luker87 Napisano 16 Kwietnia 2014 Napisano 16 Kwietnia 2014 Witam,Mam zamiar kupic kasete hg-50 z łańcuchem hg-93. Czy taki napęd dłużej pojedzie do końca wraz z korbą Shimano m590?Ostatnio miałem kasete i łańcuch hg50/hg53 i przejechałem do końca 10 000 km.Rozważam rownież kupno zestawu PG-950 z PC-990.
mklos1 Napisano 16 Kwietnia 2014 Napisano 16 Kwietnia 2014 Jak najbardziej jest to dobry pomysł. Im lepszy łańcuch, tym kaseta dłużej przetrwa.
adii22 Napisano 16 Kwietnia 2014 Napisano 16 Kwietnia 2014 Jeśli chodzi o Siemano, to w przypadku kasety nie ma większej różnicy - od Acery do XT różnica jest w budowie, nie materiale zębatek. Co do łańcuchów, nie wiem jak ma się w nich kwestia materiałów. Wiem z doświadczenia, że lepiej jest jeździć na nieco gorszej kasecie + kilka (niekoniecznie) lepsiejszych łańcuchów na zmianę. Bardziej kwestia pilnowania wyciągnięcia łańcucha niż klasy kasety. Wydaje mi się, że lepiej oszczędzić parę groszy (jeśli nie lajtujemy roweru) na kasecie i łańcucha i wydawać co ~3miesiące ~30zł na nowy łańcuch. Po roku mamy kilka łańcuchów i zakładamy najkrótszy co ~400km. Spokojnie możemy tak katować długo napęd. Na moim przykładzie: kaseta HG-50-9, przebieg ~5k, jeden łańcuch (HG53) do przebiegu ~2.5k, szlifowanie i teraz 3 łańcuchy KMC Z9000 na zmianę. Po 2.5k przyjmuje nowy łańcuch. Korba M590 ma nadal oryginalne blaty, ale duży i średni szlifowany po ~3.5k.Szlifowałem napęd, gdyż nie zmieniałem łańcucha w porę. A że byłem pod kreską...
luker87 Napisano 17 Kwietnia 2014 Autor Napisano 17 Kwietnia 2014 Dzięki za odpowiedzi. Słyszałem o jeździe na kilka łańcuchach i wymianie co 1000km na łańcuch najkrótszy, ale to się dopiera opłaca jak się ma lepszą kasete. A tak tylko 10zł dopłace i mam łańcuch Siemano XT lub KMC X9.93.
Ziemko Napisano 17 Kwietnia 2014 Napisano 17 Kwietnia 2014 To się zawsze opłaca. Na przy rotacyjnej zmianie kasetę wymieniasz nawet po 30kkm (a na tym forum ktoś mówił o 63kkm). W przypadku zmiany łańcucha po paru tysiącach kaseta automatycznie idzie do wymiany. Reasumując, zmieniając łańcuch rotacyjnie oszczędzasz na kasecie, która w końcu tania nie jest.
Mod Team Puklus Napisano 17 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 17 Kwietnia 2014 od Acery do XT różnica jest w budowie, nie materiale zębatek. No nie przesadzajmy, różnica jest, może nie jakaś duża jednak jest. Im lepszy łańcuch tym kaseta dłużnej pożyje, teraz tyko pozostaje obliczyć co sie bardziej opłaca , kilka tanich kiepskich łańcuchów i jeden porządny lub 2 pośrednie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.