Skocz do zawartości

[manetki] Wymiana manetek

pudlo02

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem początkujący jeżeli chodzi o wymianę wszelkiego osprzętu rowerowego a interesuje mnie jedna rzecz - kupiłem niedawno rower z manetkami, o ile się nie mylę, revo-shift. Okrągła manetka 'wbudowana' w kierownicę, którą należy przekręcić w odpowiednią stronę, aby zmienić położenie przerzutki. Jest ona dla mnie o tyle niewygodna, że zabiera dość sporo miejsca na samej kierownicy, dlatego chciałbym się pozbyć tej i kupić manetki, które dźwignię zmiany biegu mają umiejscowioną pod kierownicą. Moje pytanie brzmi - czy każdy rodzaj manetek tego typu, który chce kupić, nadaje się do zamontowania w moim rowerze, czy to nie jest takie proste i jest jakiś skomplikowany podział. Nie wiem gdzie szukać informacji o takich szczegółach, więc proszę o bardzo szczegółowe info, albo o informację, które mógłbym gdzieś przeczytać. 

Z góry dzięki za wszelkie informację!

Napisano

Jeśli obecnie są Revoshifty (jeśli taka nazwa widnieje ja korpusie) to są przerzutki Shimano.

Revoshifty są w wersjach od 6 do 8 biegów - znajdź np na allegro manetki dźwigniowe Shimano z tą samą ilością biegów jaką masz obecnie. 

Napisano

Czyli rozumiem, że chcąc zmienić same manetki muszę jedynie wybrać manetki też od shimano i z taką samą ilością biegów, jak w moim rowerze? I każda z nich będzie pasować?

Napisano

A sama wymiana manetek, tylko i wyłącznie, jest skomplikowana? W większości aukcji przynajmniej widzę, że w zestawie są dołączone linki, je też trzeba wymieniać czy to tylko kwestia wymiany manetki i podłączenia do niej będącej już na miejscu linki?

Napisano

Linki odpinasz od przerzutek (imbus 5 mm), wyciągasz je z pancerzy, demontujesz manetki z kierownicy, montujesz nowe, przewlekasz linki przez pancerze. Tak wygląda procedura samej WYMIANY. Do tego dochodzi kwestia regulacji przerzutek. 

Procedura jest prostsza lub trudniejsza zależnie od tego co masz zamontowane na kierownicy (dodatkowo dźwignie hamulców, chwyty, ewentualnie rogi)

Napisano

Mam tylko chwyty, potem idą same przerzutki a za nimi są zamocowane hamulce, więc nie byłoby większego problemu. O regulacji przerzutek już poszukam informacji po necie, ale dzięki za info o samej wymianie manetek!

Napisano

Masz obecnie Revoshifty, a to wyjątkowa opcja, bo są przy samych chwytach, które są na dodatek z nimi zintegrowane.

Jeśli zmienisz na "klikane" to przydadzą się nowe chwyty i pamiętaj, ze klamki hamulcowe przy montażu trzeba zdjąć, bo manetki normalnie są bliżej środka kierownicy od klamek.

Napisano

Załóż odwrotnie to się przekonasz :teehee: Manetki zajmują tyle miejsca, że jeśli założysz odwrotnie to zwyczajnie palcami do klamki hamulcowej nie sięgniesz. Tak zostało zaprojektowane i tak jest...

Tylko obrotowe manetki są przy samych chwytach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.