skonek1987 Napisano 26 Lutego 2014 Napisano 26 Lutego 2014 Witam, jakie opony wybrać w zastępstwie Schwalbe Silento HS328A (28x1,4 37-622 700x35c)? Zależy mi żeby były tak samo cienkie. Głównie asfalt ale jak i zdarzy się runda po lesie to żebym nie był bezbronny. Na asfalcie niskie opory toczenia a obrzeża żeby ratowały na grząskim podłożu. Ze swoich byłem zadowolony ale nie mogę ich już nigdzie kupić (chyba że stare, zleżałe z magazynów...). Szukam i szukam ale że doświadczenia nie mam to ciężko coś wybrać. Dla ułatwienia tak wyglądają Silento
skonek1987 Napisano 26 Lutego 2014 Autor Napisano 26 Lutego 2014 Całkiem ciekawe, tylko jak dla mnie za "łyse". Wyglądają podobnie jak moje wytarte silento, ale jazda w nich po lekko mokrym asfalcie to samobójstwo. Znalazłem ciekawe opony, Schwalbe Marathon Cross, tylko też ich już nie produkują. Wcześniejszym typem były Schwalbe Land Cruiser, tylko środek bieżnika jest zbyt wystający i może wpadać w drobne dziury (jak odstępy kostki na ścieżce rowerowej). Wiem, że jestem wybredny i dlatego potrzebuję fachowej rady
robertrobert1 Napisano 26 Lutego 2014 Napisano 26 Lutego 2014 Wiem, że środek jest łysy i że na mokrym może być strach w oczach jednak byłem na tej oponie w górkach w terenie dość trudnym i najmniejszych poślizgów ani na błocie, ani na kamieniach, ani na korzeniach ani na szutrze nie doświadczyłem. Zapewne w momencie gdy łysa część przestałe pracować zaczynają pracować dość agresywne klocki boczne. Dodam, że miałem oponkę w rozmiarze zaledwie 1,75 chociaż znacznie lepsza byłaby 2,1. Tak więc moja opinia o tej oponie nie jest czysto wirtualna lecz praktyczna.
skonek1987 Napisano 26 Lutego 2014 Autor Napisano 26 Lutego 2014 Dzięki za porządną opinię, jednak taki warunki dla mojego typu jazdy po pewnie z 10% (niestety, warmia, a czasu na parudniowe wypady brak. Marzy mi się taki wypad jak Twój). Dlatego szukam pod kontem jednodniowych jazd po asfalcie, z momentami przedostania się przez wiejskie, gruntowe drogi. Rower Kross Crow Rubble
skonek1987 Napisano 6 Marca 2014 Autor Napisano 6 Marca 2014 Dla kogoś, kto ewentualnie będzie miał podobny dylemat jak ja, dodaje zdjęcie i informację jakie opony kupiłem. Wybór padł na Schwalbe Silento hs421. Były w rozmiarze moich poprzednich opon ale kupiłem minimalnie szersze (28 x1.60). Polecam sklep dobrerowery.pl .Znalazłem tam te opony w cenie 36zł (normalnie kosztują jest koło 55-60zł). Zdjęcie z moimi poprzednimi:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.