Skocz do zawartości

[kaseta] kołysząca się kaseta

makiman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!

Dziś usuwałem plastikową osłonkę z pomiędzy kasety a szprych i po skręceniu wszystkiego kaseta delikatnie mi się kołysze gdy koło się obraca.
Przy montażu winno się  dokręcać nakładkę z momentem 40 Nm , jednak nie mam klucza dynamometrycznego... więc zrobiłem to na "czuja".
Na pewno przykręciłem ją dużo lżej niż była oryginalnie skręcona ( musiałem się siłować z odkręceniem) I teraz pytanie.

Czy muszę rozkręcać wszystko i solidnie ją dokręcić ? czy lekkie kołysanie nie niesie za sobą żądnych konsekwencji i mogę pozostawić jak jest? :P

Znalazłem podobny film na yt, żeby zobrazować sprawę:

Pozdrawiam!
Napisano

Wygląda na to że któreś łożysko czy na bębenku albo na piaście jest źle wyfrezowane, możliwe że któraś miseczka jest nie równo wykonana.

Napisano

Jest to związane z odchyłkami kształtu. Może sobie tak falować i w niższych grupach to normalne. Nie przeszkadza w niczym, nie ma się czym przejmować. Można jeździć i w czasie jazdy nigdy to nie jest odczuwalne. Podobno w wyższych grupach osprzętu jest lepiej, ale na pewno też to zjawisko występuje. Nie wiem na ile, bo nie mam nic z wysokich grupo to nie powiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...