Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Panowie przejdę od razu do rzeczy. W moim holendrze pękł widelec. Zastanawiam się czy da radę go pospawać, czy będe zmuszony kupić nowy... Co do stali, nie wiem jaka to jest, ale wygląda, że elementy były lutowane(widoczny złoty metal na łączeniach). Rower jest na 28" kołach, rama typu damka. Załączam zdjęcie. 

Co o tym myślicie?

Drugie moje pytanie dotyczy zakupu ewentualnego nowego widelca. Mianowicie, wszystkie (prawie) widelce w sprzedaży mają dłuższą długość rury sterowej (ok 2-4 cm) od mojego. Czy jak bym kupił widelec o większej długości rury sterowej, niż ten co dotychczas miało to by jakieś znaczenie?

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi

83596787542249765876.jpg

Napisano

Widelca się nie spawa - śmietnik. Ramy też nie powinno sie spawać.

To normalne, że nowy widelec ma długą rurę sterową. Rozumiem, ze masz gwintowaną rurę sterową w holendrze, nową należy dociąć i przegwintować.

Napisano

Haki były lutowane - lepiej kup nowy. Co do długości rury to wystarczy dociąć, chyba że jest gwintowana i będzie brakowało gwintu - to trzeba by dogwintować.

Napisano

Zgadza się, widelec jest gwintowany. Rozumiem, że należy przyciąć górę i ją nagwintować? I tak samo "pociągnąć" gwint w dół jeśli będzie go za mało? Pytanie dla zaspokojenia mojej ciekawości, w czym będzie przeszkadzac dłuzsza rura sterowa?

Napisano

W przypadku sterów klasycznych zbyt długa rura wręcz uniemożliwi złożenie sterów. Skrócić będziesz musiał na pewno. Czy gwintować, zobaczysz przy składaniu.

• Mod Team
Napisano

Nie sadze by zbyt długa rura przeszkodziła w założeniu sterów, pomijaj brak gwintu oczywiście. Jednak będzie to nie estetyczne no i kierownicy nie da sie opuścić bardziej niż do krańca rury. Rura powinna być takiej długości w przypadku sterów klasycznych ( z gwintowaną rurą sterową ) by bo złożeniu układu, skasowaniu luzu rura była ścięta na równi z ostatnią nakrętką uwzględniając wszystkie potrzebne podkładki.

Napisano

Nie sadze by zbyt długa rura przeszkodziła w założeniu sterów

Przecież to oczywiste, że zbyt długa rura sterowa w widelcu ze  sterami skręcanymi na gwint, nie pozwoli na poprawny ich montaż. Jest tak dlatego, że nakrętka kontrująca posiada kołnierz który nie pozwoli na jej zbyt głębokie wkręcenie. Widać to bardzo dobrze na tym zdjęciu: http://4.bp.blogspot.com/-hf2zK5H97lU/UO2iKOtYk7I/AAAAAAAAAUI/jvo8Earcdl4/s1600/_MG_8148.JPG

No chyba że mówimy o konstrukcjach typu Wigry3, tam stery wyglądały trochę inaczej.

Napisano

Tylko, że stery sterom nierówne...

W każdym razie powinno to być porządnie zrobione, rura powinna być docięta adekwatnie do długości główki, tyle.

Napisano

jak jest za długa rura wystarczy dać więcej podkładek i mocno skontrować

jeździłem tak w starej szosówce z widelcem za długim 4cm i 0 problemów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...