Skocz do zawartości

[do 2000zł]MTB który najlepszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zakładam nowy temat, rower ma służyć do jazdy po mieście, wsi, lasach, górkach, a czasem na dłuższe dystanse 50km+ naszym Polskim asfaltem. Doradzono mi 3 modele. Romet  Jolene 2 2013, Kross Level A4 oraz Unibike Evolution. Zdecydowałem się zostać przy 26' calowych kołach. Chodzi mi głównie o to, żeby rower był "solidnie" wykonany i nie trzeba było w nim co jakiś czas wymieniać kolejnych części. Hamulce tarcze hydrauliczne, jakiś dobry amortyzator, żeby nie zakleszczył się po jednym wyskoku na deszcz. Co mi polecacie z tej trójki, lub jakie jeszcze rowery mogę brać pod uwagę?

Napisano

No cóż. Evolution to sprzętowo prawie to samo co A4. Różnica to rozmiar kół i fakt, że A4 ma bardziej sportową geometrię. Oba są bardzo dobre jak na swoją cenę.

Romet jest jeszcze klasę/półtorej wyżej. Więc czysto osprzętowo jest zdecydowanie najlepszy z tej trójki. Nawet takie szczegóły jak rurki (sztyca/kierownica/mostek) ma zacniejszej firmy niż powyższa dwójka.

Napisano

Hmm, Romet najmniej podoba mi się wizualnie z tej trójki, choć bardziej liczy się dla mnie sprzęt niż wygląd. Jest on dostępny chociaż w innej kolorystyce? Jeszcze zostaje kwestia dobrania rozmiaru ramy, 173cm 70kg jaki rozmiar byście wybrali?

Napisano

Nie :)

Tak jak pisałem. Wszystkie 3 są dobre i wszystkie 3 zaspokoją potrzeby przeciętnego terenowego turysty. Romet jednak jest po prostu jeszcze bardziej na wypasie, ma trochę zapasu amatorsko-sportowego. No i raczej wziąłbym go, gdybym chciał jeździć po prawdziwszych górach.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Odświeżam, byłem w sklepach rowerowych i Rometa nie ma, są tylko modele z 2014 roku, Kross Level A4 jest ale z 2014, są też inne Krossy b2 i jeszcze jakieś, są one chyba na 29' stwierdziłem, że nie ma co wybrzydzać i mogę przystać na dowolny rozmiar koła. Większość z 2014 roku, co w takim razie wybrać? Proszę  o jak najszybszą odpowiedź. Pozdro 600

Napisano

Hmm, całkiem wporzo ten kross, nada się też na dłuższe asfaltowe wyprawy? Unibike też już niestety nie ma u mnie, jeśli już to 2014...

Napisano

nada się też na dłuższe asfaltowe wyprawy?

To taki sam klasyczny góral, jak inne, które brałeś pod uwagę. I nadają się i się nie nadają :)

Napisano

Co racja to racja, w sumie to lepiej było by wziąć crossa jeśli chodzi o wyprawy na dłuższą trasę, ale nie chciał bym rezygnować też z jazdy po trudniejszy m terenie. Chyba zostanę przy tym Krossie, nie ma jakichś wadliwych części, ani nic takiego, co mogło by się szybko zniszczyć? Jest chyba najtańszy z tych co dotychczas doradzaliście, więc jeszcze lepiej dla mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...