest też wersja dla rowerów trekkingowych. http://www.alerower.pl/p4605,przerzutka-tylna-shimano-alivio-rd-t4000-9-biegow-sgs-czarna.html Lepiej brać tą czy wersję shadow dla MTB? Druga sprawa, czy obsłuży bezproblemowo moją 8-rzędową kasetę? Będę brał model HG-51 11-32 (8sp). I ostatnia kwestia, długi wózek ponoć nie jest konieczny. Jak to z tym bywa?

Przerzutki "trekkingowe" różnią się konstrukcją od mtb, także w obrębie tej samej grupy (dlatego wersje trekkingowe są wydzielone w ofercie Shimano). Mają lepiej współpracować z kasetami o mniejszym zakresie (11....28). Mają klasyczną konstrukcję, gdyż ani Shadow ani "sztywniejszy" wózek nie są w trekingu niezbędne.

W niektórych kombinacjach napędów średni wózek nie chce obsługiwać wszystkich koronek kasety w połączeniu z wszystkimi tarczami korby - trzeba dobierać długość łańcucha nie zawsze z pozytywnym skutkiem - może on wisieć i wtedy przerzutka obsłuży wszystkie kombinacje, albo nie wisieć i zawiesi się na kombinacji blat - duża (duże) koronki kasety. Na skrajnych kombinacjach się nie jeździ jednak czasami się o tym zapomina wrzucając takie zestawienie - dyndający łańcuch jeszcze ujdzie ale za krótki to ryzyko urwania przerzutki/haka lub w mniej nieprzyjemnej wersji zablokowanie napędu. 

Jest też szansa że jeśli masz kasetę "asfaltową" czyli powiedzmy do 28 zębów to shadow nie będzie chciał jej sprawnie obsługiwać. 

Moim zdaniem kombinowanie w takim przypadku jak Twój jest bez sensu.

Napisano

Znalazłem coś takiego: rowertour.com/shimano-deore-rd-m610-sgs-przerzutka-tylna-shadow-10rz.html

Tak apropo to na trekking kaseta 8sp będzie wystarczająca czy lepiej 9sp? Nie zastanawiałem się nad tym wcześniej bo to by się wiązało z wymianą manetek.

Czyli przerzutka, która obsługuje 9-rzędowe kasety obsłuży też 8 rzędowe a ta która obsługuje 10-rzędowe kasety obsłuży też 9 rzędowe, ale już nie 8? Bo tak wynika z tego co piszecie wyżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...