Skocz do zawartości

[suport] Wymiana LX

eiden7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Opis: Parę latem temu, jako 14 latek, zażyczyłem sobie rower do jazdy MTB, który przyniósł mi wiele radości. Jednak od pewnego czasu zaczęły się problemy z suportem przez co rozumiem korby, przednie przerzutki i całość zamocowaną w ramię (jak suport to co innego to proszę mnie poprawić). Problemy zaczęły się po wypadku, którego opis pominę. Niestety również przez zaniedbanie i intensywne eksploatowanie roweru poniszczyłem gwinty, jak i samą śrubę (pękła), a całość jest mocno zakleszczona (jednak czytałem, że w serwisie mogą to wyjąć za parę złotych). Niedługo wracam do Polski (obecnie UK) i chciałbym zainwestować parę złotych.

Pytanie brzmi co wymienić by dobrze współgrało z tylnymi przerzutkami i sprawiało niemałą radość. Chciałbym dowiedzieć się jakie są plusy i minusy danego połączenia, o ile takie występują i w czy ma znacznie.

Obecnie posiadam:
Dźwignia przerzutek: Shimano Deore M530 Rapidfire Plus
Przerzutka przód: Shimano Deaore LX M661
Przerzutka tył: Shimano Deaore XT M772
Dźwignia hamulca: Shimano Deore M511
Kaseta: SHIMANO (09) CS-HG61-9 (11-34T)

Jeżeli potrzebne są jeszcze jakieś informacje to proszę o zwrócenie uwagi.

Budżetu, który chciałbym przeznaczyć na wymienioną zmianę powinien wynosić około 200-600 zł - jednak propozycje z wyższymi również z chęcią przeczytam.

P.S. Gdyby ktoś chciał przy okazji udzielić mi wskazówkę do linku, czy napisać tutaj na jeszcze inny temat, a mianowicie: Jak zadbać o przedni amortyzator, który niestety już nie pracuje jak za dawnych lat. - SR Suntour XCR LO
Ponieważ jest to mój pierwszy post na forum - witam wszystkich fanów dwóch kółek napędzanych siłą nóg i nie tylko.  ;)

• Mod Team
Napisano

Trochę nie bardzo rozumiem co chcesz zrobić ?? manetki masz ok, i przerzutki też masz spoko. Jeżeli chcesz coś wymieniać, to nie ruszaj manetek, nie ma sensu, przerzutki wg uznania, miałeś wysoką klasę, to jak chcesz to weź to co miałeś. Odnośnie łańcucha to camagnolo c9.

Napisano

Niestety dopiero dziś mogłem odpisać, gdyż pomagałem się przygotować dziewczynie do półmaratonu.

Konkretnie chcę wymienić całość z przodu (przerzutki, korby, wszystko), do gołej ramy. Ze względu na wypadek, który miałem swego czasu na rowerze niestety napęd nie funkcjonuje jak powinien. Manetki i przerzutki z tyłu zostaną, więc chodzi mi o pomoc w dopasowaniu do wymienionego wyżej kompletu odpowiedniego sprzętu by dawał jak największą satysfakcję podczas kilkudziesięciu kilometrowych tras. :)
A pro po brania tego co miałem to myślałem nad wymianą na coś lepszego - stąd temat na forum.

• Mod Team
Napisano

No to prosta sprawa, kupujesz korbę, jaką sobie tam chcesz, do niej dopasować przerzutkę, czyli pojemności sie powinny zgadzać, najpopularniejsze są 44/32/22 czyli pojemność 22t. 

Jeżeli korba nie jest ze zintegrowana osią, to jeszcze suport dopasowany do korby. poszukaj sobie elementy jaki myślisz zamontować i je tu wymień :P

Napisano

No więc tak, rower który posiadam (z pewnymi mniej znaczącymi zmianami w ciągu paru lat): http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=272&kr=2009
Przerzutka przód http://www.alerower.pl/p1561,przerzutka-przednia-shimano-xt-fd-m772-top-swing.html Prosiłbym o opinię.
A pro po korby to przykładowy: http://extremebike.pl/aerozine-korba-x12fxa3-443222-175-p-428.html Również prosiłbym o opinię.
No i ostatnie pytanie, czego będę potrzebował oprócz wymienionych części. Resztę będę monitorował już z rowerem w rękach. :)

P.S. Gdy będę wymieniał wkład suportu i korby to czy najlepiej szukać połączenia tych samych firm, czy nie ma to większego znaczenia?

• Mod Team
Napisano

Wiec tak, model 772 jest pod kat 63-66 a twoja rama ma 72 ... ta przerzutka mym skromnym zdaniem odpada. Korba jest ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...