Skocz do zawartości

[4550-5300 zł] Author A-Ray 2.0 2011, 3.0 2014, 4.0 2014 - jakie różnice?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam zamiar kupić sobie nowy rower, ponieważ stary Giant Boulder SE 2006 jest już trochę zjeżdżony. Chciałbym coś uniwersalnego, dlatego wybrałem trzy modele typu Enduro.

Chciałbym zapytać Was jakie są różnice między tymi konkretnymi modelami i czy warto zapłacić więcej za wyższy model.

Wybrane modele to:

Author A-Ray 2.0 2011 - ~4850 zł.

Author A-Ray 3.0 2014 - ~4550 zł.

Author A-Ray 4.0 2014 - ~5300 zł.

Wzrost: 190 cm.

Waga: 75-85 kg.

Dziękuję i pozdrawiam.

Napisano

Rower o skoku zawieszenia 100 mm jest raczej bliższy rowerowi do maratonów/xc niż enduro.

Może określ dokładniej w jakich warunkach rower ma być eksploatowany.

Wg dzisiejszych norm endurak to dwa kółka ze skokiem w okolicach 150-160mm.

Napisano

Teren naprawdę różny - od asfaltu po lekkie zjazdy górskie (chociaż tych zjazdów będzie zapewne mniej). Na pewno będzie dużo nierówności.

Jeśli chodzi o sam rower, to raczej jestem przekonany do tych modeli, jednakże chciałbym się dowiedzieć, który będzie lepszy i czy warto dopłacać do wyższych modeli :)

• Mod Team
Napisano

IMO warto dopłacić do wersji 4.0 - lepszy tłumik ( Monarch vs Ario vs Epicon), hamulce ( Elixir 7 vs R vs Tektro)  i wg mnie ciekawszy ( jednorodny) napęd. Zresztą wersja 3.0 2014 wypada najsłabiej w tym zestawieniu. Wybierałbym między 4.0 2014 a 2.0 2011.  

Napisano

@durnykot - Dziękuję bardzo za naświetlenie sprawy :) A czy osoba która nie siedzi w sprzęcie rowerowym i tylko jeździ, zobaczy różnice między 2.0, a 4.0?

@erzurum - Chciałbym 29", ale boję się, że rower nie będzie na tyle zwrotny. Dlatego zastanowię się nad 27,5", bo takie byłyby w sam raz.

• Mod Team
Napisano

IMO laik nie wyczuje większych różnic między 2.0 a 4.0 , oczywiście pod warunkiem,że zawieszenie będzie prawidłowo ustawione i rowery będa w tym samym rozmiarze.. Ewentualne różnice mogą się pojawić dopiero w bardziej wymagającym terenie.

Aha- jak już wspomniano, A-ray nie jest stricte rowerem enduro. Choć niektórzy twierdzą,że enduro to stan umysłu,a nie tylko sprzęt.

Napisano

patrioty są super, można jeszcze myśleć o authorze epoque..tylko, że oba te rowery to już inny przedział cenowy i rabatów nie ma.

Napisano

No tak, ale czy rower kupuje się tylko dlatego, że jest rabat, czy po to żeby był optymalny :whistling:

Szczerze pisząc, to przy jakichś tam dochodach wolał bym wziąć kredyt na brakującą kwotę niż kupić coś co będzie nietrafione .

Napisano

Przy zakupie rowerów dla większości użytkowników pierwszym kryterium jest cena, to oczywiste i zrozumiałe.

Ja osobiście w te a-raye też bym nie wchodził.

Napisano

Dziękuję bardzo za rady. Wybrałem Authora A-Ray 2.0 z 2011 roku.

Po przesiadce z Gianta, który dobrze mi służył przez 8 lat na pewno zobaczę różnicę.

Napisano

Nie. Mój błąd - źle się określiłem podczas pisania tego tematu co do rodzaju roweru :)

Rower będzie typowo na wycieczki rowerowe o dystansie 30-100 km w różne tereny chwilami z wyboistymi trasami i szybkie przejazdy 10-15 km po asfalcie. Enduro wydał mi się najbardziej uniwersalny, dlatego tak to określiłem, ale XC z tego co widzę bardziej do tego pasuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...