TomekTuptak Napisano 19 Grudnia 2014 Napisano 19 Grudnia 2014 Witam!Przymierzam sie do zlozenia nowych kol do roweru trkingowego.Zastanawiam sie nad wyborem obreczy pomiedzy Mavic cxp22 a cxp33.Chce takie obrecze gdyz z doswiadczenia wiem ze najlepsze opony na asfalt i lekkie szutry i sciezki lesne to rozmiar pomiedzy 28 a 32.Obecnie uzywam opon schwalbe marathon w rozmiarze 38 i jest to maximum jakie moge zmiescic w moim rowerze , a rower to trekking przerobiony na taka niby szosowke z blotnikami i hamulcami mini v-brejk i kierownica szosowa.Osobiscie stawiam na cxp33. Jednak jak widze jest to obrecz 2 komorowa a cxp22 trzy komorowa. Jak te 2 obrecze maja sie do siebie jesli chodzi o wytrzymalosc? Laczna waga do obciazenia tych obreczy bedzie pomiedzy 100 a 120 kg. ( rower, czlowiek, ekwipunek ). Pozdrawiam
Tofi Napisano 19 Grudnia 2014 Napisano 19 Grudnia 2014 Jeżeli lekkie szutry to bardziej 32-35. A interesowałeś się obręczami rigida? Mam rigida sputnik, ale jeżeli chcesz węższe (pod 28-32) to przyjrzyj się rigida chrina. Wagowo tak samo, ale zamiast normalnych eyeletów mają eyelety łączące obydwie warstwy, więc są sztywniejsze.
graphia Napisano 21 Grudnia 2014 Napisano 21 Grudnia 2014 Osobiście używam obręczy Mavic A 319 w rowerze całkowicie sztywnym. Mam na nie naciągnięte opony Schwalbe Marathon Racer o szerokości 38. Obręcze od dwóch lat zupełnie nie centrowane a nie miały aż tak lekko
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.