Skocz do zawartości

[do 1600] Nowy, czy używany? Kands Energy 1300 2014 vs NORTHTEC CAYON AL 29

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej :)

To mój pierwszy post, a zarazem poszukuję dla siebie pierwszego tak poważnego roweru. 

Mój wzrost: ok. 185 cm
Długość od ziemi do krocza: ok. 84cm
Waga: ok. 75 

Poszukuję roweru głównie na miasto, trochę wypraw w górach (Bielsko-Biała). Rower wolałbym, żeby był nieco wytrzymalszy, a to z tego względu, że jedną komunijną ramę niegdyś złamałem. Głównie z powodu niepoważnej zabawy w skakanie. Kto wie, czy znowu mi coś nie strzeli do głowy ;)

Generalnie przejrzałem bardzo dużo tematów tutaj na forum do 2000zł.

Doszedłem do wniosku, że optymalnym zakupem nowego roweru według Waszych porad byłby:

"KANDS ENERGY 1300 2x DISC ALIVIO 2014"
aukcja: http://allegro.pl/rower-kands-energy-1300-2x-disc-alivio-nowosc-2014-i4283350118.html
Cena jak widać to 1400zł.

Byłem oglądać i generalnie rower prezentuje się w porządku. Trochę koła 26 wydały mi się małe. Jednak dalej nie mogłem się zdecydować. Plus dylemat pomiędzy ramą 19, a 21

Zacząłem dalsze poszukiwania biorąc pod uwagę używane rowery.

Znalazłem taką ofertę:
http://olx.pl/oferta/rower-gorski-alivio-rama-19-hydrauliczne-hamulce-CID767-ID621tb.html#7f717fd883;promoted

Wiem, że NORTHTEC CAYON AL 29 to dość dobry rower. Koła na mój wzrost z tego co czytałem na forum też są ponoć dobre. Dodatkowo na plus przemawiają hydrauliczne hamulce, gdzie w kands energy są tylko mechaniczne. Na minus brak informacji o jakiejkolwiek gwarancji i roczniku tego roweru.

Ostatnia oferta, która dała mi mocno do myślenia:
Kross Level A8 rocznik 2010 zakupiony w 2011 w cenie 1600zł
3 letni rower, który kumpel używa od ponad roku.
Rama: 20"
Dobry osprzęt znacznie lepszy od Alivio czyli SLX oraz Deore XT.
Hamulce hydrauliczne Avid Elixir.
Opony wymienione na: 
Geax Saguaro

Generalnie cena tego roweru to takie moje prywatne maksimum. 
Dla mnie na minus tego roweru to zdecydowanie jego wiek + brak gwarancji. Z drugiej strony sprzedaje go kumpel, który sam jest z niego bardzo zadowolony. Głównie ze względu na przejście na szosówkę. Odnośnie stanu roweru jutro będę mógł powiedzieć coś więcej, gdyż będę odbywał próbną jazdę. Niestety mój brak doświadczenia sprawia, że stan roweru trudniej mi oceniać. 

Co mi doradzacie? Mam mętlik w głowie :)
Chcę dokonać dobrego wyboru z którego byłbym zadowolony. Nie mam kompletnie pojęcia jak dużo będę jeździł. Jednak coś czuję, że jeśli załapię zajawkę, to będę dużo jeździł :)

Ach i oczywiście ostatnia ważna rzecz. Nie znam się na wymianach części, serwisowaniu roweru, przeglądaniu go na własną rękę. Nie znam się na wymianie klocków w hamulcach hydraulicznych + nie wiem czy będę w stanie wygospodarować czas na zdobywanie takowych umiejętności.

Napisano

Nie zazdroszczę wyboru. Kands jest bardzo w porządku, ale jeśli masz mocne depnięcie z dozą szaleństwa w górkach, to może to być jednak za mało. Northec jest ok, ale pod względem osprzętu jest nawet miejscami słabszy od Kandsa, ogólnie to trochę wyższa półka (głównie ze względu na hydrauliki), ale nie dużo. To jeszcze nie jest rower sportowy.

A8 to świetny rower, ale nie wiem przypadkiem, czy nie jest to seria z potencjalną wadą konstrukcyjną ramy. Jakiś czas było tu na forum sporo tematów o tym - niby już testowana przez wiele lat, ale ludziom też pękały nie koniecznie od razu... A jak jeszcze masz zamiar kiedyś na nim skoczyć, to może to będzie akurat to, czego mu będzie brakowało :)

Nie mam zielonego pojęcia, co bym wybrał. Na szczęście masz mały budżet, więc zbyt dużego wyboru nie masz :D

Napisano

Dzwoniłem odnośnie NORTHTEC CAYON AL 29
Oba rowery są roczne, rzadko jeżdżone w bdb stanie.
Uda się obniżyć cenę o 100zł przy odbiorze osobistym. (Odpadają koszty pakowania etc.)

Odnośnie Kross Level A8 2010 
Nie znalazłem informacji na temat tego, aby akurat te ramy się łamały, a dość dużo szukałem.
W zamian znalazłem szczegółową specyfikacje:

Rama - Kinesis hydroforming 7005 triple butted aluminum

Widelec - Rock Shox Tora SL, Pop Lock, 100 mm

Przerzutka przód:

Shimano SLX FD-661

Tył: Shimano Deore XT RD-M772

Hamulec przód: Avid Elixir 5 160mm

Hamulec tył: Avid Elixir 5 160mm

Manetki: Shimano Deore XT SL-M770

Korba: Shimano SLX FC-M660

Suport: Shimano Deore Deore SLX

Łańcuch  Shimano CN-HG53

Sram PG-950 9-speed

Odnośnie bezpośrednio tego modelu, który mam opcję kupić to jeszcze zdjęcie z kwietnia:
http://files.tinypic.pl/i/00535/d376ecetwt17.jpg

Oględziny będą po południu, więc może powiem coś więcej. Jakby się udało wywalczyć 1500 to nie powiem bardzo by kusił ten Kross :)

Napisano

Pytałem się o gwarancje i ewentualny paragon. Coś stękał i powiedział, że spróbuje znaleźć gwarancje i może wystawić paragon / faktury. W sumie nie brzmiało to zbyt pewnie. 

Napisano

Krótka rozmowa telefoniczna
- Ja dzwonie jeszcze z zapytaniem, czy na te rowery są papiery.
- "Yyy Niee, ja wystawiam na nie faktury, nie ma najmniejszego problemu. "
- A numery ram mógłby mi pan podać?
- "Numery może se pan sprawdzić jak przyjedzie i se podjechać na policje sprawdzić czy nie są kradzione, nie ma najmniejszego problemu."

Trochę dziwnie, a nie wydawało mi się, żeby te Northtec były aż taką okazją.

Zrobiłem mały research znalazłem tylko, że podobny rower skradziono w roku 2008 w okolicach śląska:
http://forumrowerowe.pl/viewtopic.php?t=11106

Jednak szukałem tylko w google.

Mam jeszcze szybkie pytanie. 
Otóż pojawiła się nowa opcja:

Unibike Fusion Disc 27.5  2013 rama 19"

Zakupiony w lutym, niemodyfikowany.
Gwarancja  i papiery, wszystko jest.

Cena: 1250zł 
(może uda się 100zł utargować)

Co o tym sądzicie? Opłaca się jechać 20km, żeby go obejrzeć? Koła 27.5 po tym artykule http://www.sogest.com.pl/2013/08/28/zalety-kol-27-5/
mnie przekonują do siebie.

Wiem, że polecacie model 2014 jako droższą alternatywę dla Kands Energy Disc 1300.

Zdjęcia:

pgwc8uu8m3o6_t.jpg

w7h0jzi1nbs8_t.jpg
n6idl03kc98g_t.jpg
skkp6v65mbue_t.jpg

Napisano

Tylko pytanie, bo w aukcji jest napisane, że to  unibike fusion disc 27,5

a jednak szukam parametrów dla tego roweru z rocznika 2013 i nie widzę nigdzie. Są tylko dla modelu z 2014.
Widzę tylko z kołami 26 dla rocznika 2013.

Dobra dzwoniłem. Okazuje się, że kupił z 27.5 bo sam się jeszcze upewniał. Pojadę go zobaczyć co i jak :)

Napisano

Kupiłem ten rower. Byłem z kolegą, który chciał mi sprzedać Kross A8 i się zna. Sprawdziliśmy numery ram w raz z książeczką, wszystko okazało się ok. Paragon, gwarancja + jeszcze niewykorzystany darmowy przegląd.
Rower wcześniej 2 razy jeżdżony po prostu wcześniejszy właściciel kupił sobie samochód, a na rower nie ma czasu :D 

Zapłaciłem 1250zł. Nie chciał się targować, ale i tak moim zdaniem dobra cena :D

ilxj234hi1s3_t.jpg
idl5rbj2rj3b_t.jpg
k4p4fiv7zj7h_t.jpg
cf1xczu2dz2b_t.jpg

Dalej nie wiem o co chodzi z 650B, ale na zdjęciu widać, że właśnie taki napis jest na oponie.

Dzięki wielkie za pomoc :D!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...